LIVE

Κορωνοϊός

Πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο ΟΑΕΕ

Πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο ΟΑΕΕ

Δεκαπέντε συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ ο κάθε ένας, εντόπισε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ.

Δεκαπέντε συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ ο κάθε ένας, εντόπισε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ. Αυτό τόνισε, ενημερώνοντας σήμερα την στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία του Οργανισμού ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Βουδούρης. Ο κ. Βουδούρης, επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος στον Οργανισμό οι συμβεβλημένοι γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα περί της 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008 κατά 73,40%. Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία, σημείωσε ο . Βουδούρης, που το 2008 εισέπραξε από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. ευρώ και το 2011 θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα , την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων . Σήμερα ο ΟΑΕΕ, διαθέτει 34 περιφερειακές διευθύνσεις εκ των οποίων 3 γενικές 17 επιτελικές και 109 περιφερειακά τμήματα ενώ απασχολεί 2.700 υπαλλήλους. Ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος είχε προσληφθεί για την είσπραξη οφειλών και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκε είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην κάλυψη επιτελικών θέσεων του Οργανισμού.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά με την δημιουργία του πρώτου πολυδύναμου τμήματος στην οδό Πειραιώς. Το τμήμα που απευθύνεται σε 17.000 ασφαλισμένους θα διαθέτει τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ραντεβού με συγκεκριμένο υπάλληλο.

Εν συνεχεία ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στο φαινόμενο των οφειλετών, για το οποίο είπε ότι, εξαιτίας της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων κινείται στο περιβάλλον της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ τόνισε πάντως, ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση. «Μελετήσαμε το προφίλ των οφειλετών», είπε «και διαπιστώσαμε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ». Η συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανέρχονται στο ποσόν των 3 δις. «Μάλιστα» σημείωσε ο κ. Βουδούρης, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με το τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας», έκαναν την εκτίμηση ότι η είσπραξη του ποσού αυτού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Οργανισμού. Όμως από την έρευνα διαπιστώσαμε, ότι από τις 300.000, οι 100.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους. Οι οφειλές αυτών των ασφαλισμένων φθάνουν τα 800.000 ευρώ και είναι δύσκολο να εισπραχθούν σε πρώτη φάση. Υπάρχουν όμως ακόμη 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα».

Με τη δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών που έδινε το άρθρο 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου, πρόσθεσε ο κ. Βουδούρης, προσήλθαν 35.000 ασφαλισμένοι με οφειλές 900 εκατ. ευρώ. Παρουσιάστηκαν όμως δυσκολίες και ο ΟΑΕΕ εξετάζει την παροχή διευκολύνσεων, με την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και μέρους της οφειλής. Παράλληλα προωθεί και ένα σύστημα επιβράβευσης για τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την ετήσια αύξηση των εισφορών αποκομίζοντας μηνιαίο όφελος της τάξης του 25%.

Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού. Οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους, είπε, είναι σήμερα ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι γεγονός που παρέχει χρόνο και δυνατότητες στον κλάδο συντάξεων. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, ο Οργανισμός κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ ευρώ, ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΣΟΦΙΑ

 ΟΑΕΕ-Δράση-τώρα Ένα βήμα για συζήτηση και δράση απέναντι στην καταπίεση και στην καταλήστευση του ΟΑΕΕ. http://www.facebook.com/pages/ΟΑΕΕ-Δράση-τώρα/138874229508990 Εμείς οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μπλοκάκιδες, δεν έχουμε ένα βήμα να συζητήσουμε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στην ζωή μας και στην ελευθερία μας, αυτός ο κατάφωρα άδικος και κατάπτυστος Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η σελίδα είναι εδώ και σας περιμένει να συζητήσουμε, να οργανώσουμε δράσεις και γενικά να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη των νέων μέσων, μπας και καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι από αυτή την τρελά…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης