ΕΝΦΙΑ: Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στα εκκαθαριστικά - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στα εκκαθαριστικά - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν δεν είναι εκείνα που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό, αλλά εκείνα που φαίνονται στην προσωπική πληροφόρηση

enfia-spitia534
ΕΝΦΙΑ τριών ταχυτήτων έχει βεβαιώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Όμως, σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών, τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι,Α, που πρέπει τελικά να πληρωθούν δεν είναι αυτά που αναγράφουν τα αναρτημένα στο TAXISnet εκκαθαριστικά του φόρου, αλλά είναι άλλα, πολύ μικρότερα, ποσά τα οποία έχουν προκύψει λόγω συμψηφισμών των αρχικών οφειλών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται να εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες από διάφορες αιτίες. Επίσης, υπάρχουν και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ιδιοκτητών στις οποίες οι συμψηφισμοί των ποσών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά με τα ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν επιστροφές φόρου προς συμψηφισμό, οι ιδιοκτήτες μπορούν απλά να λάβουν υπόψη τους ως τελικές οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα ποσά που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά.

Στις περιπτώσεις που έχουν γίνει συμψηφισμοί όμως, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ως οφειλές όχι τα ποσά που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά αλλά τα ποσά που έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή της "Προσωποποιημένης Πληροφόρησης" η οποία υπάρχει στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet.
Πρόκειται, κυρίως, για περιπτώσεις ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων στους οποίους η Α.Α.Δ.Ε. έχει προβεί σε μείωση του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Ι.Α. λόγω αφαίρεσης του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται επειδή υποχρεώθηκαν να εισπράξουν από τους μισθωτές τους τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μειωμένα κατά 40%.

Για τους ιδιοκτήτες για τους οποίους οι συμψηφισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί μπορεί επίσης να υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στα ποσά που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά και στα ποσά που έχουν αναρτηθεί στην "Προσωποποιημένη πληροφόρηση" επειδή οι συμψηφισμοί έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη στο σύνολό τους ή μπορεί να μην υπάρχει διαφοροποίηση  επειδή οι συμψηφισμοί δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης