Παζάρι για τα μέτρα του 2012-14

Παζάρι για τα μέτρα του 2012-14

Συζήτηση με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς  φορείς για τα 12 δισ. που πρέπει να κοπούν, επιδιώκει η κυβέρνηση

Bargaining on the 2012-14 measures
Τις βάσεις για τα επόμενα νέα μέτρα του 2012-14 έθεσε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη μαραθώνια συνάντηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο με την Τρόικα.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν προς το παρόν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, παρότι έχουν  προετοιμάσει ήδη λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, την οποία θα παραδώσουν -αν χρειαστεί- στην Τρόικα.

Σε πρώτη φάση, ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να πείσει για τη βούλησή του για  μέτρα, χωρίς να τα εξειδικεύει. Η  κυβέρνηση θέλει να βάλει "στο  χορό" και τα πολιτικά κόμματα, θεωρώντας δεδομένη την ανάγκη να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης", για μία πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 11 με 12 δισ. ευρώ στην τριετία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει να προκαταλάβει με συγκεκριμένα μέτρα το τι θα κάνει για αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ θα επιδιώξει  να ανοίξει μια συζήτηση "ουσίας" και με τους κοινωνικούς φορείς και με τα πολιτικά κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, πολυμέτωπος αγώνας και λεπτές ισορροπίες με τους δανειστές της χώρας, θα κρίνουν την τύχη του «συνολικού» πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και των νέων μέτρων.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση πιέζεται όλο και περισσότερο να προχωρήσει σε όσα προβλέπει το Μνημόνιο και  ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο: "Εφαρμόστε το Πρόγραμμα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην ελληνική κυβέρνηση".

Η κυβέρνηση από πλευράς της "ποντάρει πολλά", στη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, για να πετύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και νέα δάνεια προς τη χώρα μας.

Όλα αυτά τα δυσκολεύει η στάση της Γερμανίας και η πρόταση που βάζει στο τραπέζι για σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και συνταγματική ρήτρα απαγόρευσης της δημιουργίας χρεών και ελλειμμάτων, την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγάλει από την ατζέντα των συζητήσεων μέσα στις 45 μέρες που απομένουν για τις αποφάσεις που θα λάβουν στη Σύνοδο Κορυφής την 25η Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης