ΕΦΚΑ σε Κουτεντάκη: Ήταν λάθος τα στοιχεία που παίρνατε για τις συντάξεις

ΕΦΚΑ σε Κουτεντάκη: Ήταν λάθος τα στοιχεία που παίρνατε για τις συντάξεις

Ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι ακόμη ανακαλύπτουν κρυφές αιτήσεις από 2015 - Χιλιάδες διπλοεγγραφές νέων αιτήσεων με συστημένο και ηλεκτρονικά λόγω Covid

efka
Ανασκευάζει τελικά την επικριτική ανακοίνωσή του για τον ΕΦΚΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην Έκθεση β΄ τριμήνου την οποία δημοσιοποίησε σήμερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή κατηγορούσε την διοίκηση του Ταμείου πως για πρώτη φορά αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, χωρίς να δώσει καν απάντηση για τους λόγους.

Ωστόσο, μόλις μία ώρα αργότερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή (ΓΠΒ) εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει ότι:


1. «μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, λάβαμε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ»

2. ο ΕΦΚΑ «επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάσταση της ροής τους»

3. «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε μέχρι πρότινος με τον ΕΦΚΑ».

Τι αναφέρει η επιστολή του ΕΦΚΑ προς το Γραφείο Προϋπολογισμού

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι της εμπλοκής; Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που έφτασε στο Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή επικαλείτο τρεις λόγους:

Κλείσιμο
- Προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού ΕΦΚΑ λόγω Covid

- Διπλοεγγραφές αιτήσεων (ηλεκτρονικές μέσω ΑΤΛΑΣ αλλά και χειρόγραφες μέσω ΕΛΤΑ από τους ίδιους δικαιούχους)

- Ότι στον ΕΦΚΑ ακόμα μετράνε αιτήσεις που έμεναν «θαμμένες» σε τσουβάλια από την εποχή Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων!

Στη βάση αυτή, τα σωστά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη του Σεπτεμβρίου (αφού αφαιρεθούν οι διπλοεγγραφές του κορωνοϊού), και αργότερα στα τέλη του έτους ενδεχομένως όταν καταμετρηθούν και οι «κρυφές» αιτήσεις από το 2015.

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του ΓΠΒ αφαιρέθηκε η απειλή «με κάθε νόμιμο μέσο» από τη φράση «το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου».

Ολόκληρη η επιστολή του ΕΦΚΑ αναφέρει τα εξής:

Θέμα: «Απαντητική Επιστολή σχετικά με αίτημα παροχής στοιχείων»
Σχετ.: Έγγραφο Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με Αρ. Πρωτ.:10302/Αρ.Διεκπ.:7038/ Ημ.Πρωτ.:09-09-2020

Σε απάντηση του αιτήματός σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο φορέα μας δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων. Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020.

Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί.
Επιπλέον σημειώστε ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβασθούν επίσης με την οριστικοποίησή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία.

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ
Δρ. Χρήστος Χάλαρης


Ειδήσεις σήμερα: 

Έκκληση Πομπέο για στρατιωτική αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα Βέμπερ στην Τουρκία: Δεν θα ανεχτούμε εκβιασμό στα ευρωπαϊκά σύνορα

Μηταράκης: Αν οι πρόσφυγες δεν μπουν με συζήτηση στη νέα δομή, θα τους βάλει η αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης