Ο Αλέξανδρος, η Ρωξάννη και οι business με τους Ουζμπέκους
Της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας προέτρεξε προ δύο χιλιάδων τριακοσίων πενήντα ετών ο Μέγας Αλέξανδρος, αφού νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Ρωξάνη στα εδάφη όπου σήμερα το Ουζμπεκιστάν!
Την άγνωστη για τους περισσότερους αυτή διάσταση της μακροχρόνιας, όπως αποδεικνύεται, σχέσης των δύο περιοχών παρουσίασε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας στον κ. Nasriddin Najimov, ομόλογό του με αρμοδιότητα στις οικονομικές σχέσεις, στις επενδύσεις και στο εμπόριο της μακρινής αυτής πρώην σοβιετ
Της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας προέτρεξε προ δύο χιλιάδων τριακοσίων πενήντα ετών ο Μέγας Αλέξανδρος, αφού νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Ρωξάνη στα εδάφη όπου σήμερα το Ουζμπεκιστάν!
Την άγνωστη για τους περισσότερους αυτή διάσταση της μακροχρόνιας, όπως αποδεικνύεται, σχέσης των δύο περιοχών παρουσίασε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας στον κ. Nasriddin Najimov, ομόλογό του με αρμοδιότητα στις οικονομικές σχέσεις, στις επενδύσεις και στο εμπόριο της μακρινής αυτής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Η οποία, όταν εκείνες τις παλαιές εποχές ήταν μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας, είχε για κάποια χρόνια βασιλιά της έναν απόγονο της γαμήλιας σχέσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ρωξάνη, τον βασιλιά Ευθύδημο…
Οι δύο άνδρες, παρουσία 40 επιχειρηματιών, είχαν την ευκαιρία να τα πουν στο πλαίσιο της 2ης Συνόδου Μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν, από όπου οι παρευρεθέντες έφυγαν και σοφότεροι αλλά και με κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες περίπου ανά χείρας
‘Αλλωστε, στο πλαίσιο ενός του τριετούς προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, οι Ουζμπέκοι πουλούν περισσότερες από χίλιες εταιρείες! Σε κάποιες από αυτές, προφανώς μπορεί να αναδειχθούν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διεθνείς κοινοπραξίες, στην λογική του 50-50, με την Κρατική Επιτροπή Γεωλογίας η οποία ασχολείται με την εξερεύνηση και στη συνέχεια με την UZNEFT GAZ η οποία ασχολείται με την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μαθαίνουμε ότι ενδιαφέρον για τον χώρο έχει ήδη εκδηλωθεί από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και από εφοπλιστές, όπως ο κ. Σπ. Καρνέζης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επενδύουν όλο και περισσότερο στον τομέα, λόγω της ξέφρενης πορείας των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εφαρμογή τεχνολογίας πληροφορικής στις κοινωνικές δραστηριότητες (εκπαίδευση, υγεία κλπ), η δημιουργία εξοπλισμού – υποδομών πρόσβασης στo internet και η εκπαίδευση στελεχών υψηλής κατάρτισης. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν προχωρήσει συζητήσεις επιχειρηματίες όπως ο κ. Πάνος Γερμανός, ο κ. Μιχάλης Μαϊλλης και ο κ. Σπύρου του φερώνυμου Αγροτικού Οίκου.
‘Αλλωστε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών για επενδύσεις στο Ουζμπεκιστάν στους τομείς των δομικών υλικών. των αγροτικών προϊόντων και των λιπασμάτων. «Όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε κοινοπρακτικά σχήματα με τις εταιρείες του Ουζμπεκιστάν» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Κατά την σύγκληση της μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν εκτός από το πρωτόκολλο της Συνόδου υπογράφηκε παρουσία των δύο Υφυπουργών, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης και του αντίστοιχου οργανισμού του Ουζμπεκιστάν.
Παράλληλα και μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δούκα και του Υφυπουργού Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου κ. Najimov πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Συνέδριο με την συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας και γενικότερα επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr