Εφορία: Για ποιους αυξάνονται φέτος τα τεκμήρια της κατοικίας

Εφορία: Για ποιους αυξάνονται φέτος τα τεκμήρια της κατοικίας

Φέτος λαμβάνονται για πρώτη φορά  υπ΄όψιν για τον υπολογισμό των τεκμηρίων οι αλλαγές που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες τα τελευταία χρόνια

akinita-tekmiria

Αλλάζουν φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία λόγω των αλλαγών που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια στις αντικειμενικές αξίες.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που έγινε στις 12 Ιουνίου 2018 στο 58% των περιοχών της χώρας στις οποίες ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων επηρέασε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α του έτους 2018 και από την 1η-1-2019 άλλους 16 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την χρήση ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες προέκυψαν από την αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 επηρεάζουν, για πρώτη φορά, εντός του τρέχοντος έτους ορισμένες ακόμη φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα εισοδήματα τα οποία προσδιορίζονται από την Εφορία με κριτήριο τη χρήση ακινήτων.
Οι τιμές αυτές λαμβάνονται φέτος υπόψη για πρώτη φορά κατά τον προσδιορισμό των τεκμηρίων των κατοικιών και των τεκμαρτών εισοδημάτων από ιδιοχρησιμοποίηση και δωρεάν παραχώρηση ακινήτων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται φέτος.

Συγκεκριμένα, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών η οποία έλαβε χώρα την 12η Ιουνίου 2018:

Υπολογίστε το φόρο και την έκπτωση για τα εισοδήματα που δηλώνονται φέτος ΕΔΩ

1) Τα τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων, μεταβάλλονται για χιλιάδες φορολογούμενους στις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος για το 2019. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες προσαυξάνονται κατά 40% για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κατά 70% για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης 5.000 ευρώ και άνω.

 

2) Μεταβάλλονται και τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων από ιδιοχρησιμοποίηση και από δωρεάν παραχώρηση ακινήτων.

 
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης