Μύκονος - Σαντορίνη: Άδεια νησιά, κλειστά μαγαζιά και εργαζόμενοι στον «αέρα»

MUKONOS-MAKETA-ARTHROU

Κοσμοπολίτικες παραλίες με ελάχιστους πελάτες, δεκάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει και εργαζόμενοι στον αέρα είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της φετινής σεζόν

Σκηνή 1η: Δευτέρα 29 Ιουνίου, μεσημέρι, στην Ψαρού: στο «Nammos» τρία σετ ξαπλώστρες φιλοξενούν έξι άτομα και η lounge μουσική ξεχύνεται στην άδεια κατά τα λοιπά παραλία. Οι εργαζόμενοι σχεδόν βαριούνται από την απραξία και κάποιοι θυμούνται ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πολύ δύσκολο να βρεις ξαπλώστρα στο πιο διάσημο εστιατόριο του Νησιού των Ανέμων.

Λίγα χιλόμετρα πιο μακριά, γνωστή κοσμική κυρία μαζί με φιλικό της ζευγάρι απολαμβάνει την ηρεμία στον Πάνορμο, ενώ μετράει τέσσερα σετ που έχουν δοθεί σε πελάτες. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το «Solymar» στο Καλό Λιβάδι, όπου ένας εκ των υιών Στέγγου μαζί με τη σύζυγό του απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Υπάρχει άλλο ένα ζεύγος και δύο σετ ακόμη που έχουν δοθεί σε πελάτες στο άδειο κατά τα άλλα sea side restaurant, που βιώνει, όπως και όλοι στη Μύκονο, τη σκληρή πραγματικότητα του φετινού καλοκαιριού.

Σκηνή 2η: Το ίδιο μεσημέρι αλλά και πολλά άλλα ο Αγιος Σώστης και η Κάπαρη ξεχειλίζουν από κόσμο∙ όλοι νέοι και νέες που περιμένουν να πιάσουν δουλειά στο νησί και είναι άνεργοι εδώ και τρεις μήνες περίπου. Πάνω από το δύσβατο μονοπάτι της Κάπαρης ένας νεαρός που ετοιμάζεται να κατέβει αναφωνεί σε φίλο του: «Τι έγινε ρε; Ολοι του ΟΑΕΔ εδώ μαζευτήκαμε;».

Αυτές οι δύο παραλίες, οι εντελώς ανοργάνωτες, μαζεύουν όλο τον κόσμο που θέλει να κάνει ένα μπάνιο χωρίς να πληρώσει ξαπλώστρες, νερά και καφέδες σε τιμές εντελώς απαγορευτικές. Μιλάμε για ανθρώπους που περιμένουν εδώ και καιρό να πιάσουν δουλειά και χρειάστηκε να μπει ο Ιούλιος για να ανοίξουν κλασικά μαγαζιά όπως το «Paradise», το «Jackie O» και ο «Scorpios».
MUKONOS_
MUKONOS_2

Κάποια μαγαζιά έβαλαν το κλειδί στην πόρτα αυτή την εβδομάδα, αλλά θα κινηθούν στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει κίνηση θα κλείσουν.

Ολα αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν μόνο στη Μύκονο, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου η εικόνα της άδειας Καλντέρας το απόγευμα και η ερημιά στα σοκάκια παραπέμπουν σε αδιανόητες για την εποχή εικόνες.

Μύκονος και Σαντορίνη θυμίζουν νησιά-φαντάσματα αρχές Ιουλίου, με ελάχιστες αφίξεις, δεκάδες κλειστά μαγαζιά και ξενοδοχεία και το μέλλον να προβλέπεται αβέβαιο ακόμη και τον Αύγουστο.


Ντόπιοι παντού

Κλαμπ όπως το «Enigma» στη Σαντορίνη, που τέτοια εποχή έσφυζαν από κόσμο, δεν γεμίζουν με τίποτα και σχεδόν μόνο ντόπιοι πάνε για ένα ποτό το βράδυ.

Οι άδειες καρέκλες την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα έρημα σοκάκια τηε Οίας, τα εστιατόρια που περιμένουν κόσμο που δεν έρχεται συνάδουν στην εικόνα του εκνευρισμού και της αναμονής.

Κρατήσεις αναβάλλονται για αργότερα, την ίδια στιγμή που νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος δεν μπαίνουν, τουλάχιστον προς το παρόν και με ελάχιστες εξαιρέσεις, στη λογική να ρίξουν τις τιμές στις παροχές υπηρεσιών.

Κάπως έτσι τα Ματογιάννια Κυριακή βράδυ θύμιζαν ερημωμένο οικισμό με τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά και τασοκάκια βυθισμένα στο σκοτάδι. Εμβληματικά μπαρ, όπως το «Astra», δεν άνοιξαν εκείνο το βράδυ, τακτική που ακολούθησε και το απέναντι «Bombonniere». Ολος ο κόσμος μαζεύεται έξω από το «Queen» και απλώνεται στα παρακείμενα πεζοδρόμια, οι περισσότεροι με μια μπίρα στο χέρι από το περίπτερο για κουβέντα και χαλάρωση.
SANTORINI_
SANTORINI_4

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, το «Alemagou» είχε μόλις δύο παρέες και οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι από τους πελάτες, ενώ το θέαμα λίγο πιο μακριά από εκεί, στην Ανω Μερά, ήταν αποκαρδιωτικό.

Στο χωριό που φημίζεται για τις ταβέρνες του, μόνο μία ήταν ανοιχτή και όλες οι άλλες γύρω από την πλατεία κλειστές, εικόνα που δεν συναντάς ούτε τον χειμώνα.
Στον «Βαγγέλη» που ήταν ανοιχτός τρεις εργαζόμενοι περίμεναν στωικά κάποιο πελάτη, εικόνα εντελώς άγνωστη σε αυτούς μέχρι και πέρυσι, όπου όλα τα μαγαζιά στην πλατεία ήταν ανοιχτά.

Δεκάδες επιχειρηματίες εξακολουθούν να μην ανοίγουν περιμένοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια που δεν έρχονται αλλά και ένα πιο ευρύ άνοιγμα πτήσεων από το εξωτερικό, που επίσης παραμένει αμφίβολο ακόμη και για τον Αύγουστο.

Κάπως έτσι τα έρημα και σκοτεινά Ματογιάννια ειδικά τις καθημερινές -πριν από λίγα βράδια εθεάθη ένα μικρό αυτοκίνητο να βολτάρει στα στενά του, εικόνα που δεν υπήρχε περίπτωση να δεις τα τελευταία χρόνια- φαντάζουν αφιλόξενα.

Ποτέ πριν από τις τελευταίες δεκαετίες τα δύο συγκεκριμένα νησιά δεν ξεκίνησαν σεζόν τέλη Ιουνίου με τόσο δυσοίωνες προοπτικές, αφού η πανδημία «τσάκισε» σε παγκόσμιο επίπεδο τον τουρισμό.

Κάποιοι πάντως δεν χάνουν την ελπίδα τους στο Νησί των Ανέμων. Ενας από αυτούς είναι και ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που συζητήθηκε ευρέως πέρυσι για τις έξι μερίδες «χρυσά» καλαμαράκια των 591 ευρώ που σέρβιρε σε Αμερικανό τουρίστα! Φέτος αποφάσισε να σερβίρει αστακούς, καραβίδες, ψάρια και καλαμαράκια καλυμμένα όλα με φύλλα χρυσού και σερβιρισμένα σε πορσελάνινες γόβες!... Φαίνεται, λένε στο νησί, ζήλεψε τον περσινό θρίαμβο του Νουσρέτ που σάρωσε σε τζίρο και επέλεξε να τον «χτυπήσει» με τα «χρυσά» ψαρικά του. Το μόνο που δεν σκέφτηκε είναι ποιοι και πότε θα φάνε στο εστιατόριό του, αφού, όπως γράφτηκε, «αυτή η εμπειρία είναι αυστηρώς ακτάλληλη για λογαριασμούς κάτω των έξι ή εφτά μηδενικών».
SANTORINI_2
SANTORINI_3
SANTORINI_5


Αμφίβολες καταστάσειςΟ Τούρκος σεφ με τις «χρυσές» τόμαχοκ μπορεί να έκλεισε χώρο στα Ματογιάννια, όμως προς το παρόν παραμένει αμφίβολο αν θα λειτουργήσει το νέο του εγχείρημα.
Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στη Μύκονο λόγω της πανδημίας που ανέτρεψε τα πάντα, αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις όχι και τις αστρονομικές τιμές! Σχεδόν όλοι πορεύονται τιμολογιακά όπως πέρυσι, προτάσσοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν, αποκλείοντας έτσι τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Είναι αρχές Ιουλίου και ενδεικτικά για να νοικιάσεις ένα μικρό αυτοκίνητο η τιμή γνωστής εταιρείας είναι 60 ευρώ την ημέρα - κι ας βρίσκονται όλα μέχρι στιγμής στο ναδίρ. Επίσης, για πρώτη φορά σε αυτό τον ξερόβραχο του Αιγαίου δεν χρειάζεται να αγχωθείς για το πού θα κάνεις μπάνιο ή πού θα φας το μεσημέρι, αφού βρίσκεις παντού να κάτσεις.

Το ίδιο συμβαίνει μέχρι στιγμής και στη Σαντορίνη, ενώ όλοι ελπίζουν πλέον στον Αύγουστο για να δουν περισσότερο κόσμο που θα μπορέσει να ξοδέψει χωρίς να σκέφτεται ποσά.

Με σχεδόν ξεγραμμένους τους ισχυρούς οικονομικά Αμερικανούς, τους Ρώσους μεγιστάνες και τους Αραβες, από τους οποίους θα έρθουν σαφώς λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η Μύκονος θα δοκιμάσει τις αντοχές της.

Στη Σαντορίνη οι Κινέζοι, φέτος ειδικά, πρέπει να θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση, ενώ στην Πάρο, παρόλο που η κατάσταση είναι απογοητευτική μέχρι στιγμής, το ελληνικό στοιχείο αναμένεται να δώσει το «παρών».

Προ ημερών επιχειρηματίας με μικρό μαγαζί στα Ματογιάννια μίλαγε για πολύ καλή σεζόν σε παρέα φίλων που τον κοίταζε σαν εξωγήινο, αφού είναι ένας από τους ελάχιστους που αισιοδοξούν.

Το θηριώδες κλαμπ «Void», που πέρυσι πλήρωνε τον διάσημο DJ Black Coffee 75.000 ευρώ για ένα σετ, φέτος θα παραμείνει ερμητικά κλειστό, ενώ το «Cavo Paradiso» μετέδωσε προ ημερών ένα σετ με τους DJs να φοράνε μάσκες και να παίζουν μέσα στο άδειο κλαμπ. Hταν μια σουρρεαλιστική εικόνα για το εμβληματικό κλαμπ πάνω στον βράχο, τα μυθικά πάρτy του οποίου ξεκίναγαν ουσιαστικά στις 3 τα ξημερώματα και τελείωναν στις 10 το πρωί. Πολύ δύσκολα θα δούμε φέτος τα πλήθη που το γέμιζαν ασφυκτικά, αφού με τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν φέτος για τον κορωνοϊό κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο...

Στις 23 Ιουλίου ο Αντώνης Ρέμος θα εμφανιστεί στο «Nammos» για την καθιερωμένη συναυλία. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, οι αποστάσεις που θα έχουν τα τραπέζια και φυσικά οι τιμές της βραδιάς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για την πιο περίεργη συναυλία του Ρέμου, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι πληροφορίες λένε ότι για πρώτη φορά οι τιμές δεν θα είναι οι συνηθισμένες, αλλά θα ακολουθήσουν πτωτική τάση.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στο «πριγκιπάτο» της Ψαρούς πριν από λίγα 24ωρα, γνωστός Αθηναίος, που πηγαίνει εδώ και δεκαετίες στη Μύκονο, αγχώθηκε από την ησυχία που επικρατούσε. Ηταν 8 η ώρα το βράδυ και δεν συνάντησε παρά δύο ανθρώπους έξω από το «Nammos», που τέτοια εποχή και τέτοια ώρα πέρυσι ήταν γεμάτο. Οι μουσικές ακούγονταν στη διαπασών, καθώς κόσμος πηγαινοερχόταν και αυτοκίνητα κατέβαιναν και ανέβαιναν.
Φέτος όμως όλα είναι αλλιώς.


Ειδήσεις σήμερα: 

Επένδυση στο Ελληνικό: Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο

Κινηματογράφος: Το cash rebate φέρνει τη βιομηχανία του Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Της δώρισε μονοκατοικία και τον έκλεισε σε γηροκομείο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (191)

ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΩΡΑ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΖΩΑ!!!!!!!!!!!!

Kostas

Θυμασαι την προκλητικοτητα των δηλωσεων του ιδιοκτητη ? ....Ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι δεν πρόκειται για αισχροκέρδεια αλλά για ένα μαγαζί που απευθύνεται σε πελάτες με χοντρά πορτοφόλια. «Μπροστά στο μαγαζί έχουμε ενυδρείο με ζωντανούς αστακούς οι οποίοι άλλοι έρχονται από εισαγωγή από Καναδά άλλοι είναι ελληνικοί και λοιπά». Εχει ο καιρος γυρισματα.... «Απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο κοινό το οποίο έρχεται από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς ένας Έλληνας πελάτης δεν μπορεί να το πληρώσει αυτό. Και όχι μόνο απλός… θα έλεγα, το 90%» εξηγεί ο ιδιοκτήτης. Εχει να μας δηλωσει τιποτε ο συγκεκριμενος Μυκονιατης ''μεγαλοβιομηχανος'' ?

Νησιωτης

Και εννοειται οταν λεμε νησια εννοουμε μονο την Μυκονο και την Σαντορινη. Τα δωδεκανησα στην απεξω παλι ενω εχουν 100αδες παραπανω επιχειρησεις απο αυτα τα δυο νησια και ερχονται ολοι οι βορειο Ελλαδιτες για να δουλεψουν. Υπαρχουν και φτηνα νησια για να πατε αυτοι που δεν εχετε λεφτα και παραπονιεστε για τις τιμες πχ. Καλυμνος , ωραιοτατο νησι. Απο την μια παραπονιεστε για τις τιμες και απο την αλλη βριζετε τους φτηνους τουριστες που μαζευουμε στην Ελλαδα. Δεν γινεται η δουλεια ετσι.

Κοκός

Το μόνο που με λυπεί είναι ότι, εάν η Μύκονος δεν μαζέψει την ανθρωποσαβούρα του πλανήτη, τότε αυτή η σαβούρα θα απλωθεί μολύνοντας άλλες καθαρές περιοχές.

Ελεύθερος επαγγελματίας

Επιτέλους ας γίνουν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.Δεν παει άλλο αυτή η ασυλία στις ιερες αγελαδες

Δημόσιος Υπάλληλος αδειούχος για 1,5 μήνα

κλάψε, κλάψε, κλάψε...

Κωνσταντίνος

Εντάξει φέτος είναι λογικό να είναι άδεια τα νησιά,αλλά το θέμα είναι του χρόνου τι κάνουμε,θα έρθουν τουρίστες.

Παναγιώτης Χρονόπουλος

Στ'@μας. Ας ερημώσει όλη η χώρα. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα.

Mα είναι δυνατόν;

Οι τρεφόμενοι από φόρους επιδοματίες και δημόσιοι, θέλουν να στερέψουν οι φόροι και να πεινάσουν αυτοί που τους θρέφουν . . .

Gewrgios

Όσο θέλεις το κακό του συνανθρώπου σου τόσο κακό θα σου έρχεται πίσω μην κρινετε χωρίς να έχετε ιδέα και παρακαλώ πολύ μην κραζετε ενα νησί το οποίο σου φέρνει τουρισμό στο κράτος σου στο οποίο και εσύ ζεις και θα έπρεπε να είσαι περιφανούς όχι επειδή δεν μπορείς να πας σου φτάνει αυτο και εγώ φτωχός είμαι αλλά δεν βριζω οποτε μου την βαρεσει αυτούς που βγάζουν παραπανω αμα δεν μπορείς βουλοσετο και ΑΣΕ κάποιον έμπειρο να κρίνει.. Ελληναρα . αν είσαι !!!!

Συμπολίτης

Εσύ βγάλε πρώτα το Δημοτικό και μετά σχολίασε. Οκ?

Σερτζιο Λεονε

O Mπιλακος και η συμμορια του πετυχαν τον στοχο τους. Η παγκοσμια οικονομια και ο τουρισμος εχουν καταστραφει τουλαχιστον μεχρι το 2024 και βλεπουμε... Θυμα βεβαια και η Ελλαδα, Σαντορινη, Μυκονος κλπ. Το ιερο Δημοσιο να ειναι καλα και οι ζωες χαρισαμενες των κοπριτων που σιτιζει...

Νικολας

Τι κοπριτων ρε Σερτζιο,και το Δημοσιο Με ρωτας εσυ ποσο επαιρνα στο Δημοσιο με 3 Πτυχια,25 χρονια εμπειρια,και 3 ξενες γλωσσες στο αλλοδαπων με ΣΟΧ (συμβαση ορισμενου χρονου) ,976 παρακαλω. Ειναι λιγα αυτα τα χρηματα για εμας με τετοια προσοντα.Δεν ζεις με τετοια χρηματα εαν εχεις λογαρσιασμους,στεγαστικο δανειο,κλπ. Και σε τετοιες υπηρεσιες τωρα,σου βγαζουν το λαδι.

I dont care

Δεν μας νοιάζει καθόλου αν φετος θα εχουν δουλειά οι αλβανοί σερβιτόροσεφολατζερηδες κ οι βιζιτουδες που παριστάνουν τις γκαρσόνες, ούτε αν φέτος θα πουλήσει 500€ την μερίδα καλαμαράκια ο ταβερνιάρης της Μυκόνου σε κάποιον χαζόαμερικανό τουρίστα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης