Ηλεκτρονικό τιμολόγιο και για τους προμηθευτές του Δημοσίου

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο και για τους προμηθευτές του Δημοσίου

Ξεκινά πιλοτικά τον Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τους προμηθευτές του Δημοσίου

eforia_eurokinissi
Ξεκινά πιλοτικά τον Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Η ρύθμιση, όταν θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, θα αφορά σε 30 με 35 εκατομμύρια τιμολόγια και θα οδηγήσει σε μια εξοικονόμηση δημόσιου και ιδιωτικού κόστους της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύστερα από γνώμη της ΑΑΔΕ καθορίζει το Εθνικό Μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου (περιεχόμενο και μορφή) στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Αντίστοιχα, η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών καθορίζει την αρχιτεκτονική των διαδικασιών παραλαβής, επεξεργασίας και πληρωμής ηλεκτρονικού τιμολογίου, των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης με ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, των τεχνικών προϋποθέσεων ασφάλειας και προστασίας δεδομένων και κάθε άλλου τεχνικού και ειδικού θέματος αναγκαίου για την εφαρμογή της.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της εισαγωγής του ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές του Δημοσίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής  Θόδωρος Σκυλακάκης  δήλωσε ότι «η μεταρρύθμιση της εισαγωγής του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο Δημόσιο θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος των σχετικών συναλλαγών, με την άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση του πωλητή για την παραλαβή και πληρωμή του τιμολογίου και τη σταδιακή μείωση των εκτυπώσεων. Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αφορά, όταν θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, 30-35 εκατ. τιμολόγια και θα οδηγήσει σε μια εξοικονόμηση δημόσιου και ιδιωτικού κόστους ετησίως της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο ΦΕΚ η παράταση επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων

ΟΑΕΔ: Ξεκινάει αύριο η καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Μάιο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προσκλητήριο Σταϊκούρα στους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης