Χρηματιστήριο: Αλλάζει επίπεδο η Αθήνα με deal στις τράπεζες - Ανοδος 2,04%

Χρηματιστήριο: Αλλάζει επίπεδο η Αθήνα με deal στις τράπεζες - Ανοδος 2,04%

Εβδομαδιαία κέρδη 4,7% στον Γενικό Δείκτη - Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν

xrimatistirio
Η υπέρβαση των 680 μονάδων αλλάζουν το επίπεδο και την τάση στην Αθήνα ύστερα από το σημερινή άνοδο πάνω από 2%.

Η συμφωνία της Eurobank, η ώθηση των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, αλλά και η έκπληξη από τις ΗΠΑ με βελτίωση της ανεργίας ώθησαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στις 683,46 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 2,04%.

Τα εβδομαδιαία κέρδη του Δείκτη ανήλθαν σε 4,73% με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Alpha Βank 20,7% - ύστερα από τις συστάσεις αγοράς ξένων οίκων. Εβδομαδιαία κέρδη 20% εμφάνισε η Εθνική, 14,7% ο Μυτιληναίος, 14,2% η ΓΕΚ.

Η διάσπαση των 680 μονάδων «απελευθερώνει» πλέον δυνάμεις καθώς ήταν τα τεχνικά επίπεδα τιμών στα οποία αλλάζει η τάση στο χρηματιστήριο.

Όμως, η συμφωνία της Eurobank για την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων σηματοδοτεί και μια νέα περίοδο – καθώς οι επενδυτές επιβράβευσαν με ράλι πάνω από 9,74% την μετοχή της Eurobank καθώς έκλεισε στα 0,428 ευρώ διακινώντας 38,46 εκατ. μετοχές.

Η ελληνική αγορά έχει πλέον ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές καθώς αφενός η Ελλάδα είναι δια της πλαγίας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και αφετέρου ξεκίνησε η διαδικασία εξυγίανσης των κόκκινων δανείων που αποτελούν τα «βαρίδια» για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Η συμφωνία παρέσυρε στην άνοδο και τις υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες, εκ των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν τα βήματα της Eurobank και το σχέδιο Ηρακλής.

Κλείσιμο
H ολοκλήρωση της συμφωνίας που καθυστέρησε για ευνόητους λόγους συνέπεσε με τις ευρωπαϊκές αγορές να ωθούν τις αγορές ανοδικά ύστερα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ – η ηγεσία της οποίας καλύπτει το χρονικό κενό χρηματοδότησης μέχρι να επισημοποιηθεί από την Ευρώπη το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, επίσης, επιβεβαιώθηκαν πλέον οι θιασώτες της ανόδου (Morgan Stanley) που επέμεναν για την άνοδο του χρηματιστηρίου ενόσω η οικονομία θα παρουσίαζε σταδιακά βήματα προόδου μετά την επανεκκίνηση. Και η μείωση της ανεργίας είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εφόσον συνεχιστεί. Ιδιαίτερα μετά την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία ενός ανθρώπου εξαιτίας του χρώματος στο δέρμα του.

Με ράλι 8,94% η Alpha Βank στα 0,67 ευρώ και 26,8 εκατ. μετοχές. Κέρδη 6,73% η Εθνική στα 1,4515 ευρώ. Με ράλι 4,97% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,522 ευρώ.

Άνοδος 2,87% για τον ΟΠΑΠ στα 8,95 ευρώ. Πτώση 1,67% γαι τον ΟΤΕ στα 12,38 ευρώ. Ράλι 4,40% για την Aegean στα 4,505 ευρώ. Ράλι 5,9% για την Μυτιληναίος στα 8,17 ευρώ. Ράλι 6,97% για την Αutohellas στα 4,30 ευρώ. Κέρδη 2,66% ο Φουρλής στα 3,865 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Βροχερό Σάββατο, άστατη Κυριακή, με 30άρια η Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης