LIVE

Κορωνοϊός

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ

lagarde_1

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί στο 1,375% -  Η αύξηση του προγράμματος της ΕΚΤ σημαίνει αυξημένες αγορές ελληνικών ομολόγων -  Ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών

Σημαντική πτώση καταγράφει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στις 15.30 κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,375%.

Το spread (η διαφορά με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς) διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, στις 185 μονάδες βάσης.

Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Ενισχυμένο «μπαζούκας»

H EKT ανακοίνωσε την σήμερα τη νέα, ισχυρή «ένεση» στην οικονομία της Ευρωζώνης με 600 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των αναλυτών κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Έτσι, το  πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 από τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και φτάνει στο στο 1,35 τρισ. από 750 δισεκατομμύρια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα, επομένως η αύξηση του μεγέθους του PEPP σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, τη στιγμή που τα 16 δισ. ευρώ που αναμενόταν να αγοράσει πριν την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, κάλυπταν με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

Αργή ανάκαμψη 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ  επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή».

Οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020, ενώ το 2021 η ανάκαμψη δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η ανακοίνωση για την αύξηση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αναφέρει:

1. Το μέγεθος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνοντας σε σύνολο τα 1.350 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε απάντηση στην αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού, η επέκταση του PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.

Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

2. Ο ορίζοντας για καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει αγορές assets στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.

3. Οι τίτλοι που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική στάση.

4. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές έως 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

5. Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράζονται βάσει του APP θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός μεγάλου βαθμού νομισματικής διευκόλυνσης.

6. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Σάμο ο Βασίλης Κικίλιας - Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας αυτή τη δύσκολη στιγμή

«Εξαφανίστηκαν» οι ξαπλώστρες από τις παραλίες της Μυκόνου

Στα βήματα του Ιακώβου βαδίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ελ.επενδυτης

Η ελλαδα πρεπει μετα τα εντοκα 6μ και 1ε να εκδοσει 5ετη ομολογα μεχρι 15ιουνη και 10ετη μετα το επιτυχημενο ανοιγμα της τουριστικης αγορας

Φασίστας

Η Ελλάς πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων.Τώρα.

Μιχαλης .κ

Mηπως τελικα ο Κουλης δεν ειναι τοσο Κουλης οπως καποιοι ισχυριζονται η θελουν να ειναι ;;Παντως η ΕΚΤ θα αγοραζει Ελληνικα ομολογα και τα επιτοκια θα πανε κοντα στο Μ Η Δ Ε Ν !!

Γιώργος

Αν είχαμε Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, όλοι ξέρουμε τί θα παίρναμε τώρα...

κεντρώος.

Και με τσίπρα θα παίρναμε, γιατί μετά τις δεύτερες εκλογές του '15 ήταν σοβαρός και μάλιστα μπόρεσε μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη ζαεφ να προχωρήσει τη συμφωνία των πρεσπών για την οποία δεχθήκαμε διεθνή συγχαρητήρια.

Σας

έρχεται το 5ο το μακρυτερο.Οσο και να λιβανιζουν τον Κουλειο Καίσαρ, την δήθεν ΕΕ και το μάρκο.Για το τέλος σας έχουν μπόλικη Τουρκία με τα 5 εκ. επενδυτές που σας έχουν στείλει και διασπείρει ο Καίσαρ σε όλο το γερμανικό χαλιφάτο.Η Συρία θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σας.

Χαχαχαχαχα

Πονάει η συνειδητοποίηση ότι χωρίς ευρώ θα είχαμε τώρα τιναχτεί στον αέρα; Πονάει η συνειδητοποίηση ότι με σοβαρή ηγεσία θα είχαμε βγει από τα μνημόνια από το 2015: Πονάει πολύ; Να του βάλω ξυδάκι να περάσει;

Μικρόψυχος Αντικουλικός καιροσκόπος με νοητική υστέρηση

Πόνταρα στην επιδημία και έχασα! Επένδυσα στην οικονομική καταστροφή και καταστρέφομαι! Τελευταία μου ελπίδα ο βάρβαρος Μογγόλος...είμαι πολύ δυνατός στην πατριδοκαπηλία!

acc

Φανταστειτε να ειχαμε Βαρουφακη και Τσιπρα στο τιμονι τουτη τη δυσκολη ωρα. Τσακιστο σεντσ δεν θα μας εδιναν οπως ο Ντραγκι που απο το 2014 μοιραζε φθηνο χρημα και σε εμας ουτε για πλακα δεν εδωσε , με τους τσαρλατανους που ειχαμε μπλεξει. Ρε χωστα στη μπουζου τα μουτρα που ανεβηκαν επανω με τον πονο του λαου για να μασησουν και να το παιξει ο Βαρουφακης γκομενος στην οικογενεια της παμπλουτης γυναικας του. Ο αχρηστος.

Πάρε μεγάλη τσάντα μη σε σε χωρέσουν

Βλήμα.

@@

Άσε μας κουκλίτσα μου...

Χαχα

ασε φίλε ο θεός μας φύλαξε από Τούρκους, Κορονοιο και νέα ύφεση. Εδώ οι άχρηστοι από μια φωτιά σε ένα χωράφι κατάφεραν να κάψουν ζωντανούς 120 ανθρώπους που τους έλεγαν ας προσέχατε. Και τώρα θα έλεγαν πεθαίνουν 1000 την ημέρα όπως στην Ιταλία γιατί δεν έπλεναν τα χέρια τους . Άχρηστοι με περικεφαλαία που θα περάσουν γενεές για να ξεχαστούν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης