Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του μαύρου χρυσού;

Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του μαύρου χρυσού;

Τον … εφιάλτη του πετρελαίου αρχίζουν να φοβούνται ξανά οι αγορές, μετά το νέο ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού που έχει φέρει το αργό μιαν ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι....

Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του μαύρου χρυσού;
Τον … εφιάλτη του πετρελαίου αρχίζουν να φοβούνται ξανά οι αγορές, μετά το νέο ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού που έχει φέρει το αργό μιαν ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι πιθανότητες μιας νέας εκτίναξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων συνιστούν πλέον την μεγαλύτερη «απειλή» στις προσπάθειες Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας να τιθασεύσουν τη χρονίζουσα οικονομική κρίση, κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο ομόλογός του της Bundesbank Άξελ Βέμπερ.

 Και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις βραχυπρόθεσμες – όπως θέλουν να ελπίζουν – πληθωριστικές πιέσεις που βιώνει η Ευρωζώνη (με πληθωρισμό 2,2%, πάνω από το όριο της κεντρικής τράπεζας) τις οποίες απέδωσαν πρωτίστως στην αύξηση των ενεργειακών τιμών. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη δείχνει διατεθειμένη να “κόψει” χρήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας...

Κλείσιμο
Κάτι ανάλογο υπαινίχθηκαν στις δικές τους δηλώσεις τόσο ο πρόεδρος της αμερικανικής FED, Μπεν Μπερνάνκε, όσο και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Οι περισσότεροι αναλυτές ήδη «βλέπουν» το πετρέλαιο σαφώς πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στη χρονιά, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι που κάνουν λόγο για ακόμα υψηλότερες τιμές. Εξέλιξη που απειλεί να ακυρώσει στην πράξη όλα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής ανά την γη!!!

Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι φαίνεται πως περνάει στο … τερέν των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Όπου βέβαια σημειώνονται κι εκεί διχογνωμίες, με τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, τη Σαουδική Αραβία, να έχει ευθέως δηλώσεις πως επιθυμεί τιμές μεταξύ 70 και 80 δολαρίων.

Οι υπόλοιποι όμως δεν συμφωνούν! Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση εκπροσώπου του Μασούντ Μιρ Καζέμι (Masoud Mir Kazemi), υπουργού Πετρελαίου του Ιράν και από τις αρχές του Γενάρη νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση ο ΟΠΕΚ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση ακόμα κι αν το πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια. «Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τις αγορές» λέει ο Ιρανός υπουργός για να συμπληρώσει ο Λίβυος ομόλογός του πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να … διαχειρισθεί τιμές έως και τα 120 δολάρια το βαρέλι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης