Άρση μέτρων: Η αγορά επανεκκινεί και αγωνιά για το μέλλον

Άρση μέτρων: Η αγορά επανεκκινεί και αγωνιά για το μέλλον

Τι δηλώνουν στο protothema.gr οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων και φορείς της αγοράς – Πόσοι εργαζόμενοι επανέρχονται στις θέσεις τους –Μεγάλες προσφορές ενόψει

vits49331584186926-8
Με ανυπομονησία αλλά και προβληματισμό ανοίγουν σήμερα στο κοινό τα καταστήματα τους οι επιχειρηματίες που έλαβαν το πρώτο «πράσινο φως» σε μία διαδικασία με επτά στάδια για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Οι προετοιμασίες στα καταστήματα το τριήμερο που πέρασε ήταν πυρετώδεις προκειμένου είναι σε θέση να λειτουργήσουν με βάση τους υγειονομικούς κανόνες που τέθηκαν για την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών. Κάτι που μεταφράζεται σε γενικές γραμμές σε όριο εισόδου ατόμων στα καταστήματα με βάση τη συνολική επιφάνεια τους και κατ’ όροφο, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, γάντια και μάσκες για το προσωπικό, αντισηπτικά υγρά στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού, συχνές απολυμάνσεις.

«Επαναφέρουμε και τους 1.300 εργαζόμενους μας στη δουλειά και ανοίγουμε όλα τα καταστήματα – πλην αυτών που είναι εντός εμπορικών κέντρων», δηλώνει στο protothema.gr ο Αντιπρόεδρος της ΠΛΑΙΣΙΟ κ. Κώστας Γεράρδος. Και συμπληρώνει: «Όλοι θα φορούν γάντια και μάσκες τις οποίες θα ανανεώνουν μέσα στην ημέρα. Συνεργεία απολύμανσης θα φροντίζουν για την υγιεινή και παράλληλα δημιουργούμε υποδοχή τόσο στην είσοδο των καταστημάτων όσο και σε κάθε όροφο. Εκεί μέσω ειδικής εφαρμογής σε smartphones θα μετράμε τους πελάτες που βρίσκονται εντός των καταστημάτων αλλά και σε κάθε όροφο, όπου και θα φροντίζουμε να τηρούνται τα απαραίτητα όρια. Εννοείται πως δεν θα επιτρέπεται σε πελάτη να εισέρχεται στο κατάστημα εάν δεν τηρεί τη δική του υποχρέωση, να φοράει δηλαδή μάσκα».

Επιφυλακτικότητα

Η έναρξη πάντως συνοδεύεται και με αρκετή επιφυλακτικότητα κυρίως για την εξέλιξη της εμπορικής κίνησης. Κάτι που φαίνεται και απ’ το γεγονός ότι τα περισσότερα μεγαλύτερα καταστήματα και αλυσίδες θα επαναφέρουν άμεσα στην εργασία τμήμα των εργαζομένων τους με την προοπτική να επανέλθουν όλοι σταδιακά.

«Αυτό θα γίνει συν τω χρόνω και καθώς θα υπάρχουν ενδείξεις αναθέρμανσης της αγοράς», εξηγούσαν κύκλοι από την Public. Η εταιρεία άμεσα επαναφέρει το 80% των 2.400 εργαζόμενων σε Public και Media Markt επαναλειτουργώντας το σύνολο των καταστημάτων. Όπως εξηγούσαν ήδη έχουν στηθεί ηλεκτρονικά συστήματα στις εισόδους των καταστημάτων που θα ενημερώνονται real time για τον αριθμό των επισκεπτών ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι επίσης θα είναι εφοδιασμένοι με μάσκες και γάντια ενώ οι απολυμάνσεις θα είναι συνεχείς».

Προσφορές ενόψει

Ως κίνητρο πάντως για την αναθέρμανση της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσουν οι προσφορές που ετοιμάζουν τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως με εποχιακά είδη, προκειμένου να ξεστοκάρουν. Κάτι που σημαίνει ότι οι μεγάλες προσφορές θα έλθουν με το δεύτερο στάδιο επαναλειτουργίας της αγοράς που έχει προσδιοριστεί για την επόμενη Δευτέρα, 11 Μαϊου όταν και θα ανοίξουν το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων πλην των εμπορικών κέντρων. Τα τελευταία θα ανοίξουν τις πύλες τους – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά - την 1η Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο κρας τεστ θα γίνει αυτή την εβδομάδα με τη επαναλειτουργία των πρώτων καταστημάτων. Σε αυτά δεν υπάρχει διαχωρισμός μεγάλων και μικρών, οπότε θα επαναλειτουργήσουν και οι μεγάλες αλυσίδες, όπως είναι η Public και Media Markt, η ΠΛΑΙΣΙΟ, η Κωτσόβολος, η Intersport, η Zackret και άλλες πολλές.

Κλείσιμο
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ο περιορισμός της πώλησης των προϊόντων που υπάγονται στους σχετικούς ΚΑΔ, οπότε αλυσίδες –κυρίως- δεν θα μπορούν να διαθέτουν το σύνολο των προϊόντων τους. Για παράδειγμα τα καταστήματα του Κωτσόβολου και των Media Markt δεν θα μπορούν να προβούν σε άλλες πωλήσεις πέραν των τηλεφώνων, laptop, tablet, pc και των περιφερειακών τους! Ειδάλλως, όπως και στην περίπτωση της μη τήρησης των περιοριστικών όρων για την ασφάλεια της υγείας, θα κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έλαβε το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός με δεδομένο ότι η επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς θα γίνει μία εβδομάδα μετά.

«Την πρώτη εβδομάδα θα μπορούμε να πουλάμε μόνο τεχνολογικά προϊόντα, όπως pc, laptop, tablet με τα περιφερειακά τους καθώς και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. Οπότε αυτό το διάστημα θα έχουμε κλειστούς για το κοινό τους ορόφους με τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τις λευκές συσκευές», λέει στο protothema.gr ο Αντιπρόεδρος της Dixons South East Europe και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, κ. Γιάννης Βασιλάκος. Και προσθέτει: «Με το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων στις 11 Μαϊου θα μπορούμε να πουλάμε ξανά και αυτά τα προϊόντα μέσα απ’ τα φυσικά μας καταστήματα», προσθέτει. Η αλυσίδα ανοίγει όλα τα καταστήματα της από σήμερα πλην αυτών σε εμπορικά κέντρα. Θα επανέλθουν πάντως στην εργασία το σύνολο των περίπου 1.400 εργαζομένων. «Σε κάθε είσοδο καταστήματος έχουμε τοποθετήσει ρεσεψιόν όπου εκτός του ελέγχου του ορίου των ατόμων που θα μπορούν να εισέρχονται ανά κατάστημα θα ενημερώνουν το πρώτο διάστημα και τους επισκέπτες μας για το τι αγορές μπορούν να κάνουν. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα γίνεται ενημέρωση για τον αριθμό των ατόμων ενώ έχουμε λάβει μέτρα όπως η εφαρμογή πλέξι γκλας στα ταμεία, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, σημάνσεις στα πατώματα κοκ. Μπορούμε επίσης να αποστέλουμε τις αποδείξεις στο mail του πελάτη ώστε να μην του δίνουμε χαρτί και παράλληλα υποστηρίζουμε τις ανέπαφες συναλλαγές».

Έτοιμα και τα μικρότερα

Έτοιμα όμως δηλώνουν και τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα που επαναλειτουργούν από σήμερα. Αναρτήσεις στην είσοδο με τον ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου ατόμων, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά εντάσσονται πλέον στην καθημερινότητα απ’ το πιο μικρό στο πιο μεγάλο κατάστημα. Σε πολλά βιβλιοπωλεία που ξεκινούν τη λειτουργία τους μπαίνουν και πλέξι γκλας στα ταμεία ενώ υπάρχει μία προσπάθεια να τηρούνται οι αποστάσεις με αυτοκόλητα στα δάπεδα.

Προκειμένου να συνδράμει των προσπαθειών των μελών του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προχωρήσει στη διάθεση 3.000 μασκών και 3.000 αντισηπτικών για το προσωπικό, που εργάζεται στα καταστήματα της πόλης.

Δυσαρέσκεια των υπόλοιπων εμπόρων

Πάντως μεταξύ του εμπορικού κόσμου υπάρχει και αρκετή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων τελικά θα ανοίξει μετά από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η η επόμενη ημέρα για το λιανικό εμπόριο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ζητεί τη λήψη μέτρων για μία ζωτική και στοχευμένη ένεση ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως μείζον ζήτημα αποτελεί και το θέμα των ενοικίων ή του ΕΝΦΙΑ για τα οποία ζητείται μία συνολική ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν από σήμερα – Οι όροι λειτουργίας τους

Έρχονται οι βοηθοί επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Βαρθολομαίος: Δέηση για όσους δοκιμάζονται από την πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης