Λίνα Μενδώνη: «Άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»

Λίνα Μενδώνη: «Άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα το μέλλον των θεάτρων της περιφέρειας

ΔΗΠΕΘΕ
Την επιτακτική ανάγκη εκσυγχορνισμού του θεσμικού πλαισίου των Δημοτικών Περιφερεαικών Θέάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε σύσκεψη στην οποόα συμμετείχαν ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, πρόεδροι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΔΕ όλης της χώρας.

“Είναι η κατάλληλη στιγμή, το 2020 έτος αφιερωμένο στη Μελίνα, η οποία δημιούργησε τον θεσμό, για ένα καινούριο, δυναμικό ξεκίνημα για την αναγέννηση των ΔΗΠΕΘΕ, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού. Βούλησή μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ΔΗΠΕΘΕ για να έχουμε ένα καλύτερο παρεχόμενο αποτέλεσμα και κυρίως καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες. Κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά την προγραμματική ίδρυσή τους, είναι αναγκαίο να κάνουμε επανεκκίνηση”, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην έναρξη των εργασιών. “Το έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο η Περιφέρεια, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο” είπε η υπουργός προσθέτοντας με νόημα:  “Θέλουμε να προχωρήσουμε κι όχι να μείνουμε πάλι στα λόγια. Θα μπουν κριτήρια και κανόνες”

NicolasYatromanolakis_γπγ
Ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωίζουν σήμερα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ


Στο μεταξύ, στην εισήγησή του ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είναι, όπως είπε, το δυσυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κ.ά. 

“Το οικονομικό δεν είναι το μείζον", είπε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: "Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ως και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις Περιφέρειες -όσες δεν το κάνουν- να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά το θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων. Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση. Να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ΄ όπου κι αν προέρχεται».

Κλείσιμο
Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση. Αναγνώρισαν ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εθνικής πολιτικής θεάτρου αλλά και μίας περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύθηκε ως προς τη συνέχισι και την ειδίκεση του σχετικού διαλόγου, με στόχο την αποσαφήνιση του σύγχρονου ρόλου των ΔΗΠΕΘΕ, την διασφάλιση της επάρκειάς τους προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο τους, και παράλληλα την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, με γνώμονα την αύξηση του κοινού το οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, επαγγελματικό θέατρο. ​
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης