Εύα και Νόρα: Μία θεατρική παράσταση που ρίχνει «γροθιά» στην ομοφοβία

Εύα και Νόρα: Μία θεατρική παράσταση που ρίχνει «γροθιά» στην ομοφοβία

Πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου, στο θέατρο Αλκμήνη - Τι δηλώνει ο συγγραφέας του έργου, Μυρώδης Αδαμίδης - Η ιστορία δύο γυναικών που ερωτεύτηκαν, δέθηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα

Photo2
Σχέσεις... Έρωτας... Όρια... Κανόνες... Ταμπού... Κοινωνία... Ποιος είναι άραγε ο μηχανισμός εκείνος που καθορίζει το ποιος με ποιον και για πόσο; Υπάρχουν ηθικοί κανόνες; Ποια η αντίδραση της κοινωνίας, ή έστω ενός μέρους αυτής, απέναντι στα ζευγάρια του ίδιου φύλου; Η σημερινή κοινωνία είναι σαφώς πιο «ανοιχτή» απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι όμως τόσο «ανοιχτή», ώστε τα ομόφυλα ζευγάρια να μην αισθάνονται άνθρωποι του περιθωρίου ή έστω μίας «ιδιαίτερης» κατηγορίας;

Η θεατρική παράσταση «Εύα και Νόρα», η πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, στο θέατρο Αλκμήνη πραγματεύεται ακριβώς την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στα ζευγάρια του ίδιου φύλου και ιδιαίτερα την εχθρική συμπεριφορά, ή τις διακρίσεις, που με μία λέξη αποκαλούμε ομοφοβία.

Ο συγγραφέας του θεατρικού έργου, Μυρώδης Αδαμίδης, αναφέρεται στην ομοφοβία καικ στην κοινωνική προσέγγιση της παράστασης. Αποτυπώνει την αγωνία, τον καθημερινό αγώνα των ομόφυλων ζευγαριών απέναντι στην άγνοια, στον φόβο για το διαφορετικό, στην απόρριψη, ή στην περιθωριοποίηση.

Το τρέιλερ της θεατρικής παράστασης: 

Εύα & Νόρα Trailer 1


Κλείσιμο
«Ομοφοβία είναι η εχθρική συμπεριφορά, το μίσος και οι κοινωνικές διακρίσεις που δέχονται άνθρωποι με ομοερωτικό προσανατολισμό. Σ' αυτό το γνώριμο σκηνικό κοινωνικού εγκλωβισμού, μια δυναμική μα και μπερδεμένη, όσον αφορά τα συναισθήματά της, γυναίκα η Εύα και ένα μελαγχολικό, συγκρατημένο κορίτσι η Νόρα, μετά από αρκετά χρόνια σχέσης, έρχονται αντιμέτωπες με τους δικούς τους δαίμονες.
Με διαφορετικό τρόπο η κάθεμια, δέσμιες των κοινωνικών επιταγών που καθορίζουν τις επιλογές τους, πασχίζουν να αναγνωρίσουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους, που παγιδεύτηκαν στον ασφυκτικό κλοιό της άκαμπτης προσκόλλησης σε κοινωνικές συμβάσεις. Συνειδητοποιούν ότι για να αντιμετωπίσουν τον περίγυρό τους, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Το έργο διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και παράλληλα την πορεία αναζήτησης ταυτότητας και επιβίωσης σε έναν κόσμο λίγο πολύ εχθρικό για όσους απεγνωσμένα διεκδικούν τα αυτονόητα.

Οι ομόφυλες σχέσεις δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις ετερόφυλες. Χαρακτηρίζονται από τις ίδιες ανάγκες, έχουν ανάγκη την ίδια προσοχή και αφοσίωση και τον ίδιο πόνο στο χωρισμό και την ερωτική απογοήτευση. Πολλές φορές όμως εσωτερικεύουν τα κυριαρχικά μοντέλα εξουσίας και τα αναπαράγουν σε όλες τις πιθανές μεταξύ τους σχέσεις. Από την άλλη η πεποίθηση ότι μία ομόφυλη σχέση υστερεί αληθινής αγάπης, τρυφερότητας και έρωτα δεν περιέχει καμία δόση αλήθειας. Η ποιότητα και το πόσο πιστός και αφοσιωμένος είναι ένας άνθρωπος σε μία συναισθηματική σχέση δεν απορρέει από το σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά από τη φιλοσοφία, την προσωπική ηθική και τη στάση ζωής που έχει ως άνθρωπος».

Eva_Nora_Poster_Deltio_Typou
Το σενάριο της παράστασης

Δύο γυναίκες η Εύα και η Νόρα, δεμένες σε μια σχέση φυσιολογική για τις ίδιες, ιδιαίτερη ή διαφορετική για τους άλλους, προσπαθούν όπως κάθε ζευγάρι να διαφυλάξουν τη σχέση τους από τον χρόνο και τα προβλήματα. Οταν τα πρώτα σημάδια φθοράς και ο φόβος μήπως το ενδιαφέρον της μιας για την άλλη ατονήσει, όταν ο συναισθηματικός δεσμός απειλείται, οι δύο γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την αλήθεια που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα. Η ζωή τους ανήκει και είναι καιρός να αρχίσουν να ζουν για τις ίδιες. Η βαθιά και πραγματική αγάπη δεν έχει και δεν πρέπει να έχει όρια. Ο ρατσισμός και ο φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι όμως αυτό η πραγματικότητα; Η Εύα και η Νόρα στο κέντρο της σκηνής ζωντανεύουν όλα εκείνα που θέλουμε να πούμε και δεν λέμε. Αγωνίες, φόβοι, πάθη. Κι ένα πρόσωπο καταλύτης. Ένα τρίτο πρόσωπο έρχεται να διχάσει, να ενώσει, να προκαλέσει, ή ίσως να ξαναζωντανέψει τη σχέση. Ένα έργο για την αγάπη, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, ένα έργο για το σήμερα και τις σχέσεις. Μια παράσταση γεμάτη ευαισθησία, χιούμορ και αλήθεια.

Photo1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης