«Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου»

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου»

Η παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, έχει στον κεντρικό της άξονα μια ερωτική ιστορία, ωστόσο αποτελεί και έναν εξαίσιο «φόρο τιμής» προς το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους που το αγαπούν και το υποστηρίζουν και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την εποχή του Σαίξπηρ και την ακμή του αγγλικού θεάτρου

erot
«Ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ», που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή στον Ελληνικό Κόσμο, είναι από τις παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος. Και η Δήμητρα Λημνιού, που εκτός των άλλων υποδύεται μια πανέμορφη πόρνη τη «Μόλυ», έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει και πάλι, μετά την περσινή επιτυχημένη παρουσία της στο θρυλικό «Καμπαρέ»…


dimitra

Η Δήμητρα Λημνιού όπως εμφανιζόταν στο «Καμπαρέ»


Η Δήμητρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ένα μικρό χωριό που λέγεται Άδενδρο και πήρε πτυχίο Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια σπούδασε στη σχολή "Δήλος'' της Δήμητρας Χατούπη με σπουδαίους δασκάλους  και ο πρώτος της ρόλος ήταν η Κλυταιμνήστρα στην Ορέστεια του Αισχύλου, που παίχτηκε στο «Kirk Theater» της Νέας Υόρκης. 

«Το ότι συνεργάζομαι φέτος με τον Γιάννη Κακλέα είναι δώρο για μένα, λέεςι η νεαρή ηθοποιός. Έχω πάρει πολλά. Ο Γιάννης Κακλέας είναι ένας πολύ εμπνευσμένος και πολύ εμπνευστικός σκηνοθέτης. Έχει βαθειά γνώση και αγάπη για το θέατρο αλλά κυρίως για  τους ηθοποιούς. Ένιωσα εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα στην ακρόαση. Παρατήρησα με πόση ευφυΐα και αγάπη προσπάθησε να βγάλει από τον κάθε ηθοποιό ο,τι καλύτερο είχε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς μου περιέγραψε, αναφερόμενος στα δραματικά κείμενα, ότι: "Οι καλλιτέχνες σαν βροχοποιοί ποτίζουμε την ευαισθησία των ανθρώπων, όχι για να τους κάνουμε να κλάψουν αλλά για να δουν λίγο διαφορετικά το φεγγάρι ή τη βροχή όταν βγουν από το θέατρο ..."


limnioy_livanou
Κλείσιμο

Με την Μπέτυ Λιβανού


Τι κερδίζει ένας ηθοποιός σε μια τέτοια δουλειά;
«Είναι μαγευτικό για μένα και με γεμίζει συγκίνηση ότι σε αυτή την παράσταση, ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του ελισσαβετιανού θεάτρου , τους θεατρίνους της εποχής, τις δυσκολίες τους, τις αγωνίες και το πάθος τους που δεν έχουν αλλάξει καθόλου μέσα στους αιώνες που πέρασαν. Κάθε βράδυ στο τέλος της παράστασης όταν βγάζω το κοστούμι μου και τον ρόλο, νιώθω σαν να έχει μείνει κάτι στην σκηνή από την αύρα των θεατρίνων εκείνων».
Μια φωτογράφιση που θα συζητηθεί…
Στα επόμενα σχέδιά της περιλαμβάνεται μια θεματική φωτογράφιση έκπληξη, υπό τις οδηγίες ενός σκηνοθέτη που θαυμάζει χρόνια με ρούχα του  σχεδιαστή  Νίκου Αποστολόπουλου.
«Ονειρεύομαι, συνεχίζει την αφήγησή της, για το επόμενο διάστημα ρόλους και συνεργασίες που θα με προκαλέσουν να βουτήξω πολύ βαθειά, να μοιραστώ και να επικοινωνήσω πράγματα που και μένα θα με εκπλήξουν ...σε μια πιο μικρή σκηνή ίσως με πιο συγκεντρωμένη ενέργεια ή και στο σινεμά που αγαπώ τόσο πολύ για την αλήθεια του και την μαγεία του. Η εγγύτητα της κάμερας σε αναγκάζει να είσαι απόλυτα αληθινός και γενναιόδωρος. Δεν μπορείς να κρυφτείς και αυτό είναι ζητούμενο για μένα ..»


vasiki

Η Δήμητρα Λημνιού, μια δικηγόρος που ντύνεται «Μόλλυ»


Οι καθοριστικές στιγμές στη ζωή της…
Η «στιγμή μηδέν», που αποφάσισε να γίνει ηθοποιός: «Στην εφηβική μου ηλικία που είδα σε ένα θέατρο της Δευτέρας στην ΕΡΤ "Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" του Λόρκα . Μαγεύτηκα..Ήταν σαν ο κόσμος μου να έγινε από ασπρόμαυρος χρωματιστός. Ίσως να ήταν αυτή η στιγμή…»
Πολύ σημαντικοί σταθμοί στη ζωή της ήταν όταν γνώρισε τον δάσκαλο που της άλλαξε τον "κόσμο" στην υποκριτική, τον Ανδρέα Μανωλικάκη, chairman στο Actors Studio Drama School at Pace Univercity, το «Καμπαρέ», που τη μύησε στις μεγάλες σκηνές με χιλιάδες θεατών και ο ρόλος της Φροϊλάιν Κοστ, που τόσο αγάπησε .

Η ταινία που έγινε θεατρικό…
Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί μία φανταστική ιστορία από τη ζωή του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, τον ρόλο του οποίου αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, σε μία ακόμη εμπνευσμένη σύμπραξη του ευρηματικού σκηνοθέτη με τον χαρισματικό ηθοποιό.
Η παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», η οποία βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love», διασκευασμένη για το θέατρο με το αριστουργηματικό κείμενο του Lee Hall, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία παραγωγή της People Entertainment Group στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» .
Στην ελισαβετιανή Αγγλία, ο νεαρός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναζητά απεγνωσμένα μια μούσα που θα τον εμπνεύσει να γράψει το νέο του θεατρικό έργο που ζητούν επίμονα οι πάτρωνές του. Τη βρίσκει στο πρόσωπο της πανέξυπνης Βιόλας, μιας νεαρής θαυμάστριας που λατρεύει τη δουλειά του νεαρού ποιητή Σαίξπηρ και λαχταρά να γίνει ηθοποιός, παρ’ ότι την εποχή εκείνη η υποκριτική αποτελούσε αυστηρά ανδρικό προνόμιο και οι γυναίκες απαγορευόταν να ανέβουν στη σκηνή. Έτσι, η Βιόλα μεταμφιέζεται σε άνδρα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα παράσταση. Μία τρυφερή και μοναδική ιστορία αγάπης αναπτύσσεται μεταξύ του Σαίξπηρ και της νεαρής κοπέλας, μία ιστορία που θα εμπνεύσει τον σπουδαίο δραματουργό να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά κείμενα όλων των εποχών, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας- Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου- Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης- Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη-Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου- Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη-Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
 Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος & Έλλη Τρίγγου
 Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Λημνιού, Θάνος Μπίρκος, Νίκος Ορφανός, Σωκράτης Πατσίκας, Γιάννης Ποιμενίδης
Και οι: Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Αναστασία Κελέση, Νεφέλη Μαϊστράλη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Κωστής Μπούντας, Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Κώνσταντίνα Τσιριμώνα, Αχιλλέας Σκεύης, Αναστασία Στυλιανίδη, Δημήτρης Φουρλής, Βασίλης Ψυλλάς.
Στο ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ η Μπέτυ Λιβανού-  Στο ρόλο της Παραμάνας η Μίνα Αδαμάκη
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη, Πέμπτη 19:00- Παρασκευή, Σάββατο 20:00- Κυριακή 18:30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης