ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Γιατρομανωλάκης: Καλεί τον διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας να ανακαλέσει τις ομοφοβικές δηλώσεις του

Γιατρομανωλάκης: Καλεί τον διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας να ανακαλέσει τις ομοφοβικές δηλώσεις του

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδοκίμασε έντονα την αρχική απολογητική στάση του Λουκά Θάνου απέναντι στις αντιδράσεις γονέων για την παιδική παράσταση μπαλέτου με τον θηλυκό Μότσαρτ που ο ίδιος έχει ανεβάσει

thilikos_mozzart__1_
Ο σάλος που δημιουργήθηκε στην Πάτρα με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή γυναίκας χορεύτριας για τον ρόλο του Μότσαρτ σε παιδική παράσταση μπαλέτου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, προκάλεσε, σε δεύτερη φάση, σημαντικούς τριγμούς στις σχέσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιστιμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της περιφερειακής θεατρικής σκηνής και σκηνοθέτη - χορογράφο της επίμαχης παράστασης Λουκά Θάνο.

Patra_Mozart_4


Όπως είχε γράψει την Κυριακή το protothema.gr σε σχετικό ρεπορτάζ, η αρχική στάση που Λουκά Θάνου απέναντι στις αντιδράσεις γονιών αλλά και κάποιων εκπαιδευτικών στην επιλογή της χορεύτριας Μαρίας Κίκινα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μότσαρτ ήταν απολογητική και περιείχε θέσεις και εκφράσεις που χαρακτηρίστηκαν ως ομοφοβικές: «Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Εχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να τήν προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

giatromanwlakis


Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιχείρησε, λίγες ώρες αργότερα να ανασκευάσει, με νέα του δήλωσή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, κατηγορώντας μάλιστα κάποιους για «τοξικές, ομοφοβικές, μεσαιωνικές τακτικές που δεν τον αγγίζουν», ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, του οποίου αρμοδιότητα αποτελεί μεταξύ άλλων και η λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, τού κοινοποίησε, μέσω επιστολής, την έντονη δυσσαρέσκειά του για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε προκειμένου να δικαιολογήσει την καλλιτεχνική επιλογή του.


«Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις, αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται» τού επισήμανε, σε έντονο ύφος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσθεσε με νόημα: «Παρά τις όποιες ''διορθωτικές'' σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στα αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία».


Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον συνταγματάρχη για τις ληστείες σε τράπεζες με ψεύτικη χειροβομβίδα

Η Ψηφιακή κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης