LIVE

Κορωνοϊός

Ολοκληρώνεται η βιβλιοθήκη του Ίψεν στη Νορβηγία - Δείτε τις φωτογραφίες

ibsen-library-kengo-kuma-mad2_2

Ο σχεδιασμός της επιτρέπει τη φιλοξενία διάφορων δραστηριοτήτων πέρα από τη μελέτη

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας και πρόκειται να λειτουργήσει όχι μόνο ως βιβλιοθήκη-φόρος τιμής που θα φιλοξενήσει το έργο του Χένρικ Ίψεν, ενός από τους πιο σπουδαίους θεατρικούς συγγραφείς του 19 αι., αλλά ως πολιτιστικό κέντρο. Ο σχεδιασμός της από τον Κένγκο Κούμα και τους Μad Arkitekter και η διαμόρφωσή της επιτρέπουν την αξιοποίηση της ως δημόσιο χώρο και τη φιλοξενία διάφορων καθημερινών, αλλά και πιο ειδικών δραστηριοτήτων σε αυτή πέρα από την ανάγνωση, την έρευνα και τη μελέτη. Βρίσκεται, μάλιστα, πολύ κοντά στο Ibsenhuset, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης, το οποίο, ομοίως, πήρε το όνομα του από τον θεατρικό συγγραφέα.

Το σημείο, όπου βρίσκεται η βιβλιοθήκη μεγιστοποιεί τις δυνατότητες αξιοποίησης της ως δημόσιος χώρος, καθώς το περιβάλλον και τα ήδη υπάρχοντα δέντρα συμβάλλουν στη σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο. Οι μεγάλες τζαμαρίες, οι οποίες ενώνουν τον εξωτερικό χώρο με τον εσωτερικό δημιουργούν την αίσθηση ότι πρόκειται για μία "υπαίθρια" βιβλιοθήκη.  Η ιδέα του Κένγκο Κούμα για το κυρτό σχήμα, που έχει η βιβλιοθήκη και για την οροφή που κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο δεν ήταν φυσικά τυχαία. Πάνω στην οροφή θα τοποθετηθούν ξύλινα βότσαλα, ειδικά σχεδιασμένα για να αντανακλούν τα σχήματα και την κλίμακα των φύλλων στα γύρω δέντρα.  Ακόμα, η επιλογή των υλικών από ξύλο σε φυσικούς τόνους επιλέχθηκε με σκοπό να κυριαρχούν τα απτά, ζεστά υλικά, ώστε να δημιουργείται ένα οικείο κλίμα σε όσους επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη. Το κτίριο θα αποτελείται από δύο ορόφους πάνω από την επιφάνεια και εφόσον είναι χτισμένη σε επικλινές έδαφος, πρόκειται  να έχει άλλους δυο ενσωματωμένους στην πλαγιά του λόφου. Οι περισσότεροι από τους χώρους, που θα στεγάζονται, θα είναι ανοιχτοί και χωρίς σταθερά χωρίσματα. Τα διαχωριστικά, που θα χρησιμοποιούνται θα είναι οι ίδιες οι βιβλιοθήκες.

Το πρότζεκτ διαφοροποιείται από τη συμβατική ιδέα μιας απλής βιβλιοθήκης, όπου ο χώρος επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αντιθέτως, η πρόταση των αρχιτεκτόνων για αυτή τη νέα βιβλιοθήκη είναι η διεξαγωγή διάφορων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε αυτή. Άλλωστε, ακόμα και τα μεγάλα σκαλοπάτια, που οδηγούν στο υπόγειο δημιουργούν την αίσθηση ενός αμφιθεάτρου και όταν γίνονται εκδηλώσεις μετατρέπονται σε καθίσματα για τους επισκέπτες, εξυπηρετώντας έτσι τον  σκοπό των αρχιτεκτόνων. 

ibsen-library-kengo-kuma-mad

 

ibsen-library-kengo-kuma-mad1
ibsen-library-kengo-kuma-mad4
ibsen-library-kengo-kuma-mad5
ibsen-library-kengo-kuma-mad6
ibsen-library-kengo-kuma-mad7
ibsen-library-kengo-kuma-mad8
kengo-kuma-first-prize-ibsen-library-proposal-norway-designboom-08

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης