Κένι Ρότζερς: Ο «τζογαδόρος» που έκανε μόδα την κάντρι μουσική

Κένι Ρότζερς: Ο «τζογαδόρος» που έκανε μόδα την κάντρι μουσική

Η μπαλάντα «Lady» ήταν μια από τις μεγαλύτερες ειπιτυχίες του

Κενι_Ροτζερς

Ο καλλιτέχνης που επέβαλε την κάντρι μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο και την έκανε της μόδας, η βραχνή φωνή που μάγευε, για έξι σχεδόν δεκαετίες, το διεθνές κοινό ερμηνεύοντας υπέροχα ερωτικά τραγούδια του, μόνος αλλά και σε ντουέτα, ο πολυβραβευμένος τραγουδοποιός που κατάφερνε να κλέψει τα μεγάλα βραβεία από τους μεγάλους ποπ σταρ, ο άνδρας που ύμνησε μουσικά τη γυναίκα με υπέροχο τρόπο, ο «Τζογαδόρος» που δεν έκανε μεγάλα όνειρα αλλά κατέκτησε την κορυφή, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο θρυλικός Κένι Ρότζερς  έφυγε πριν λίγες ώρες από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, έχοντας ζήσει για γεμάτη ζωή κι αφήνοντας πίσω του σπουδαία μουσική ιστορία.

Lady - Kenny Rogers

Και να φανταστεί κανείς πως αρχικά έγραφε μουσική και τραγουδούσε για να εξασφαλίσει το προς το ζην…: «Μπήκα στην κάντρι όχι για να την αλλάξω αλλά επειδή προσπαθούσα να επιβιώσω» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος. Η αλήθεια είναι πως πολύ πριν τις μεγάλες επιτυχίες, τις πρωτιές και τα σημαντικά βραβεία είχε ταλαιπωρηθεί πολύ. Υπήρχαν περίοδοι που δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ενοίκιό του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Χιούστον, ήταν το τέταρτο από τα οκτώ συνολικά παιδιά μιας φτωχής οικογένειας που πάλευε σκληρά για να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Κιθάρα έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του όταν ήταν έφηβος και τα πρώϊμα ακούσματά του ήταν, κατά κύριο λόγο ροκ. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως το πρώτο συγκρότημα που έφτιαξε, πριν καν ενηλικιωθεί, οι «Scholars», έπαιζε ροκαμπίλι!

Kenny Rogers - Lucille (with lyrics)

Στη συνέχεια, κι αφού πέρασε ένα διάστημα παίζοντας μπάσο σε τζαζ μπάντε, μετακόμισε στο Λος Άντζελες εντάχθηκε στο φολκ – ποπ συγκρότημα New Christy Minstrels, για να δημιουργήσει αργότερα, το 1967, το ροκ γκρουπ First Edition με το οποίο έκανε και τις πρώτες του επιτυχίες μεταξύ των οποίων και το τραγούδι «Lucille» το οποίο μάλιστα του χάρισε και το πρώτο του Γκράμι. Ο δρόμος προς την επιτυχία είχε ανοίξει…
Από το 1979 και για μια ολόκληρη δεκαετία ήταν ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς σταρ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Οι δίσκοι του πουλούσαν εκατομμύρια αντίτυπα και τα τραγούδια του, με το που κυκλοφορούσαν, χτυπούσαν, κατευθείαν, την κορυφή των τσαρτς. Μεταξύ αυτών και το δημοφιλέστατο «The Gamber» το οποίο τον καθιέρωσε, παράλληλα, ως πρωταγωνιστική φιγούρα σε πολλές τηλεταινίες της εποχής.

Kenny Rogers - The Gambler

Τραγούδι – σταθμός στην καριέρα του, όμως, υπήρξε, και το διαχρονικό πλέον «Lady», η ερωτική μπαλάντα με την οποία άνοιξε επί της ουσίας ένας νέος μουσικός κύκλος για εκείνον που ήταν πιο κοντά στην ποπ. Επένδυσε στα ντουέτα με άλλους τραγουδιστές – η συνεργασία του με την Ντόλι Πάρτον, με την οποία μοιράστηκε μεταξύ άλλων το δημοφιλές «Islands in the Stream», άφησε εποχή - φτιάχνοντας ένα νέο για την εποχή μουσικό τρεντ ενώ γυρνούσε ολόκληρο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες και απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου.

Παρέμενε ενεργός στη σκηνή μέχρι το 2015 οπότε ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί εξομολογούμενος: «Ήμουν τόσο τυχερός που είχα την ευκαιρία να διαγράψω μια τόσο μακρά καριέρα έχοντας τόσο εκπληκτική υποστήριξη από το κοινό μου αλλά και όλους όσοι με βοήθησαν σε αυτή τη διαδρομή. Αλλά ήρθε η στιγμή που νιώθω πως πρέπει να επικεντρωθώ στην οικογένειά μου».

Η λαμπρή του καριέρα ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική συναυλία – αφιέρωμα σ’ έκείνον που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Νάσβιλ με την Ντόλι Πάρτον να του τραγουδά συγκινημένη «Θα σε αγαπώ για πάντα».

KENNY ROGERS &  DOLLY PARTON -  ISLANDS IN THE STREAM - HQ Audio

 
Διαβάστε επίσης:

Πάνος Χατζηκουτσέελης: Η «λατρεία» που απογείωσε τους δεύτερους ρόλους

Οι ταινίες του Κεν Λόουτς δωρεάν στο you tube 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης