Νικόλα Πιοβάνι - Μάνος Χατζιδάκις: Το χρονικό της καλλιτεχνικής σχέσης τους

Νικόλα Πιοβάνι - Μάνος Χατζιδάκις: Το χρονικό της καλλιτεχνικής σχέσης τους

Ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης υπογράφει τη μουσική του νέου άλμπουμ «Όμορφη Ζωή», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεία Θοδωρή Βουτσικάκη

Πιοβανι_Χατζιδακις
«Η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχα γνωρίσει τον Χατζιδάκι ...»: εξομολογείται, δημόσια, ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι αναγνωρίζοντας, για μία ακόμη φορά, τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική αλλά η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στην καριέρα του.

Ο βραυμενένος με Όσκαρ συνθέτης, για την μουσική του στην ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία»,  γνώρισε τον Μάνο Χατζιδάκι το 1969 στη Ρώμη μέσω της Ειρήνης Παππά. Δούλεψε στο πλευρό του ως μουσικός βοηθός στην ταινία «The Martlet’s Tale» . Ανάμεσά τους δημιουργήθηκε μια στενή και δημιουργική σχέση.Το 1981, μάλιστα,  ο 35χρονος, τότε Πιοβάνι,  συμμμετείχε, ως προσκεκλημένος του Χατζιδάκι, στο  2ο Φεστιβάλ ‘’Μουσικός Αύγουστος’’, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί έδωσε την παρθενική του συναυλία σε ελληνικό έδαφος και παρουσίασε μια επιλογή συνθέσεών του, συνοδευόμενος από την Ιταλίδα ηθοποιό  και τραγουδίστρια Lina Sastri και μικρή ορχήστρα.

«Βρέθηκα μια βραδιά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είχα πάει ως προσκεκλημένος ενός φεστιβάλ. Παρακολούθησα τις πρόβες του Άστορ Πιατσόλα και του Μάνου Χατζιδάκι. Το φεγγάρι που υψωνόταν στον ουρανό και η ευωδιά των λουλουδιών, γιασεμί μύριζε νομίζω, λάμπρυναν τη νύχτα και την καλλιτεχνική μου έκσταση. Η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχα γνωρίσει τον Χατζιδάκι και τον Φελίνι. Το μυαλό μου θα ήταν πιο φτωχό, το όραμα μου για την τέχνη αλλιώτικο», δηλώνει χαρακτηριστικά  ο ίδιος.

Σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας για συναυλία, ο Ιταλός δημιουργός είχε εξηγήσει πως  το πιο σημαντικό που διδάχθηκε τον Χαζιδάκι ήταν πως η πνευματική ελευθερία είναι για έναν καλλιτέχνη μία πολυτέλεια που όταν την αποκτά κάποιος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν δίστασε να ομολογλγσει μάλιστα, τότε πως «αν δεν είχε διδαχθεί την πνευματική ελευθερία από τον Χατζιδάκι, σήμερα θα έγραφε avant garde ή ποπ».

Αφορμή για τη νέα αυτή συγκηνητική καλλιτεχνική αναδρομή του Νικόλα Πιοβάνι στάθηκε η επερχόμενη κυκλοφορία, στις 17 Φεβρουαρίου, του άλμπουμ «Όμορφη Ζωή» σε μουσική δική του,  στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη.
Πιοβανι_Λινα
Ο Νικόλα Πιοβάνι με την Λίνα Νικολακοπούλου και τον Θοδωρή Βουτσικάκη


«Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη δισκογραφική δουλειά. Όταν ακούω ένα τραγούδι στα ελληνικά, γίνομαι πολύ συναισθηματικός. Η εμπλοκή μιας σπουδαίας ποιήτριας - της Λίνας Νικολακοπούλου - αποτελεί εγγύηση. Η ελληνική γλώσσα έχει για μένα μια μουσικότητα μαγευτική. Το να ακούω τα τραγούδια μου στα ελληνικά, τραγουδισμένα από την φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη, είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό. Συγκινητικό» λέει. 

Τα τραγούδια της «Όμορφης Ζωής» παρουσιάστηκαν ζωντανά, πριν από λίγο καιρό, στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που διήθυνε ο Μίλτος Λογιάδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης