Πνευματικά δικαιώματα: Οι δημιουργοί απειλούν με μουσικό «σιωπητήριο»

Πνευματικά δικαιώματα: Οι δημιουργοί απειλούν με μουσικό «σιωπητήριο»

Ζητούν από την Λίνα Μενδώνη να δώσει, άμεσα, άδεια λειτουργίας στον οργανισμό τους, την ΕΔΕΜ

ΕΔΕΜ__συνεντευξη_τυπου
Την άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, του νέου μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους, ζήτησαν, και μάλιστα επιτακτικά, οι δημιουργοί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ήταν μια εκδήλωση μαζική, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί απ' όλα τα σωματεία, γεγονός ιδιαιτέρως θετικό δεδομένου ότι στο παρελθόν, και μάλιστα σε περιόδους εξαιρετικά κρίσιμες για το κλάδο τους, είχαν χωριστεί σε διαφορετικά στρατόπεδα. 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία συνασπίστηκε υπέρ της χορήγησης από το ΥΠΠΟΑ άδειας λειτουργίας στην ΕΔΕΜ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού τη διαύγεια και την ορθή δραστηριοποίηση του οποίου θα ελέγχουν οι ίδιοι μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων τους. Όλοι, επίσης, συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις και πως πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση καθώς οι οικονομικές τους αντοχές έχουν πλέον εξαντληθεί. 

«Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Δεν ζητήσαμε ποτέ νέα ΑΕ, ούτε διαρκή εμπλοκή του κράτους, ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα εμπιστευτούμε την διαχείριση των δικών μας δικαιωμάτων» ξεκαθάρισε ο Φοίβος Δεληβοριάς για συμπληρώσει, αμέσως μετά, πως αν η άδεια δεν δοθεί άμεσα οι αντιδράσεις θα είναι έντονος και πρωτοφανείς στα ελληνικά χρονικά: «Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς...».

Ο Στάθης Δρογώσης, ως εκπρόσωπος του σωματείου «ΜΕΤΡΟΝ» συμφώνησε με την άμεση ανάγκη χορήγησης άδειας στην ΕΔΕΜ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιονδήποτε μπορεί να συνδράμει αυτόν το σκοπό. «Κάνουμε διάλογο με οποιονδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ΕΔΕΜ» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε επίσης πως «Δεν θα στοχοποιηθεί κανείς επειδή έχει διαφορετική άποψη».

Αρκετοί ήταν επίσης οι δημιουργοί που ζήτησαν να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΕΜ προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα για τη λειτουργίας της. Ανάμεσά τους και η Λένγκα Μαρκοπούλου, κόρη του γνωστού συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου η οποία άσκησε κριτική σε ορισμένους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα από την ΕΥΕΔ, την ειδική υπηρεσία που συστάθηκε από την Κυβέρνηση Σύριζα, με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προετοιμάσει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη μετάβαση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ.

Ο Δημήτρης Μάρης και οι άλλοι μνηστήρες

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δημιουργοί την πρόσφατη πρόταση του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία διαχείρισης των δικαιωμάτων τους. Η περίπτωση του κ. Μάρη, παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς όπως μεταξύ άλλων υπογράμμισε και συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, πρόκειται για έναν άνθρωπος ο οποίος είναι παράλληλα και χρήστης μουσικής καθώς η εταιρεία του διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες: «Πώς θα κινηθεί όταν θα έρθει η στιγμή να εισπράξει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα από τα μέσα της ιδιοκτησίας του» αναρωτήθηκε εύλογα ο συνθέτης. 
Σήμερα μάλιστα έγινε γνωστό πως, εκτός από τον Δημήτρη Μάρη, εμφανίστηκε ένας ακόμη «μνηστήρας» που διεκδικεί κομμάτι από την πίτα των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για την παγκόσμια πλατφόρμα υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής ΑΚΑΖΟΟ, η οποία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, από 43 εκατομμύρια χρήστες σε 25 χώρες και έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αποκτήσει να εξασφαλιστεί η αναγγελία της νέας δικής της ΑΟΔ για την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. 

EDEM_διαμαρυρια
Ομάδα δημιουργών διαμαρτυρήθηκε έξω από το ΥΠΠΟΑ για την καθυστέρηση της άδειας του Οργανισμού τους, της ΕΔΕΜ


Διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠΟΑ

Λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου ομάδα δημιουργών κατευθύνθηκε προς την οδό Μπουμπουλίνας, όπου βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση χορήγησης άδειας στην ΕΔΕΜ. Επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για μια πρωτοβουλία της γνωστής στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου με την οποία συντάχθηκαν αρκετοί ακόμη δημιουργοί μεταξύ των οποίων και οι Σταμάτης Κραουνάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Θέμης Καραμουρατίδης κ.α. Μαθαίνουμε δε πως έχει δοθεί τελεσίγραφο στην κ.. Μενδώνη να δώσει την άδεια το αργότερα μέχρι τη Δευτέρα, διαφετικά θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο των αντιδράσεών τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης