Έτος Μπετόβεν: 250 χρόνια από τη γέννησή του επίκαιρος όσο ποτέ

Έτος Μπετόβεν: 250 χρόνια από τη γέννησή του επίκαιρος όσο ποτέ

Ένα  λαμπρό και σαφές μήνυμα μέσω της μουσικής για επιστροφή και σεβασμό προς τη φύση

Μπετοβεν

Πριν από 250 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννήθηκε στην μικρή πόλη Βόννη στις όχθες του Ρήνου.Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γιόχαν βαν Μπετόβεν, να είναι ο πρώτος του δάσκαλος μαζί με τον Κρίστιαν Γκότλομπ Νέεφε.

Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου ξεκίνησε να μαθητεύει στο πλευρό του Γιόζεφ Χάυντν, αποκτώντας παράλληλα και τη φήμη και το ρεπερτόριο του βιρτουόζου πιανίστα. Στη Βιέννη έζησε μέχρι και τον θάνατό του. Κατά τα το τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του άρχισε να ασθενεί η ακοή του, ώσπου αργότερα έγινε ολοκληρωτικά κωφός. Έτσι, το 1811, σταμάτησε να διευθύνει και να εκτελεί μπροστά σε κοινό, και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη σύνθεση. Είναι γνωστό, πως ο ίδιος ο συνθέτης δεν μπόρεσε να ακούσει τις συμφωνίες του μετά από την 6η.  `Οπως επίσης ευρέως διαδεδομένο είναι πως υπέφερε πολύ από φλογερούς έρωτες δίχως ανταπόκριση.

Με αφορμή αυτή την ημέρα ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται ένα χρόνο μετά οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου γερμανού μουσουργού.

Κατά τη διάρκεια του έτους Μπετόβεν, δηλαδή φέτος θα παρουσιαστούν στη Βόννη και οι εννέα συμφωνίες του γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία «Ποιμενική» με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση. Για τον Μπετόβεν το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης.

Η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για το Beethoven Pastoral Project που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.

Για να πετύχουν το στόχο αυτό οι διοργανωτές του προγράμματος Beethoven Pastoral Project καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου στην ιστοσελίδα pastoralproject.org, αφού πρώτα εγγραφούν, ένα έργο τέχνης με πηγή έμπνευσης, την «Ποιμενική”» του Μπετόβεν. Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες, ζωγράφους ή μουσικούς της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής. Σύμφωνα με τους εμπνευστές το σημαντικότερο είναι η κατάθεση απόψεων για τη σχέση ανθρώπου-φύσης και την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα έργα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα pastoralproject.org  μεταξύ της Ημέρας της Γης (Earth Day) στις 22 Απριλίου του 2020 και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου του 2020. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, είτε για πίνακες, είτε γραφικά ή μουσικά έργα.

'Οπως αναφέρει η DW στις 16 Δεκεμβρίου, λόγω της επετειακής ημέρας, σε πανηγυρική συναυλία στην όπερα της Βόννης η Ορχήστρα Μπετόβεν  παρουσίασε μεταξύ άλλων την Εισαγωγή "Λεονώρα” αρ. 3 Έργο 72b καθώς και την “Χορωδιακή Φαντασία” Έργο 80.

'Εκπληξη την ημέρα της γέννησής του δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου ? O dj που παίζει Μπετόβεν…

Δηλαδή κάτι από Μπετόβεν σε όλες τις μορφές τέχνης.

Στους πρώτες συμμετέχοντες ανήκαν ένας DJ, ο οποίος χρησιμοποιούσε αποσπάσματα (sampler) από την «Ποιμενική», ένας χορευτής που χόρευε στους ρυθμούς του τέταρτου μέρους της Συμφωνίας αρ. 6 και ένας κινηματογραφιστής που γύρισε ταινία μικρού μήκους.

Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των καλλιτεχνών, είναι ο θαυμασμός για τη Συμφωνία του Μπετόβεν, αλλά και η επιθυμία να σταλεί ένα σαφές οικολογικό μήνυμα προς όλο τον πλανήτη, για την προστασία της φύσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης