Παναγιώτης Μάργαρης: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Beatles, Queen “Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας”

Παναγιώτης Μάργαρης: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Beatles, Queen “Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας”

Ο διεθνούς φήμης κλασικός κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, σε μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:00 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».  Θα ακουστούν συνθέσεις των Ennio Moriccone, Nino Rota, Erik Satie, Beatles, Queen, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μάργαρη. 

skhnh
Με αφορμή αυτή τη συναυλία ο Παναγιώτης Μάργαρης παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα  συνέντευξη για τη ζωή του, τη σχέση του με τη μαγεία της μουσικής και τον έρωτά του με την κλασική κιθάρα.

Μπήκε στην όαση της μουσικής όταν ήταν ακόμη παιδί και με συντροφιά μια κιθάρα έπλασε έναν παράδεισο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους. Προχώρησε πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο αγγίζοντας με τα μαγικά του δάχτυλα τις πιο ευαίσθητες χορδές μας μέσα από λαϊκά, έντεχνα και ροκ κομμάτια. Ηχογράφησε δίσκους που μας χάρισαν πρωτόγνωρα ακούσματα, ανέβηκε σε μεγάλες σκηνές, συνεργάστηκε με σπουδαίους ερμηνευτές, απέκτησε διεθνή φήμη, λάτρεψε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Ελένη Βιτάλη και σήμερα ευχαριστεί την τύχη του που γεννήθηκε μουσικός: «Νιώθω ευγνώμων που ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό για το οποίο βρίσκομαι σε αυτό τον μάταιο κόσμο, ο οποίος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μεταμορφώνεται σε ένα ήλιο που καθημερινά με φωτίζει.» Χειροκροτήστε τον!

margaris_parnassos



Τι είναι για εσάς η μουσική και πώς επέδρασε στη ζωή σας;

«Η μουσική είναι για εμένα τα πάντα. Έρωτας, αγάπη, λατρεία και εν’ τέλει ένας μαγικός φάρος και μία όαση, όπου βρίσκουν λύτρωση οι δαίμονες του μυαλού μου. Επέδρασε και συνεχίζει να επιδρά καταλυτικά στη ζωή μου, κάνοντας με, καθημερινά πιο ώριμο και σοφότερο. Με κρατάει καθημερινά σε επαφή με την ψυχή μου και με προστατεύει.»

Γεννηθήκατε μουσικός; Γεννιόμαστε γι' αυτό που τελικά γινόμαστε;

«Νομίζω πως γεννήθηκα μουσικός. Από μικρό παιδί υπήρξα καλλιτεχνική φύση και σίγουρα στάθηκα τυχερός. Νιώθω ευγνώμων που ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό για το οποίο βρίσκομαι σε αυτό τον μάταιο κόσμο, ο οποίος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μεταμορφώνεται σε ένα ήλιο που καθημερινά με φωτίζει.»

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο: Πότε, πού και πώς ήρθατε σε επαφή με την κιθάρα;

Κλείσιμο
«Η πρώτη μου επαφή με την κλασική κιθάρα ήταν το 1984. Ήταν η χρονιά όπου ξεκίνησα να σπουδάζω στο ωδείο της γειτονιάς στη Νέα Σμύρνη, όπου έζησα έως και τα τριάντα μου. Οι γονείς μου με προέτρεψαν να ασχοληθώ με κάποιο μουσικό όργανο. Πηγαίνοντας λοιπόν στο ωδείο, η διευθύντρια μου πρότεινε να σπουδάσω είτε κλασικό πιάνο είτε κλασική κιθάρα. Με προέτρεψε στην κιθάρα με το απλό επιχείρημα ότι είναι ένα μουσικό όργανο το οποίο μπορείς να μετακινήσεις οπουδήποτε. Τόσο απλά ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι.»

Άλλοτε διασκευάζετε γνωστά κομμάτια κι άλλοτε γράφετε δικές σας συνθέσεις. Τι σας έλκει περισσότερο;

«Και οι δύο αυτές πτυχές μου, με ελκύουν εξίσου. Η σύνθεση είναι η απόλυτη δημιουργία ενώ οι διασκευές και γενικότερα τα κομμάτια που ερμηνεύω ως σολίστ της κλασικής κιθάρας, με ωθούν και δεξιοτεχνικά και ερμηνευτικά. Η σύνθεση με όρους κινηματογραφικούς, είναι σαν να είσαι ο σκηνοθέτης μιας ταινίας, ενώ η σκηνή και η έκθεση σε αυτήν, μοιάζει με το ρόλο ενός ηθοποιού. Το καθένα από αυτά έχει την δική του ξεχωριστή γοητεία.»

Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες όπως με τον Αμερικανό κιθαρίστα Al Di Meola και με μεγάλα ελληνικά ονόματα όπως Κραουνάκης, Μαχαιρίτσας και Βιτάλη. Ποια είναι η συνεργασία που χαρήκατε περισσότερο και γιατί...

«Είναι η συνεργασίες μου με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Ελένη Βιτάλη. Ο λόγος είναι απλός. Τους θαυμάζω πολύ και τους δύο ως ερμηνευτές. Με τον Λαυρέντη είμαστε πολύ καλοί φίλοι και ταιριάζουμε σε πολλά επίπεδα πέραν της μουσικής. Με την Ελένη Βιτάλη συνεργαζόμαστε ως ντουέτο τους τελευταίους μήνες και την κατατάσσω μέσα στους πιο γλυκούς και μεγαλόκαρδους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.»

idryma__1_


Ποια είναι η συνεργασία που εύχεστε να γίνει από όνειρο πραγματικότητα;

«Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό τους οποίους θαυμάζω. Ευελπιστώ να συνεχίσω να κάνω μεγάλες συνεργασίες και να είμαι δημιουργικός για πάντα.»

Έχετε δηλώσει ότι ο σπουδαιότερος τίτλος στην καριέρα σας, σας έχει αποδοθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή το album σας «Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη». Μιλήστε μας για εκείνη τη συνάντηση και για τα συναισθήματα που γέννησε μέσα σας.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας παγκοσμίου βεληνεκούς μύθος της μουσικής. Με αφορμή το άλμπουμ που αναφέρατε, πήγα αρκετές φορές στο σπίτι του, άκουσε τα κομμάτια, με συμβούλεψε, μου είπε πολλές απίστευτες εμπειρίες της ζωής του και μου εξιστόρησε τον τρόπο που γεννήθηκαν τα τραγούδια. Ο άνθρωπος αυτός έζησε μια παραμυθένια ζωή, είναι ευλογημένος και μακάρι όλοι μας να φτάσουμε στην ηλικία αυτή και να έχουμε την πνευματική διαύγεια του Μίκη.»

Δεδομένου ότι είστε και καθηγητής μουσικής, πώς βλέπετε το επίπεδο της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα;

«Δυστυχώς δεν είναι καθόλου υψηλό. Υπάρχουν πολλοί ακατάλληλοι καθηγητές στα ωδεία χωρίς καλλιτεχνική στόφα και με κάκιστη τεχνική, την οποία μεταδίδουν στους άτυχους μαθητές τους. Συνιστώ στους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα και να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα σχετικά με τον καθηγητή ο οποίος θα αναλάβει το παιδί τους. Έχουν δει τα μάτια μου δεκάδες ταλαντούχους ανθρώπους να έχουν καταστραφεί από λάθος εκμάθηση.»

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 θα μας χαρίσετε  ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της κλασικής κιθάρας με συνθέσεις των Ennio Moriccone, Nino Rota, Erik Satie, Beatles, Queen, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μάργαρη κ.α. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή τη συναυλία...

«Είναι μια πολύ σημαντική συναυλία για εμένα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”. Θα ερμηνεύσω κομμάτια από την προσωπική μου δισκογραφία καθώς και ανέκδοτες συνθέσεις μου, για πρώτη φορά σε δημόσια εμφάνιση. Ανυπομονώ να ενωθούμε μουσικά με τους ακροατές μου και είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργηθεί μια μαγική ατμόσφαιρα, γεμάτη ψυχική ένταση και συναισθηματική φόρτιση.»

Και μετά από αυτό; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Θα συνεχίσω τις ζωντανές μου εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης θα κυκλοφορήσουν σύντομα δύο νέα άλμπουμ. Το πρώτο είναι καθαρά προσωπικό με τίτλο “Total Pop” στο οποίο διασκεύασα και ερμήνευσα με ένα πολύ ανατρεπτικό τρόπο, ιστορικά τραγούδια της διεθνούς pop μουσικής σκηνής. Το δεύτερο άλμπουμ είναι σε συνεργασία με την Ελένη Βιτάλη. Θα έχει τον τίτλο “Στιγμές” και ουσιαστικά θα ηχογραφήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε στα ρεσιτάλ μας. Με την Ελένη αισθάνομαι ότι έχω βρει το έτερον μου ήμισυ όσον αφορά το κομμάτι της γυναίκας ερμηνεύτριας. Είναι μια σπουδαία συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει διαχρονική.»

INFO
Η συναυλία του Παναγιώτη Μάργαρη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019. Θα ακουστούν συνθέσεις των Ennio Morricone, Nino Rota, Erik Satie, Beatles, Queen, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μάργαρη κ.ά.
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός – Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα 
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης: 21:00
Παραγωγή: Nuevo Productions
Πληροφορίες: 2103221917, 2108048009
Προπώληση:
Ticket Services
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης