«Aφανείς Ήρωες» από τα τρομερά παιδιά του Μπαρόκ

«Aφανείς Ήρωες» από τα τρομερά παιδιά του Μπαρόκ

Μια συναυλία αφιερωμένη στο μπαρόκ τσέλο με έργα παραγνωρισμένων συνθετών

Kitsos-Chryssicopoulos-Ioannou-Tigkas_jpg_2
«Enfants terribles» («Τρομερά παιδιά») της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, ο Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο), ο Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), ο Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο) και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο, ντέφι), που συναντώνται συχνά σε μπαρόκ σχήματα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Latinitas Nostra και Ex Silentio, παρουσιάζουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος μια συναυλία αφιερωμένη στο μπαρόκ τσέλο και στους πρώτους βιρτουόζους και δημιουργούς που συνεισέφεραν στην εξέλιξη του οργάνου. Στο πρόγραμμα της βραδιάς, έργα γραμμένα από αφανείς αλλά και γνωστούς προκλασικούς συνθέτες: Domenico Gabrielli, Joseph Bodin de Boismortier, Domenico Scarlatti, Pietro Gioseppe Gaetano Boni, Joseph Dall’Abaco, Jean-Baptiste Barrière.

Tέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί αφοσιωμένοι πιστά στο Μπαρόκ
Ο πολυβραβευμένος Ιάσων Ιωάννου είναι σταθερό μέλος των Latinitas Nostra, των Ex Silentio και των Μουσικών της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Εξειδικεύτηκε στο μπαρόκ τσέλο και τη μουσική ρητορική στο Λονδίνο. Ως σολίστ και ως κοντίνουο στο μπαρόκ τσέλο και τη βιόλα ντα γκάμπα έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες στη Βρετανία, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική, έχει ηχογραφήσει για το θέατρο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και για μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες με τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (Armonia Atenea), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, και με τους Latinitas Nostra.

Απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Θεόδωρος Κίτσος σπούδασε επίσης κιθάρα και μετέβη στη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής μελετώντας ιστορικά νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακή ειδίκευση στο στο Πανεπιστήμιο του York. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ηχογραφήσεις και ε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διάφορα σύνολα (Mουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής [Armonia Atenea], Latinitas nostra, Pomo d’oro, Yorkshire Baroque Soloists, KOΘ, KOA, Ex Silentio κ.ά).

Ο Δημήτρης Τίγκας σπούδασε μοντέρνο κοντραμπάσο στην Ελλάδα και βιολόνε (ιστορικό κοντραμπάσο) στην Ολλανδία. Είναι απόφοιτος (bachelor's και master's) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κονσερβατορίου του Άμστερνταμ. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Είναι τακτικό μέλος των σχημάτων παλιάς μουσικής: Latinitas Nostra, Ex Silentio και Armonia Atenea και της κολεκτίβας Medea Electronique.

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος μελέτησε τσέμπαλο στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία. Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Latinitas Nostra με το οποίο έχει παρουσιάσει λυρικά έργα του 17ου αιώνα στο Φεστιβάλ Αθηνών, το ΜΜΑ και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνεργαζόμενος με γνωστούς σκηνοθέτες (Αρ. Χιώτη, Απ. Παπαδαμάκη, Ν. Καραθάνος, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Σκουρλέτης). Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra σε διπλό δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naïve), ο οποίος απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc du Monde de la Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλημμένως με ελληνικά σύνολα (Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, ΚΟΑ, ΚΟΘ) αλλά και ξένες ορχήστρες (Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien). Έχει διευθύνει στο Theater an der Wien, στο Wigmore Hall, στην Όπερα του Bayreuth κ.ά.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

Κλείσιμο
Ιάσων Ιωάννου | μπαρόκ βιολοντσέλο
Δημήτρης Τίγκας | βιολόνε
Θεόδωρος Κίτσος | θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος | τσέμπαλο, ντέφι

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου | 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Tιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 € ● 15 € (γενική είσοδος)
Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες
210 72 82 333
http://www.megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης