«To σπήλαιο» της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«To σπήλαιο» της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια ανατρεπτική cyberpunk όπερα που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα για δύο παραστάσεις την Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

The_Cave_photo_by___Karol_Jarek__30_
Τραγουδιστές, εικαστικοί, περφόρμερ –ανάμεσά τους και ο Blaine L. Reininger, ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon– συμπράττουν σε μια καταιγιστική παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς κατά τη θριαμβευτική της ευρωπαϊκή περιοδεία.

Φιλοξενείται για δύο μόνο βραδιές στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου (ώρα 21:00, στην αγγλική γλώσσα και με ελληνικούς υπέρτιτλους). Η πολυβραβευμένη, καινοτόμος Ομάδα ODC (ODC Ensemble), που ιδρύθηκε από την Έλλη Παπακωνσταντίνου (Fulbright Artist’s Award 2018-2019), φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση Γνώσης και Αλήθειας με την παραμόρφωσή τους στον χαοτικό κόσμο των fake news και της fake life του διαδικτύου.

Πρόκειται για μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα και εικαστικές παρεμβάσεις του Παντελή Μάκκα.

Τον Ιούλιο, η Ομάδα ODC άνοιξε με «Το σπήλαιο» το διεθνές φεστιβάλ BE Festival for the Birmingham Repertory Theatre της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο παρουσίασε, επίσης με διθυραμβικές κριτικές, τον Αύγουστο στο Copenhagen Opera Festival και στο Aalborg Opera Festival της Δανίας. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2018 παρουσίασε τη νέα της παραγωγή «Kazin Barokk» σε μια ανάθεση της «Βαλέτα 18», Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2018.

Συνεχίζοντας την έρευνα στις νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη όπερα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου έχει προσκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (CCRMA, Stanford University) με βραβείο Fullbright 2018-2019, για την προετοιμασία της νέας παράστασης «Οedipus, Sex with Mum was Blinding» που υποστηρίζεται από διεθνείς φορείς και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο βρετανικός Τύπος έγραψε για «Το σπήλαιο»: «[…] Ένα εκπληκτικό έργο σύγχρονης τέχνης που […] συνδέει τη λυρική όπερα με το live video και τις pop media εικόνες για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σχόλιο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη γιατί είναι ένα έργο που μας απομακρύνει από κάθε θεατρική κοινοτοπία.»
Κλείσιμο
Οι κριτικές στο Άλμποργκ ήταν τόσο ενθουσιώδεις που οδήγησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: «“To σπήλαιο” είναι το καμάρι μας... Είμαστε περήφανοι που παρουσιάσαμε αυτή την παράσταση στο δανέζικο κοινό.»
«Το Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης χτυπάει στον παλμό της avant-garde» ήταν ο τίτλος μιας από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση. «Η παράσταση είναι παράξενη και όμορφη, βρόμικη και σκοτεινή. Η Ομάδα εξερευνά κάθε πτυχή του σπηλαίου σε αυτή τη cyberpunk όπερα.»

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα βίντεο (design & real-time) είναι του Παντελή Μάκκα. Στην παράσταση συμμετέχουν οι περφόρμερ–μουσικοί: Blaine L. Reininger (pedals & effects), Αναστασία Κατσιναβάκη (πιάνο, μουσική διδασκαλία), Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (σαντούρι). Τις φιγούρες θεάτρου σκιών σχεδίασε και κατασκεύασε ο Τάσος Κώνστας. Τους φωτισμούς υπογράφει η Ολυμπία Μυτιληναίου.

Μια διεθνής συμπαραγωγή που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Creative Lenses), του Danish Arts Council και του Airanassis Foundation.
«Το σπήλαιο» εντάσσεται στις εκδηλώσεις της επιτυχημένης σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).



ODC Ensemble
Η βραβευμένη ODC Ensemble (1st Prize Award, BE Festival 2017 for the REP, UK) έχει ιδρυθεί από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου και έχει την έδρα της στην Αθήνα. H ODC Ensemble δημιουργεί κυρίως υβριδικές παραστάσεις, εμπνέει και προκαλεί το κοινό με κλασικά και σύγχρονα έργα ενώ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση. Το 2011 η Έλλη Παπακωνσταντίνου, από κοινού με το ODC Ensemble, δημιούργησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016.

«Το σπήλαιο»
(διάρκεια 80 λεπτά)

Σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική σύνθεση–ενορχήστρωση: Τηλέμαχος Μούσας
Video design, real-time video, σκηνικά–κοστούμια: Παντελής Μάκκας
Περφόρμερ–μουσικοί: Blaine L. Reininger, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Φιγούρες θεάτρου σκιών (σχεδιασμός–κατασκευή) Τάσος Κώνστας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Tanja Diers
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Δρακοπούλου
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Ηχοληψία: Κώστας Μπόσχος
Φωτογράφοι: Karol Jarek, Ηλίας Μωραΐτης

Τιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 € ● 15 €
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης