LIVE

Κορωνοϊός

Συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση της νέας καλλιτεχνικής περιόδου που εντάσσεται στον κύκλο «Το ελληνικό τραγούδι»…

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διήρκεσε περίπου δυο ώρες και είχε ως θέμα το αν οι Έλληνες ποιητές έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν τους Έλληνες στιχουργούς. Κεντρικός ομιλητής ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, και επιμελητής της συζήτησης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Πάρα πολλές φορές έχουμε αποδώσει εύσημα στην ποίηση, σε ένα πάρα πολύ σπουδαίο ποίημα που έχει την απλότητα ενός τραγουδιού του Τσιτσάνη, αλλά και το ανάποδο. Ακούμε δηλαδή ένα απλό λαϊκό τραγούδι του Τσιτσάνη και λέμε αυτό θα το ζήλευε ακόμα και ο Ελύτης ή ακόμα και ο Καβάφης», είπε αρχικά ο κ. Παπαδημητρίου.

«Όταν ακούω τις λέξεις ποίημα και στίχος για τραγούδι καταλαβαίνω το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οι στίχοι ενός τραγουδιού είναι πάντα ένα ποίημα. O χειρισμός του λόγου είναι και στις δύο περιπτώσεις ποιητικός. Ρυθμός σταθερός ή ελεύθερος, έκφραση συναισθημάτων με σχήματα λόγου -λιγότερο ή περισσότερο σύνθετα. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που μας επιβάλει κάποια διάκριση ανάμεσα στους στίχους των τραγουδιών και τα ποιήματα», τόνισε στην εισήγησή του ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας.

«Μια εμπράγματη διαφορά έγκειται στο γεγονός πως τους στίχους τους συναντάμε στα τραγούδια, ενώ τα ποιήματα συνήθως στα βιβλία. Μια ακόμη διαφορά προέρχεται από την προκατάληψη που θεωρεί το στίχο πρόχειρο ή απλοϊκό ποίημα. Υπάρχουν ποιήματα πρόχειρα και απλοϊκά. Και υπάρχουν στίχοι για τραγούδια εξαιρετικά κατεργασμένοι με σύνθετη υφή» συνέχισε για να προσθέσει πως «οι στίχοι δεν υπάγονται σε αυτή την υπέρτατη μορφή. Αυτό το "υπέρτατο" δεν είναι παρά ένας βαθμός καθορισμένος από την αισθητική εκείνων που αισθάνονται πως κατέχουν την υπέρτατη θέση σε έναν πολιτισμικό οργανισμό. Είναι ένα ζήτημα πολιτισμικής ισχύος».

Η χρονική περίοδος στην οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν ο 19ος και ο 20ος αιώνας όπου σύμφωνα με τον ποιητή, «είναι κακώς τεκμηριωμένο πως η νέα ελληνική ποίηση προέρχεται από τα τραγούδια των χωριών -δημοτικά δηλαδή- και των μεγάλων πόλεων».

Εκείνο που δεν είναι τεκμηριωμένο -όπως ισχυρίζονται σημαντικοί μελετητές- «είναι το ενδεχόμενο να γεννήθηκαν είδη λαικού τραγουδιού από ποιήματα. Δηλαδή, οι μαντινάδες από τον Ερωτόκριτο και όχι ο Ερωτόκριτος να βασίστηκε στις μαντινάδες». Στην πραγματικότητα ίσως η νεοελληνική (κυρίως) ποίηση δεν μπορούσε και δεν ήθελε να διακριθεί από το τραγούδι. Ήταν η εποχή του ρομαντισμού και ό,τι λαϊκό πρόβαλε ως ιδανικό. Το ποίημα έπρεπε να προσπαθεί να φτάσει την τελειότητα του τραγουδιού και αυτό δεν συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα.

Ο συνδυασμός του μοντερνισμού και της αμφισβήτησης πυροδότησε τη δημιουργία στην Ελλάδα του έντεχνου τραγουδιού με λαϊκά ερείσματα αλλά και κλασική καλλιέργεια. Συνθέτες του διαμετρήματος όπως ο Χατζηδάκης και ο Θοδωράκης μετεφεραν την κλασσική παιδεία τους στα λαικά τραγούδια που συνέθεσαν οι ίδιοι.

Ο μέσος ακροατής συνήθησε πια να ακούει τραγούδια που πολλές φορές τραγουδούσε δημιουργώντας του μια ένταση, ένα "ντουζένι". Όπως επίσης, συνήθισε να ακούει φράσεις υψηλής μοντερνιστικής ποίησης στα τραγούδια του.

Μετά την εισήγηση του Γ.Μπλάνα για το «τοπίο» του ελληνικού τραγουδιού ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Μεταξύ των παρεβρισκόμενων ήταν οι: Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Γιώργος Ανδρέου, Γιάννης Σπανός, Ορφέας Περίδης.

Το Ελληνικό Σχέδιο πραγματοποίησε τις πρώτες συζητήσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 με αφορμή τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού/1 Σύνθεση. Η συμμετοχή διακεκριμένων συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού ήταν ιδιαίτερη μεγάλη. Επίσης, η δυναμική παρουσία του κοινού απέδειξε το ενδιαφέρον των ακροατών που απλώς αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Αυτή ήταν η πρώτη συζήτηση της νέας καλλιτεχνικής περιόδου που εντάσσεται στον κύκλο «Το ελληνικό τραγούδι».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης