Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του «Πρωινού τσιγάρου» - Η άρνηση του Αλκαίου και η παρέμβαση του Μικρούτσικου

Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του «Πρωινού τσιγάρου» - Η άρνηση του Αλκαίου και η παρέμβαση του Μικρούτσικου

Το τραγούδι είχε γράψει ο Αλκαίος για τον Λοΐζο, ο οποίος δεν πρόλαβε να το μελοποιήσει

Mavroudis_Mikroutsikos_Alkaios
Το «Πρωινό τσιγάρο» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή. Τους στίχους έχει γράψει ο αείμνηστος Άλκης Αλκαίος και ήταν αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο.

Ο Νότης Μαυρουδής, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, έβαλε έναν από τους σημαντικότερους λίθους στην ελληνική μουσική και οι μοναδικές του μελωδίες θα μείνουν αλησμόνητες.

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι είναι σε πολλούς άγνωστη. Μία παρεξήγηση που υπάρχει γύρω από αυτό το τραγούδι είναι πως αναφέρεται στον Μάνο Λοΐζο, ενώ ο λόγος που αυτό το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε εκείνον είναι άλλος.

80-xronia-manos-loizos-1


Σύμφωνα με το Βήμα, το ποίημα το έγραψε ο Άλκης Αλκαίος γύρω στο 1980. Μόλις το ολοκλήρωσε ήθελε να το μελοποιήσει ο Μάνος Λοΐζος και ίσως να το τραγουδήσει κιόλας.

Κλείσιμο
Όμως οι δυο τους δεν είχαν καμία επαφή. Όταν ο Μάνος Λοΐζος βρέθηκε στο νοσοκομείο στη Μόσχα, μαζί του θα πήγαινε και ο δικηγόρος Ηλίας Γεράκης, ο οποίος ήταν κοινός φίλος και των δύο.

Τον πρόλαβε ο θάνατος
Ο Αλκαίος έδωσε το τραγούδι στον Γεράκη και εκείνος με τη σειρά του το έδειξε στον Λοΐζο, ο οποίος ενθουσιάστηκε. «Οταν επιστρέψω θα το φτιάξω» είπε. Δεν τα κατάφερε όμως, καθώς πέθανε στη Μόσχα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Ο Αλκαίος δεν το έδωσε σε κανέναν άλλον. Το έβαλε στην ποιητική του συλλογή με τίτλο «Εμπάργκο». Τότε ήταν που το διάβασε ο Νότης Μαυρουδής και αποφάσισε να το μελοποιήσει ερήμην του Αλκαίου για τον δίσκο του «Στην όχθη της καρδιάς μου».

Στη συνέχεια όμως έπρεπε να πάρει την άδεια του ποιητή. Τη ζήτησε αλλά ο Αλκαίος αρνήθηκε ευγενικά, εξηγώντας του πως το είχε γράψει για να το μελοποιήσει ο Λοΐζος και εφόσον ο Λοΐζος έχει φύγει από τη ζωή δεν θέλει να το κάνει κανένας.

Η παρέμβαση του Μικρούτσικου ήταν καταλυτική
Τότε ήταν που μεσολάβησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τον μετέπεισε. Ο Αλκαίος έδωσε την άδεια και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Άλκης Αλκαίος και ο Νότης Μαυρουδής δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ισως να είχαν κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μόνο. Ο Αλκαίος δεν δεχόταν παρά μόνο ελάχιστους ανθρώπους στο σπίτι του στη Νέα Κηφισιά.

Το τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές εκτελέσεις, αλλά σε εκείνη την πρώτη, τη χορωδία αποτελούσαν οι Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος και Γιάννης Σαμσιάρης.

Μαυρουδής Νότης ~ Πρωινό Τσιγάρο


Οι στίχοι του τραγουδιού
Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
κι εγώ σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή

Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών
μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο
κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών

Απέραντη θλίψη 
Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα, στο Πήλιο, ο Νότης Μαυρουδής, γνωστός στο Πανελλήνιο συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ο άτυχος καλλιτέχνης, όπως μεταδίδει το magnesianews.gr, ενώ είχε βρεθεί για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι, αλλά πιθανόν έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το magnesianews.gr, ο 77χρονος έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνε σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Η σύζυγός του, μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί, κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 20.45, κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά ο άτυχος συνθέτης ήταν γεμάτος αίμα και ήδη είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Διαβάστε εδώ ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Ειδήσεις σήμερα:

Κίνα - Κορωνοϊός: Έσκασε η υγειονομική «φούσκα» - Έρχονται νέα μέτρα σε πύλες εισόδου από την ΕΕ


Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι βρετανικές διαρροές σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα και οι διαψεύσεις


Βέροια: Απολογείται σήμερα η 29χρονη που πέταξε το βρέφος στον Αλιάκμονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης