Οι συναυλίες του καλοκαιριού επέστρεψαν και ο κόσμος γεμίζει τις αρένες

Οι συναυλίες του καλοκαιριού επέστρεψαν και ο κόσμος γεμίζει τις αρένες

Ποιοι είναι οι πρωταθλητές του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού μέχρι στιγμής, ποιοι πούλησαν τα περισσότερα εισιτήρια και ποια επερχόμενα live είναι ήδη sold out

synavlies2
Καλοκαίρι και συναυλία είναι δύο λέξεις διαχρονικά αλληλένδετες. Ειδικά στη χώρα μας που οι καλές καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, η θερινή συναυλιακή περίοδος διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η πανδημία μάς στέρησε, εκτός άλλων, και τις συναυλίες, γεγονός που κόστισε σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από την πολύ μεγάλη συμμετοχή στα φετινά μουσικά δρώμενα, πολλά από τα οποία γίνονται ανάρπαστα.

Από τις αρχές Ιουνίου σχεδόν κάθε βράδυ πραγματοποιούνται μία ή και περισσότερες συναυλίες σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδα. Ιστορικοί συναυλιακοί χώροι, ανοιχτά θέατρα των δήμων, στάδια και γήπεδα γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο κάθε ηλικίας που έχει, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να τραγουδήσει, να χορέψει, να ξεδώσει, μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό!
Pet_Shop_Boys_-_Release_22
Συναυλία Pet shop Boys

Προφανώς και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της περσινής συναυλιακής δραστηριότητας με τη φετινή καθώς πέρυσι δεν είχαμε καθόλου συναυλίες ξένων καλλιτεχνών, αλλά και εκείνες του εγχώριου ρεπερτορίου πραγματοποιήθηκαν με συγκεκριμένα επιτρεπόμενα ποσοστά πληρότητας για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Φέτος, πάντως, αν και στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου, οι διοργανωτές ήδη δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου και ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες καθώς η προπώληση των εισιτηρίων σε αρκετές συναυλίες κινείται σε υψηλά ποσοστά, με ορισμένες μάλιστα να είναι ήδη sold out.
Muse_-_Eject_2022
Συναυλία Muse
Κλείσιμο

Οι πρωταθλητές του Ιουνίου στις ξένες συναυλίες
 
Με το δεξί μπήκε ο φετινός Ιούνιος για τα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα. Με πρωταγωνιστές το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου και τις διοργανώσεις του Release Athens και του Eject Festival, ο μουσικός παλμός της Αθήνας χτύπησε και πάλι δυνατά, πολύ δυνατά, όπως ακριβώς και τις παλιές καλές, προ κορωνοϊού, εποχές. Οι περισσότεροι είχαν αγοράσει τα εισιτήριά τους αρκετά νωρίτερα και η νέα έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δεν φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την προσέλευση.

Πρωταθλητές όσον αφορά τα εισιτήρια που κόπηκαν αναδείχθηκαν οι Pet Shop Boys που έπαιξαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο ενώπιον 15.000 φανατικών θαυμαστών τους.
Athens Release Festival 22 - Pet shop boys - Opening - Suburbia

Το ίδιο περίπου ήταν ποσοτικά και το κοινό που παρακολούθησε το δυνατό live των Muse το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο ΟΑΚΑ.

Από εκεί και πέρα το Release Athens Festival έχει ήδη διαγράψει μια εξαιρετική διαδρομή έχοντας φιλοξενήσει τον Ιούνιο κάποιες από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά αλλά και καλλιτεχνικά συναυλίες του φετινού καλοκαιριού. Ανάμεσά τους τα live του Νικ Κέιβ με 13.000 κόσμο, των Manowar με 11.000 και των Γιάννη Αγγελάκα και Παύλου Παυλίδη που έκοψε περίπου 11.000 εισιτήρια.
Nick_Cave_-_Plateia_Neroi_2022
Συναυλία Nick Cave

Sold out ήταν και αρκετές από τις μουσικές βραδιές με ξένους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου. Η ιέρεια του πανκ Πάτι Σμιθ μάγεψε τους περίπου 4.500 θεατές που έσπευσαν να την απολαύσουν ζωντανά. Αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός εισιτηρίων που κόπηκαν για τη συναυλία του διάσημου Αμερικανού συνθέτη Desmond Child για την υποστήριξη της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ίδιο συνέβη και στις μουσικές παραστάσεις του πολυβραβευμένου Γαλλολιβανέζου τρομπετίστα Ιμπραχίμ Μααλούφ, του καταξιωμένου Γερμανού συνθέτη Μαξ Ρίχτερ, του διάσημου Νορβηγού σαξοφωνίστα της τζαζ Γιαν Γκάρμπαρεκ, αλλά και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που διηύθυνε ο κορυφαίος Κορεάτης μαέστρος Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ.

Πρόκειται για μουσικές βραδιές εντελώς διαφορετικού ρεπερτορίου που αποδεικνύει ότι το ελληνικό κοινό ενδιαφέρεται για πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.
 
Οι πιο επιτυχημένες ελληνικές συναυλίες

Υπάρχουν όμως και αρκετοί Ελληνες καλλιτέχνες που επιβεβαίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τη συναυλιακή τους δυναμική. Πρωτοφανής σε προσέλευση αλλά και παλμό ήταν η συναυλία που έδωσε ο Θεσσαλονικιός ράπερ ΛΕΞ στο γήπεδο του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη, ενώπιον 25.000 περίπου θεατών. Η συναυλία του είχε αρχικά προγραματιστεί να φιλοκενηθεί στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, ωστόσο λόγω τεράστιας ζήτησης άλλαξε τοποθεσία.  Τα βίντεο είναι ενδεικτικά για όσα έγιναν χθες:

ΛΕΞ LIVE ΑΘΗΝΑ - INTRO - ΕΝΑΡΞΗ 03.07.2022

ΛΕΞ - Έναρξη Live - ΑΘΗΝΑ 03.07.2022

 

Από τις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών με την μεγαλύτερη προσέλευση ήταν και αυτή που έδωσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός, στις 16 Ιουνίου, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του με τίτλο «Eleftheros Tour» . Περισσότερα από 20.000 άτομα κατέκλεισαν τον χώρο για να απολαύσουν τις παλαιότερες αλλά και τις καινούργιες επιτυχίες του δημοφιλή τραγουδιστή ο οποίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό επί σκηνής. Στο πλευρό του ήταν η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα με την οποία συνεργάστηκε και τον χειμώνα που πέρασε.
argiros-kaytantzogleio
O Κωνσταντίνος Αργυρός στη συναυλία που έδωσε στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλά. εκτόςε από το εκρηκτικό live των Γιάννη Αγγελάκα και Παύλου Παυλίδη που προαναφέραμε, στην οποία συνέρρευσαν 11.000 θεατές, πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συναυλία που έδωσε ο ράπερ Εισβολέας με το συγκρότημα των Χατζηφραγκέτα στις 16 Ιουνίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Τα 6.000 εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και πολλοί ήταν εκείνοι που παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι και έμειναν εκτός.

Εχοντας δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες το δικό του πιστό κοινό, το οποίο μάλιστα διαρκώς ανανεώνεται, ο Γιώργος Νταλάρας κατάφερε στις 18 Ιουνίου να γεμίσει ξανά το Ηρώδειο με ένα μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλό του Απόστολο Καλδάρα. Περίπου 4.500 άτομα ένωσαν τις φωνές τους με τον ερμηνευτή και την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε τραγούδια αγαπημένα, σε μια μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του Απόστολου Καλδάρα.

Σε μια διαφορετική, πιο ποπ μουσική ατμόσφαιρα και ενώπιον 9.000 νεαρών κατά κύριο λόγο ατόμων πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία του συγκροτήματος Μέλισσες, στις 29 Ιουνίου, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Πολύ τραγούδι, πολύς χορός και άπειρος νεανικός ενθουσιασμός...
Agelakas_-_Release_2022
Συναυλία Γιάννη Αγγέλακα

Στον ίδιο χώρο έπαιξαν, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Χαρούλης, για δύο βραδιές ο καθένας, γεμίζοντας το θέατρο που έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων, με το παραδοσιακό, το έντεχνο και το λαϊκό μουσικό στοιχείο να έχουν τον πρώτο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πλέον διαχρονικός συναυλιακός Ελληνας καλλιτέχνης είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, παρότι έχει διανύσει πλέον μια μαραθώνια μουσική διαδρομή, δεν αφήνει καλοκαίρι να περάσει χωρίς να δώσει συναυλίες και μάλιστα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στις 18 Ιουνίου ο αιώνιος έφηβος του ελληνικού ροκ ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας της Πετρούπολης και ξεσήκωσε με τις ερμηνείες και τα αγαπημένα τραγούδια της πλούσιας δισκογραφίας του τα περίπου 5.000 άτομα κάθε ηλικίας που πλημμύρισαν τον χώρο για ένα ακόμη μουσικό ταξίδι με οδηγό τον ίδιο.

Πολύ καλά πήγαν επίσης οι συναυλίες του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», της Νατάσσας Μποφίλιου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Γιώργο Περρή στον ανοιχτό συναυλιακό χώρο του Chritsmas Theater στο Γαλάτσι.

Ακόμη, ο Γιώργος Μαζωνάκης ξεκίνησε δυναμικά την καλοκαιρινή περιοδεία του, που έχει τίτλο «Μάζωξη», με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκης, στην οποία βρέθηκαν περίπου 6.000 άτομα.
 
Melisses_-_Katrakeio_2
Μέλισσες στο Κατράκειο
 
Οι sold out συναυλίες του Ιουλίου
 
Μετά την πολύ καλή πορεία του Ιουνίου σε συναυλιακό επίπεδο, δυναμικός αναμένεται και ο Ιούλιος με δεκάδες live Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Τα εισιτήρια μάλιστα για κάποιες από αυτές έχουν ήδη εξαντληθεί.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τέσσερις συναυλίες που έχει προγραμματίσει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο Θέατρο στις 11, 12, 13 και 14 Ιουλίου. Που σημαίνει ότι έχουν ήδη πωληθεί 20.000 εισιτήρια για τις ζωντανές εμφανίσεις μόνο ενός καλλιτέχνη.

Sold out είναι και η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Η κατεξοχήν ερμηνεύτρια του μεγάλου μας συνθέτη Μαρία Φαραντούρη μαζί με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και υπό την μπαγκέτα του διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το εμβληματικό «Canto General», σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα, και άλλα έργα-σταθμούς που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Στο μεταξύ, οι φίλοι της μουσικής του Νίκου Πορτοκάλογλου ήταν πολλοί περισσότεροι από 4.500 που χωρά το Ηρώδειο. Γι’ αυτό και ο δημοφιλής τραγουδοποιός θα δώσει τελικά δύο συναυλίες, στις 8 και 9 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο, για να γιορτάσει τα 40 χρόνια της μουσικής του διαδρομής, με προσκεκλημένους τους Διονύση Σαββόπουλο, ΦΑΤΜΕ, Ρένα Μόρφη κ.ά. Τα εισιτήρια και για τις δύο συναυλίες έχουν ήδη εξαντληθεί.

Τέλος, τα 20.000 εισιτήρια αναμένεται να αγγίξει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τελευταία ημέρα του Release Athens στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού, με τις εμφανίσεις των Αμερικανών εκπροσώπων του σκληρού ήχου Slipknot και των επιδραστικών εκπροσώπων της μέταλ σκηνής Sepultura.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης