Καβάκος - ΚΟΑ: Παρελθόν η παρεξήγηση μεταξύ τους - Ετοιμάζουν κοινή συναυλία για τα παιδιά πρόσφυγες της Ουκρανίας

Καβάκος - ΚΟΑ: Παρελθόν η παρεξήγηση μεταξύ τους - Ετοιμάζουν κοινή συναυλία για τα παιδιά πρόσφυγες της Ουκρανίας

«Έγινε προσπάθεια να κομματικοποιηθεί η πρότασή μου» είπε ο καταξιωμένος διεθνώς μουσικός και μαέστρος - «Συνεχίζουμε και είμαστε μαζί με τον Λεωνίδα» δηλώνουν οι μουσικοί της ορχήστρας

Kavakos_-_Rammos
Οριστικά πίσω τους άφησαν ο Λεωνίδας Καβάκος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) την πρόσκαιρη ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσά τους όταν η ορχήστρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αντιπολεμική συναυλία υπέρ της Ουκρανίας που έδωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικός, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Σήμερα, μάλιστα, ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν από κοινού μια νέα συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στις 4 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα Παιδιά Πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Kavakos_-_Karytinos-_Giatromanolakis
Στη συνέντευξη τύπου έδωσε το παρών και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Η πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής αυτής μουσικής βραδιάς αποφασίστηκε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε ο Λεωνίδας Καβάκος με όλους του μουσικούς της ΚΟΑ και αποδεικνύει εμπράκτως τη διάθεση και των δύο πλευρών να λύσουν άμεσα την παρεξήγηση που προέκυψε και να συνεχίσουν την στενή και δημιουργική καλλιτεχνική σχέση τους, υποστηρίζοντας, παράλληλα, σημαντικούς σκοπούς.

Ο πολυβραβευμένος βιολονίστας και μαέστρος εξομολογήθηκε πως εξέλαβε ιδιαίτερα θετικά την απόφαση της ΚΟΑ να διαθέσει στο μαιευτήριο της Μαριούπολης τα έσοδα της προγραμματισμένης συναυλίας που έδωσε προ ημερών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που δόθηκαν τα έσοδα από τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στον Πειραιά, για το σκοπό της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Αυτή η χειρονομία αποτελεί για εμένα ζήτημα ουσίας» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε με νόημα: «Επειδή έγινε προσπάθεια να κομματικοποιηθεί η πρότασή μου, επειδή ήταν ιδέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αυτή για το μαιευτήριο, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μάς εκφράζει όλους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα μαιευτήριο για να γεννάνε οι γυναίκες στη Μαριούπολη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει τέτοιος Έλληνας. Και αν υπάρχει, λυπάμαι πραγματικά».

Παράλληλα ο Λεωνίδας Καβάλος μίλησε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση, για έναν φοιτητή του από την Ουκρανία, ο οποίος αγωνιά καθημερινά για την τύχη των δικών του ανθρώπων και έχει προσκληθεί να παίξει τον Ιούνιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Απολύτως ενωτικός εμφανίστηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Λουκάς Καρυτινός ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει την διαφωνία του σχετικά με την απόφαση του έλαβε η γενική συνέλευση της ορχήστρας να μην αποδεχτεί την αρχική πρόταση του Λεωνίδα Καβάκου: «Λάθη και παραλήψεις γίνονται κι αυτά οδηγούν πολλές φορές σε παρεξηγήσεις και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Όλα, όμως, μπορούν να εξομαλυνθούν και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύσφιγξη των σχέσεων και πραγματοποίηση των κοινών στόχων.Περάσαμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κρίση. Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας.
Ενώνουμε τις δυνάμεις με περισσότερο πάθος για τον Καλό Σκοπό και υπερασπιζόμαστε με όλο μας το Είναι την Μουσική και τον Άνθρωπο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου το παρών έδωσε και ο Υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μουσική, η οικουμενική και κοινή αυτή γλώσσα, οφείλει να μιλήσει, να εκφραστεί, και μαζί να ενώσει, να κινητοποιήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούμε να δείξουμε έναν δρόμο σύμπνοιας, ομόνοιας, ελπίδας και πίστης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τόσο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όσο και ο Λεωνίδας Καβάκος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική σημασία του έργου τους αντιμετωπίζοντας πάντοτε τον πολιτισμό και ως ένα μέσο έκφρασης αλληλεγγύης».

Από την πλευρά της η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin σημείωσε πως «η συγκινητική εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπόνιας σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να μας  αγγίξει όλους, και ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσικής στέκονται και αυτοί στο πλευρό των προσφύγων» ενώ επισήμανε ότι «τα παιδιά της Ουκρανίας εκτός από προστασία, εκπαίδευση, ασφάλεια και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μεγαλώσουν χρειάζονται τώρα και επιπλέον βοήθεια για να ξεπεράσουν το τραύμα που έχουν βιώσει».

Στο επί δεκαετίες συστηματικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Ορχήστρας επικεντρώθηκε o πρόεδρος του Συλλόγου των μουσικών της Μιχάλης Ραμός υπογραμμίζοντας πως «στις φιλανθρωπικές συναυλίες, δεν προσερχόμαστε ως μουσικοί, αλλά ως άνθρωποι. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι» ενώ για τη σχέση της ορχήστρας με τον Λεωνίδα Καβάκο ξεκαθάρισε: «Σε μια μακρόχρονη σχέση μπορούμε να έχουμε και διαφωνία. Συνεχίζουμε και είμαστε μαζί με τον Λεωνίδα. Εχουμε γυρίσει σελίδα, τα λίγα παλιά που μάθατε είναι μεταξύ μας, τα λύσαμε, και πάμε παρακάτω».

Κλείσιμο
Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συναυλίας, θα έχει εορταστικό, συμμετοχικό χαρακτήρα, με βασικό έργο την εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς ενώ στο πρώτο μέρος της θα παίξει ο Λεωνίδας Καβάκος ως σολίστ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης μίλησε για την εξαήμερη απαγωγή του - «Μηδενική αξία οι ζωές των αμάχων για τους Ρώσους»


Η Ρούλα Πισπιρίγκου διάβαζε στο διαδίκτυο το «Εγχειρίδιο Επείγουσας Ιατρικής»


Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα παραλλαγή ή μετάλλαξη της νόσου Covid στη Σανγκάη, λέει ο ΕΟΔΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης