Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η Σκάρλετ Γιόχανσον, τα βραβεία, η «Πολιορκία» και... το σφηνωμένο γοβάκι

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η Σκάρλετ Γιόχανσον, τα βραβεία, η «Πολιορκία» και... το σφηνωμένο γοβάκι

Στο «Θα 'ρθει η φωτιά» του Όλιβερ Λάσε ο Χρυσός Αλέξανδρος - Πολλά παρασκήνια και έντονα πολιτικά μηνύματα σε ένα φεστιβάλ που τα είχε όλα

mt_1163818_TELETH_LHKSHS_60OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_10-11-2019
Με μια γεύση μια πολύχρωμη...κοσμική καραμέλα που λιώνει στο στόμα-από τη βραβευμένη ταινία Cosmic Dandy- μαζί με αναζητήσεις για τον κόσμο που ζούμε χαρακτήρισαν τα φετινά βραβεία του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. τα οποία φαίνεται να αφουγκράζονται το κλίμα των ημερών αφού μοιράστηκαν σε ταινίες που μιλούν για τις αλλαγές που επέρχονται σε έναν κόσμο σε αναβρασμό-ειδικά αν κρίνουμε από το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Χρυσός Αλέξανδρος που κέρδισε η ταινία του Ολιβερ Λάσε “Θα ρθει η φωτιά” για έναν άνδρα που μένει στη φυλακή για εμπρησμό και για την ομορφιά που φωλιάζει στην απόλυτη σκληρότητα. Μπορεί η φετινή τελετή απονομής των βραβείων να μην είχε λαμέ και εκκεντρικές εμφανίσεις είχε όμως μια ξεχωριστή κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσε η γνωστή παραγωγός από τη Μεγάλη Βρετανία Τζάκι Ντέιβις, η ηθοποιός και σύζυγος του Γιώργου Λάνθιμου Αριάν Λαμπέντ, η κινηματογραφίστρια και θεατρική σκηνοθέτις Ρουγκίλε Μπαρτζντζιουκάιτε, η γνωστή ηθοποιός-και όχι μόνο του Λάνθιμου-Αγγελική Παπούλια και ο κινηματογραφιστής και γνωστός συγγραφέας Βίλαντ Σπεκ-μια επιτροπή όπου σαφώς την υπεροχή είχαν οι γυναίκες. Στις πρώτες σειρές οι επίσημοι από την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα έως τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού Γενικό Γραμματέα Νίκο Γιατρομανωλάκη. Παρουσιαστές της τελετής ήταν η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (βραβευμένη στο περσινό 59ο Φεστιβάλ με Α' Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «Η δουλειά της» του Νίκου Labôt) και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Τα βραβεία φιλοτέχνησε η γκαλερί Μart Μανωλιουδάκη.

Το χαμένο γοβάκι της Δάφνης Αλεξάντερ

Όχι μόνο μια, ούτε δυο αλλά τέσσερις τουλάχιστον φορές χρειάστηκε να ανεβεί στη σκηνή για να ευχαριστήσει-σε σημείο που οι παρουσιαστές την παρακάλεσαν να μείνει μόνιμα η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Πολιορκία στην οδό Λίμπερτη” του Σταύρου Παμπαλλή που πραγματεύεται την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο-και όχι μόνο. Η κομψή πρωταγωνίστρια η οποία ανέβηκε κατ'αρχάς να ευχαριστήσει “επειδή ο σκηνοθέτης έλειπε σε γυρίσματα” σκόνταψε πάνω στην κατακόκκινη μοκέτα με αποτέλεσμα να “γαντζωθεί” σε αυτήν το γοβάκι της. Χρειάστηκε η επίμονη προσπάθεια του παρουσιαστή Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου για να μπορέσει να βγει αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα αλλά και τον αστεισμό του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε στη συνέχεια ειδικό....συνεργεία για να φτιάξει τη ζημιά. Ο,τι πρέπει για να μην πάει στραβά η βραδιά για μια ταινία που χρηματοδότησαν μαζί η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και η Faliron Productions που Κωνσταντακόπουλου ο οποίος είχε ανακαλύψει και το μεγάλο αστέρι του Γιώργου Λάνθιμου.

mt_1163797_TELETH_LHKSHS_60OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_10-11-2019
mt_1163804_TELETH_LHKSHS_60OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_10-11-2019


Αφιερωμένο στον λαό της Χιλής

Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην Περουβιανή,Μελίνα Λεόν, για το Τραγούδι χωρίς όνομα» σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία εμπορίας βρεφών που συντάραξε την πατρίδα της την δεκαετία του ΄80-τα οποία θεωρούνταν τότε χαμένα- και ο δημοσιογράφος, που αποκάλυψε το κύκλωμα, δεν ήταν άλλος από τον πατέρα της. Η Μελίνα Λεόν δεν μπορούσε να μην αφιερώσει το βραβείο αυτό στον λαό της Χιλής, που όπως είπε “αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους”, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά και την συγκίνησή της καθώς απέσπασε επίσης και Ειδική Μνεία για την ίδια ταινία από την κριτική επιτροπή του Mermaid Awards, που απονέμεται σε ταινίες LGBTQI θεματικής.

Ισπανία-Ελλάδα συμμαχία

Αλλά αυτή που θα μείνει στο μυαλό είναι σίγουρα η όμορφη, τρυφερή ταινία “Η κόρη του Κλέφτη” της Ισπανίδας Μπέλεν Φούνες, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας. Έτυχε μετά την απονομή να πιάσουμε συζήτηση με τη δημιουργό η οποία έδειχνε πολύ ανήσυχη για τα αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών: “Οι ακροδεξιοί είναι τρίτο κόμμα” μας πληροφόρησαν δείχνοντας πως τους αποσχολεί τα μάλα το πολιτικό σκηνικό της χώρας τους. Ως Καταλανοί που μένουν στη Βαρκελώνη και εμπλέκονται άμεσα στα τεκταινόμενα της χώρας τους δεν μπορούσαν να μην ανησυχούν με την παρούσα κατάσταση. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η ταινία τους καθώς μιλάει για τη Σάρα, μια ανύπαντρη γυναίκα που μένει στα προάστια της Βαρκελώνης, στο διαμέρισμα που της παρέχει η πρόνοια. Ακόμα και για να πιάσει δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου η Σαρα περνάει από ένα εξοντωτικό στάδιο συνέντευξης δείχνοντας πως τελικά η ανεργία είναι αυτό που καίει και εδώ αλλά και στην Ισπανία.

Κλείσιμο
mt_1163669_TELETH_LHKSHS_60OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_BRABEIA_E_10-11-2019
mt_1163786_TELETH_LHKSHS_60OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_10-11-2019-2


Νέο ελληνικό αίμα συναντά και στοχεύει στο μέλλον

Κατά τα άλλα το Φεστιβάλ φέτος ήταν παρά πολύ ανεβασμένο με πλήθος κόσμου και παραπάνω εκδηλώσεις, δρώμενα και εκθέσεις-όπως η άκρως όμορφη και ενδιαφέρουσα με το εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου.Σημαντική και η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Meet the Future σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση που ενισχύει τους νέους δημιουργούς που συζητήθηκαν όσο τίποτα άλλο σε αυτό το φεστιβάλ: Με το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά και με την πίστη σε αυτό είναι άλλωστε και η οπτική της νέας πρωτοβουλίας. Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Meet the Future, που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά, έκανε το ντεμπούτο της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στο Agora Hub, στην Αποθήκη Γ΄, στο λιμάνι, στο πλαίσιο της Αγοράς της 60ής διοργάνωσης. Εκεί παρουσιάστηκαν 14 σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών για τους οποίους γίνεται λόγος πολύς στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου στα οποία έχουν συμμετάσχει(Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ενώ κάποιοι έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Πρόκειται για τους: Άρτεμις Αναστασιάδου, Μυρσίνη Αριστείδου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Βασίλη Κεκάτο, Ευθύμη Kosemund Σανίδη, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Ζακλίν Λέντζου, Χρήστος Μασσαλάς, Λουκιανός Μοσχονάς, Θανάσης Νεοφώτιστος και Νεριτάν Ζιντζιρία. Στο Meet the Future συμμετέχουν, επίσης, οι Στέλλα Κυριακοπούλου, Νίκος Κυρίτσης, Έμμα Δοξιάδη.

Τους νέους σκηνοθέτες καθοδήγησαν και παρουσίασαν στην εκδήλωση οι Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης και Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός. Καλοσωρίζοντας αυτή τη πρωτοβουλία και τη συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη η κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Ωνάση μίλησε για την άμεση σχέση του Ιδρύματος με το σινεμά λέγοντας πως “Στο πρώτο Meet the Future, συναντούμε το μέλλον και φυσικά το μέλλον είναι σε μεγάλο βαθμό το παρόν κι εμείς πιστεύουμε στο παρόν και δουλεύουμε με αυτό. Έχουμε καταπληκτική συνεργασία με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη. Δεν θα σας ευχηθώ απλώς καλή τύχη αλλά θα σας πω ότι εφόσον έχουμε συνδεθεί με τον κινηματογράφο εδώ και χρόνια είτε ως συμπαραγωγοί, είτε δίνοντας χρήματα για συμπαραγωγές, λειτουργούμε όχι ως σπόνσορες, αλλά ως συμπαραγωγοί. Άρα συνδεόμαστε με το περιεχόμενο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουμε τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε προβλήματα ή ιδέες». Η κ. Παναγιωτάκου αναφέρθηκε στη λειτουργία της Στέγης Ωνάση στην Αθήνα ως επίκεντρο του τομέα πολιτισμού του Ιδρύματος, υπενθυμίζοντας ότι η δράση του απλώνεται και σε πολλές πόλεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παναγιωτάκου ανακοίνωσε την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη του Meet the Future και των νέων δημιουργών που συμμετέχουν, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία της Στέγης με το NEW INC, το πρώτο παγκοσμίως hub καλλιτεχνών από το The New Museum της Νέας Υόρκης για τη δημιουργία κινηματογραφικών πρότζεκτ επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και το σχέδιο για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ.

jojo_rabbit_3


Και η... Σκάρλετ Γιόχανσον στο Φεστιβάλ

Πάντως το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο κλείσιμο από την τρυφερή, όμορφη και άκρως συγκινητική ταινία “Τζότζο” του Νεοζηλανδού, Τάικα Γουατίτι, που έφυγε με το Βραβείο Κοινού από το Φεστιβάλ του Τορόντο και με πρωταγωνίστρια την εντελώς αγνώριστη και σχεδόν μελαχρινή Σκάρλετ Γιόχανσον, στο ρόλο της μητέρας ενός αγοριού της ναζιστική νεολαίας που κρύβει στο σπίτι μια νεαρή Εβραιοπούλα. Μια όμορφη ταινία-πρόταση για τις δύσκολες εποχές που ζούμε και μια απόδειξη ότι τα φεστιβάλ κινηματογράφου δεν υπάρχουν μόνο για ταινίες αλλά για να δείξουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Υπόλοιπα βραβεία

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: εξ’ ημισείας στις ταινίες «Περσεφόνη» και «Cosmic Candy» των Κώστα Αθουσάκη, Ρηνιώς Δραγασάκη.

Βραβείο Βουλής των Ελλήνων: «Το νου σας στα παιδιά» σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)

Βραβείο WIFT GR (Women in Film & Television): «Cosmic Candy» (αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό δίδεται για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα)

Βραβείο νεότητας (καλύτερης ταινίας): «Απόστρατος» του Ζ. Μαυροειδή και ειδικό βραβείο: «Το θαύμα της θάλασσας των Σαγασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα

Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου (νέο βραβείο από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου που συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού. Η εφετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από την δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη, την σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο). «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης