Ποιος γέρος; Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι σαν παιδί

Ποιος γέρος; Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι σαν παιδί

Θα είναι ή δε θα είναι «Ο γέρος & το όπλο» η τελευταία ταινία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ; Δεν έχει σημασία - κάθε αφορμή να εμφανιστεί ο 82χρονος Ρέντφορντ στην οθόνη αποτελεί πραγματική ευκαιρία.

Teddy4
Εδώ δε, το ευχαριστιέται πραγματικά. Υποδύεται τον Φόρεστ Τάκερ, ενός ληστή που δε σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στη φυλακή - και δε σταμάτησε να κάνει ληστείες ακόμα και στα 70 του χρόνια.

Ο Ρέντφορντ μαγεύτηκε από την προσωπικότητα του Τάκερ και την αφοσίωση στην «τέχνη» του. Το ότι θα το σκηνοθετούσε ο Ντέιβιντ Λόουερι σφράγισε την απόφασή του. Ο Ρέντφορντ είχε γνωρίσει τον ανερχόμενο σκηνοθέτη των υπέροχων «Ain’t them Bodies Saints» και «A Ghost Story» στο Σάντανς, και είχε συνεργαστεί μαζί του στο παιδικό «Ο Πιτ και ο δράκος του». «Του είπα ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι η ταινία να είναι διασκεδαστική», λέει ο Ρέντφορντ. «Ο Φόρεστ είναι ένας φοβερός, περίπλοκος χαρακτήρας, τόσο γεμάτος ζωή, που ρισκάρει και απολαμβάνει τον κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα περνούσε πολύ καλά».

Ο Λόουερι το ακολούθησε κατά γράμμα. Δανείστηκε πληροφορίες από το άρθρο του Ντέιβιντ Γκραν στο New Yorker για τον Τάκερ και το εμπλούτισε με στοιχεία από το είδος του γουέστερν. Η αίσθηση που ήθελε ήταν σα να ακούς μια ιστορία γύρω από μια φωτιά κατασκήνωσης – σε μια πιο απλή εποχή όπως αυτή της δεκαετίας του ’80 προτού το Ίντερνετ και τα κινητά αλλάξουν τα πάντα. Η ταινία είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής σε έναν πολύπλοκο αντι-ήρωα, αλλά και μια ωδή στην απόλαυση που έχει υπάρξει η καριέρα του Ρέντφορντ τις τελευταίες δεκαετίες.


Teddy1




«Ο Μπομπ και ο Φόρεστ Τάκερ ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένοι για μένα», λέει ο Λόουερι. «Έβλεπα διάφορους παραλληλισμούς με τους χαρακτήρες που έχει υποδυθεί ανά τα χρόνια. Αλλά τον γνώρισα καλύτερα όταν δουλέψαμε μαζί στο «Ο Πιτ κι ο δράκος του». Έτσι μπόρεσα και έραψα πάνω του τον ρόλο».

Κλείσιμο
Ο πραγματικός Φόρεστ Τάκερ μεγάλωσε στη Φλόριντα την περίοδο της οικονομικής ύφεσης με τη γιαγιά του, διαβάζοντας φθηνά μυθιστορήματα για ένοπλους ληστές. Έκλεψε το πρώτο του ποδήλατο όταν ήταν έφηβος κι έκτοτε έμπαινε και έβγαινε σε φυλακές – πολύ συχνά δραπετεύοντας απ’ αυτές. Η πιο διαβόητη απόδρασή του ήταν όταν έφυγε από το Σαν Κουέντιν με μια βάρκα, την οποία είχε ονομάσει Σπλιτς Σπλατς. Συνολικά δραπέτευσε 17 φορές. Πέθανε το 2004 σε ηλικία 83 χρονών, χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι μια μέρα θα τον υποδυόταν στο σινεμά ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.



Teddy2


Ένα άλλο κοινό μεταξύ των δυο αντρών είναι το παιδικό τους πάθος για τα πράγματα. Η αλαφρότητά του συνάρπασε τον Ρέντφορντ, περισσότερο κι από τα κακουργήματά του. Τον προσέγγισε ως έναν άνθρωπο που αναζητούσε τη χαρά στην περιπέτεια, που δεν μπορούσε να αντισταθεί στην επίλυση ενός αδύνατου προβλήματος, και του οποίου το ένστικτο έλεγε ότι για να παραμείνει νέος έπρεπε να πάρει το δικό του δρόμο, αντιδρώντας στο σύστημα. Σημασία μεγάλη είχε επίσης ότι ο Τάκερ δε χρησιμοποιούσε όπλα στις ληστείς του. «Ο Φόρεστ δεν πυροβόλησε ποτέ κανένα. Κρατούσε ένα όπλο αλλά δεν ήταν ποτέ γεμάτο».

Ο Τάκερ ήταν τυχερός που γνώρισε την Τζουλ, μια γυναίκα που αποδεχόταν το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος. «Ήξερε ποιος είναι και ήξερε την αρνητική του πλευρά, αλλά τον στήριζε παρ’ όλ’ αυτά. Δεν της άρεσε ιδιαίτερα αυτό που έκανε, αλλά τον αγαπούσε για το τι είδος ανθρώπου ήταν. Ήταν στο πλευρό του καθώς εκείνον τον συλλάμβαναν ξανά και ξανά. Εκείνος γνώριζε ότι τον αγαπούσε πραγματικά».

Την Τζουλ υποδύεται η Σίσι Σπέισεκ, η οποία ήταν ενθουσιασμένη με την προοπτική της πρώτης της συνεργασίας με τον Ρέντφορντ. Τον είχε γνωρίσει στην αρχή της καριέρας της. «Ξέρω ότι δε θα το θυμάται», σημειώνει. «Αλλά εγώ το θυμάμαι. Εκείνος ήταν ήδη μεγάλος σταρ. Όταν μας σύστησαν είχα τέτοια αμηχανία που τον αποκάλεσα Μπόμπερτ. Ήμουν τρομοκρατημένη!»

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ρέντφορντ είχε προκαλέσει σάλο όταν ανακοίνωσε πως «Ο γέρος & το όπλο» θα είναι η τελευταία του ταινία. «Νομίζω πως ήταν μεγάλο λάθος», είπε στην πρεμιέρα της ταινίας. «Δε θυμάμαι πως προέκυψε, αλλά είπα κάτι για συνταξιοδότηση. Αυτό που έπρεπε να είχα κάνει ήταν να μην πω τίποτα και να γλιστρήσω σιωπηλά έξω από το mainstream σε μια καινούργια κατηγορία». Όπως είπε στους New York Times: «Κάνω αυτήν τη δουλειά από τα 21 μου. Όταν λέω έχει έρθει η ώρα, δεν εννοώ να σταματήσω τελείως, αλλά να προχωρήσω σε νέα κατεύθυνση». Θα είναι πράγματι η τελευταία του ταινία; «Δεν θα απαντήσω σ’ αυτό. Θα κρατήσω το μυστήριο ζωντανό».


Teddy3
Teddy5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης