Ανέκαθεν η ασφάλιση σπιτιού ήταν μια υπεύθυνη κίνηση μικρού κόστους αλλά μεγάλης αξίας. Τώρα, όμως, χάρις στη Groupama Ασφαλιστική, είναι ακόμη πιο δελεαστική, με 20% έκπτωση (ως το τέλος του 2024) στα προγράμματα Maison Value με κάλυψη σεισμού, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.
Σουηδία: Kριτήριο για την προβολή μιας ταινίας, η ισότητα των δύο φύλων!
Σουηδία: Kριτήριο για την προβολή μιας ταινίας, η ισότητα των δύο φύλων!
Τι είναι το περίφημο «τεστ Bechdel» και πώς συμμετέχει και το Σουηδικό Ινστιτούτου Κινηματογράφου
Οι κριτικοί κινηματογράφου για χρόνια ολόκληρα έχουν μάθει να αξιολογούν μία ταινία με βάση τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τους πρωταγωνιστές και κάποιες φορές το αν η ταινία περιέχει σκηνές βίας ή σεξ.
Ωστόσο, οι Σουηδοί, πλέον, περνάνε την αξιολόγηση ταινιών σε... άλλο επίπεδο. Και συγκεκριμένα, σε εκείνο που αφορά στην ισότητα των δύο φύλων.
Ήδη, στην χώρα υπάρχουν τέσσερις κινηματογράφοι, οι οποίοι εφαρμόζουν αυτό το κριτήριο, που ονομάζεται και «τεστ Bechdel», ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για μία ταινία είναι να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο γυναικείους χαρακτήρες που θα συζητούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από άνδρες.
Το Bio Rio συγκαταλέγεται στην ομάδα αυτών των κινηματογράφων με την διευθύντρια του Ellen Tejle να παραδέχεται ότι ταινίες, όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και το «Pulp Fiction», έχουν αποτύχει σε αυτό το τεστ.
Σύμμαχοι σε αυτό το κινηματογραφικό εγχείρημα είναι το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου -στο οποίο έχει ασκηθεί όμως έντονη κριτική, καθώς υπάρχει η άποψη ότι παρέχοντας στήριξη στην ιδέα, επιβάλλει εμμέσως περιορισμούς στο περιεχόμενο μιας ταινίας- αλλά και τα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία βλέπουν με θετικό μάτι αυτήν την εξέλιξη.
Μάλιστα, τα ψηφιακά και δορυφορικά κανάλια Viasat Film θα προβάλουν από τις 17 Νοεμβρίου ταινίες που ταιριάζουν με αυτές τις προδιαγραφές όπως το «Αγώνες Πείνας» και το «Σιδηρά Κυρία».
Εντούτοις, πολλοί θεατές υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η «δήθεν» ισότητα των φύλων στον κινηματογράφο και ότι αυτό δεν σκέφτονται καν ως κριτήριο για να παρακολουθήσουν μια ταινία. Μάλιστα, αυτό το στηρίζουν στην άποψη ότι η απόσταση από τη μεγάλη οθόνη στην πραγματική κοινωνία είναι μεγάλη.
Αν ρίξουμε, όμως, και μια ματιά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στη μεγάλη οθόνη, ενώ λίγα έχουν αλλάξει κατά τα τελευταία 60 χρόνια.
Για το 2011, το 33% όλων των χαρακτήρων που συμμετέχουν σε ταινίες ήταν γυναίκες και από αυτό το ποσοστό μόλις το 11% είχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και στον χώρο του σεναρίου και της σκηνοθεσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα