Ελληνοαμερικανός μετακομίζει στη Σμύρνη και γυρίζει ντοκιμαντέρ

Ελληνοαμερικανός μετακομίζει στη Σμύρνη και γυρίζει ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Γεια σου Ανατολία» κερδίζει τον τουρκικό Τύπο και κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη

Ελληνοαμερικανός μετακομίζει στη Σμύρνη και γυρίζει ντοκιμαντέρ
Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Χρυσοβαλάντης Σταμέλος αποφάσισε να αφήσει τη Νέα Υόρκη για τη Σμύρνη το 2010. Η πόλη τον ενέπνευσε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της με τίτλο «Γεια σου Ανατολία» (Hello Anatolia).

Ξεκίνησε μια έρευνα για την Πόλη, ανακαλύπτοντας έγγραφα, σπίτια Ελλήνων, Λεβαντίνων, Εβραίων και στις αρχές του 2011 είχε ήδη υλικό για να ξεκινήσει γυρίσματα, δημιουργώντας μια ιστορία γύρω από την Πόλη. Από την πλευρά της μητέρας του ο σκηνοθέτης έχει καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κρήνη και τα Αλάτσατα. «Για αυτούς ήταν μια προσωπικότητα όχι απλά καταγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, ο Σταμέλος δήλωσε πως ο τίτλος του ντοκιμαντέρ δόθηκε γιατί το «Γεια σου είναι η αφορμή για μια καινούργια φιλία και νέες σχέσεις με καθαρό μυαλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνώρισα δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που θέλω να τονίσω μέσα από το ντοκιμαντέρ ειναι ότι είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα με ομοιότητες. Για αυτοί όλα ξεκινάνε από ενα γεια σου».

Κλείσιμο
Κατα την διάρκεια των γυρισμάτων ο τοπικός πληθυσμός τον βόηθησε παρά πολύ και για τον σκηνοθέτη «αυτό ακριβώς είναι που θέλω να πετύχω με αυτή την ταινία. Να μάθουμε να μιλάμε με βάση την ανθρωπιά να δεχόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε έναν πλουραλιστικό κόσμο».

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης