«Σάρωσε» τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου το J.A.C.E.

«Σάρωσε» τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου το J.A.C.E.

Σε «χαλαρή» ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013. Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, κέρδισε το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του

Σε «χαλαρή» ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013. Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, κέρδισε το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του.

Εχουν αντίκτυπο τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις αίθουσες και στο κοινό; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Δίνουν πάντως αδιαμφισβήτητη ικανοποίηση σε όσους βραβεύονται, γιατί ίσως, όπως είπε η Αμαλία Μουτούση, που απέσπασε το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου με την ερμηνεία της στην ταινία «Χαρά», του Ηλία Γιαννακάκη, «η αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου, είναι πιο σημαντική απ' ό,τι του κοινού».

Και σε αυτό συνίστανται τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου: Οι «μάστορες» του κινηματογράφου βραβεύουν τους «μάστορες» αν και στην φάση των υποψηφιοτήτων, ψήφισαν μόνο τα μισά μέλη της Ακαδημίας.

Πάντως, τα βραβεία της Ακαδημίας, σχολίασε η πρόεδρος της Ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου, «δεν σημαίνουν μόνο διάκριση και επιβράβευση αλλά και καθήκον, σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός, στιγματίζεται από περιφρόνηση και ο πολιτικός κυνισμός είναι μέσα στο κάδρο». Στις ζημίες του ελληνικού σινεμά, συνυπολόγισε την υποχρέωση του «1,5% » των τηλεοπτικών καναλιών και την επιστροφή του φόρου από τα εισιτήρια στις αίθουσες, που εξακολουθούν να μην αποδίδονται στην παραγωγή ταινιών, παρόλο που προβλέπεται από τον νόμο.

Στα κέρδη, υπογράμμισε τις διεθνείς διακρίσεις ελληνικών ταινιών όπως και τις προσπάθειες της Ακαδημίας Κινηματογράφου, να μην αποκοπεί το «νέο ελληνικό κύμα» από τον παγκόσμιο χάρτη: τα εκπαιδευτικά της σεμινάρια με τίτλο «Film Factory», αφιλοκερδώς από βραβευμένους κινηματογραφιστές σε σπουδαστές, αλλά και το«Riding the Greek Wave», μέσω του οποίου οι Έλληνες κινηματογραφιστές έρχονται σ' επαφή με παράγοντες της διεθνούς αγοράς - διευθυντές ξένων Φεστιβάλ, ειδικούς στην παραγωγή και προώθηση ταινιών. Διοργανώνονται «για όσους δεν έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε σε ξένα Φεστιβάλ και μέχρι να μεταναστεύσουμε από τη χώρα» είπε, με πικρό χιούμορ, η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είχε ο Σίμος Κακάλας και παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι ηθοποιοί Βάσω Καβαλιεράτου και Μάκης Παπαδημητρίου. Ανάμεσα σε αυτούς που παρέδωσαν τα βραβεία στους νικητές ήταν ο Κώστας Βουτσάς, η γλύπρια Διοχάντη, η συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το νησί», Βικτόρια Χίσλοπ, ο σκηνοθέτης της «Εαρινής σύναξης των αγροφυλάκων » Δήμος Αβδελιώδης, ένας από τους νεότερους Ελληνες καραγκιοζοπαίχτες ο Κωνσταντίνος Βαμβακάρης, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάριος Σπηλιόπουλος, τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, κ.ά.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τίμησε εφέτος μια από τις τελευταίες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον Νίκο Καβουκίδη. Το αφιέρωσε με συγκίνηση στον Φιλοποίμενα Φίνο, αλλά και στη νέα γενιά κινηματογραφιστών.

Το βραβείο της NOVA, σε Έλληνες της διασποράς που προάγουν τον ελληνικό κινηματογράφο διεθνώς, απονεμήθηκε στον Γιώργο Χωραφά και εκείνος, με τη σειρά του, το αφιέρωσε στους γονείς του, τον πατέρα του, διάσημο μαέστρο Δημήτρη Χωραφά και τη μητέρα του 'Αρτεμη.

To βραβείο « Λουκία Ρικάκη», που θεσπίστηκε για πρώτη φορά εφέτος, στη μνήμη της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας και απονέμεται σε ταινία ντοκιμαντέρ με έμφαση τον κοινωνικό διάλογο, κέρδισε η Στέλλα Θεοδωράκη με την ταινία της «Ημερολόγια αμνησίας».

«Σε μια τέτοια εποχή για τον πολιτισμό, απαίσια για την Ελλάδα και για όλο το Νότο της Ευρώπης, προσδοκώ να μπορούμε να κάνουμε θέματα χωρίς να φοβόμαστε , με το ίδιο θάρρος που επέδειξε η Λουκία ακόμα και στις τελευταίες ημέρες της ζωής της» είπε η Στέλλα Θεοδωράκη, παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαριστώντας τη μητέρα της Λουκίας, Αθηνά, η οποία χρηματοδοτεί το βραβείο με 3000 ευρώ.

Ακολουθούν αναλυτικά, τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013


Μεγάλου μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας (απονέμεται στους παραγωγούς): Γιώργο Καρναβά, Εκτορα Λυγίζο, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκου

-Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) :«Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη, όπως και το βραβείο «Λουκία Ρικάκη».

-Μικρού Μήκους: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

-Σκηνοθεσίας: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη».

- Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Έκτορας Λυγίζος για την ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

- Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη»

-Α΄' Γυναικείου ρόλου: Αμαλία Μουτούση στην ταινία «Χαρά»

- Α΄Ανδρικού ρόλου: Γιάννης Παπαδόπουλος στην ταινία «Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

-Β΄ Γυναικείου ρόλου: Κόρα Καρβούνη στην ταινία «J.A.C.E.» ( Just Another Confused Elephant)

- Β΄Ανδρικού ρόλου: Ιερώνυμος Καλετσάνος στην ταινία «J.A.C.E.»

- Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης για την ταινία «Η Κόρη»

-Μοντάζ: Ισοψήφισαν οι Στέλλα Φιλιπποπούλου για την ταινία «Αν…» και Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης και Πάνος Δαουλτζής για την ταινία «J .Α.C.E.»

-Πρωτότυπης Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος για την ταινία «Αίμα»

-Σκηνογραφίας: Ηλίας Λεδάκης για την ταινία «J.A.C.E.»

- Ενδυματολογίας: Δέσποινα Χειμώνα για την ταινία «J.A.C.E.»

- Ήχου: οι Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιωτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος για την ταινία «Αν…»

- Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης για την ταινία J.A.C.E.

- Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: οι Βασίλης Ανδριόπουλος , Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Αλαχούζος, Ρούλης Αλαχούζος και Δημήτρης Γκερπινής.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Όλα καλά με παρατήρηση

 Πολύ ωραία οργάνωση, χώρος προσεγμένος και άψογη προετοιμασία κι ετοιμότητα των παρουσιαστών. Ειδικά ο Μάκης Πάαδημητρίου ήταν μια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυθόρμητος κι ετοιμόλογος. Μπράβο σε όλους! Και μια παρατήρηση...Ας μάθουμε να ντυνόμαστε ανάλογα με τις περιστάσεις στην Ελλάδα. Το τζην και τα φούτερ είναι για έναν καφέ όχι για επίσημες εκδηλώσεις. Η εμφάνισή μας δείχνει σεβασμό στον εαυτό μας πρώτα αλλά και στους υπολοίπους...Αυτά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fv

Η προβολή της «απαγορευμένης» ταινίας «Παύλος Μελάς» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων της Φλώρινας». Η προβολή θα γίνει  την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.30 στο πολιτιστικό κέντρο Φλώρινας, αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” με δωρεάν είσοδο.

47
terminator_ar

Ο «Joker» εξακολουθεί να καλπάζει στα ταμεία προς το ένα εκατομμύριο εισιτήρια. Οσο για τις νέες αφίξεις αυτού του επταήμερου, από τη μια Πέδρο Αλμοδόβαρ σε κατάθλιψη και «Εξολοθρευτής» μία από τα ίδια!

emm_ar

Μια μικρή αναδρομή στα κρούσματα λογοκρισίας, σε εποχές που δεν «κοβόταν» μόνο ο κινηματογραφικός Μπελογιάννης, αλλά διαμόρφωναν ακόμα και τη Βουγιουκλάκη και αφόριζαν τον Αγγελόπουλο  - Ακατάλληλον διά ανηλίκους και... οικογενειάρχες, με πρώτο και καλύτερο εκείνο το «Ψωμί, σαρδέλα, Εμμανουέλα»!

11