Iμπέριος και Μαργαρώνα: Ένα παλαιό αγαπημένο ανάγνωσμα στο «ΛΟΓΟΣ 8»

Iμπέριος και Μαργαρώνα: Ένα παλαιό αγαπημένο ανάγνωσμα στο «ΛΟΓΟΣ 8»

Το έργο «Iμπέριος και Μαργαρώνα» συγκαταλέγεται στις πρώτες μυθιστορίες που διάλεξαν οι άνθρωποι του ελληνικού βιβλίου του 16ου αιώνα, για να εισαγάγουν την τυπογραφία, καινούργια τότε τεχνολογία ανάγνωσης, στη χώρα

imperios1
Με ένα προσφιλές ανάγνωσμα των αρχών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που γνώρισε πολλαπλές εκδόσεις από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Λόγος 8». Πρόκειται για την έμμετρη μυθιστορία «Iμπέριος και Μαργαρώνα», αγνώστου συγγραφέα. Η εκδήλωση με τον ομώνυμο τίτλο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, από 18:30 έως 20:30, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ομιλητές είναι οι διακεκριμένοι καθηγητές Roderick Beaton, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής του King’s College London, David Holton, Ομότιμος Καθηγητής του Cambridge και Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποσπάσματα από το έργο διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος επιμελείται τις εκδηλώσεις «Λόγος». Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
 
Το έργο «Iμπέριος και Μαργαρώνα» συγκαταλέγεται στις πρώτες μυθιστορίες που διάλεξαν οι άνθρωποι του ελληνικού βιβλίου του 16ου αιώνα, για να εισαγάγουν την τυπογραφία, καινούργια τότε τεχνολογία ανάγνωσης, στη χώρα. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο Ιμπέριος υπήρξε ένα φαινόμενο δημοφιλίας, ίσως χρησιμοποιήθηκε ως σχολικό αναγνωστικό και μάλιστα έγινε και λαϊκό παραμύθι. Γραμμένο προς τα τέλη του Μεσαίωνα, ανήκει σε εκείνη την ομάδα των αφηγηματικών ποιημάτων, με την οποία οι συγγραφείς έμαθαν να γράφουν λογοτεχνία στα νέα ελληνικά και απέκτησαν συνείδηση της λογοτεχνικότητας της δημώδους γλώσσας. Με την εκδήλωση αυτή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μία εποχή που ήταν καθοριστική για τη νεωτερικότητα και ένα κείμενο που εξακολουθεί να μας συναρπάζει με τις τολμηρές καινοτομίες του, την ολοζώντανη γλώσσα του, την κομψή πλοκή του και τους απρόσμενα σύνθετους χαρακτήρες του.
 
 
INFO
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κλείσιμο
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30
Είσοδος ελεύθερη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης