«Τέχνη και Επιστήμη», το νέο βιβλίο της Ελένης Γέμτου

«Τέχνη και Επιστήμη», το νέο βιβλίο της Ελένης Γέμτου

Η συγγραφέας αναλύει με γλαφυρό και εύληπτο τρόπο κινήματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης  δημιουργώντας ουσιαστικές διασυνδέσεις μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και επιστημονικής σκέψης

TEXNIKAIEPISTIMI

Πώς συνδέονται το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητισμού με την προπολεμική αφαίρεση, οι μη ευκλείδειες γεωμετρίες με το κίνημα του Κυβισμού, η θεωρία της σχετικότητας με την κινητική τέχνη, η Κβαντομηχανική με τον Σουρεαλισμό και η Βιολογία με τη σύγχρονη τέχνη? Τι κοινό είχε ο W.Roentgen με τον Μ.Duchamp, o H. Poincare με τον  P.Picasso, ο W.Heisenberg με τον S.Dali?
Οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο «Τέχνη και Επιστήμη. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις στη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη μέσα από την Επίδραση της Επιστήμης», της Ελένης Γέμτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο (2018).
Η συγγραφέας αναλύει με γλαφυρό και εύληπτο τρόπο κινήματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης μέσα από μια φρέσκια και πρωτότυπη ερμηνευτική ματιά, δημιουργώντας ουσιαστικές διασυνδέσεις μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και επιστημονικής σκέψης.
 Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι καλλιτέχνες έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται και να οπτικοποιούν το ευρύτερο πνεύμα της εποχής τους. Ένα έργο τέχνης  ενέχει τόσο τις συνειδητές επιλογές του καλλιτέχνη που συνδέονται με το άμεσο ιστορικό και κοινωνικό του περιβάλλον, όσο και στοιχεία της κρατούσας κοσμοαντίληψης που υπάρχουν σε αυτό σε υποβόσκουσα μορφή. Για παράδειγμα, ο τρόπος που απεικονίζονται ο χώρος, το φως, οι μορφές και οι αναλογίες αποτελεί αντανάκλαση του πώς η συγκεκριμένη εποχή αντιλαμβάνεται τις έννοιες αυτές τόσο σε εμπειρικό όσο και σε αξιακό επίπεδο.
Κλείσιμο
Η πολιτισμική περίοδος από το δεύτερο μισό του 19ου αι. έως τη σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλάζοντας συθέμελα τη ζωή του μέσου ανθρώπου τόσο σε πρακτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Ο δυτικός άνθρωπος του 20ου και 21ου αι. διακατέχεται από διακριτή κοσμοαντίληψη σε σχέση με τους ανθρώπους προηγούμενων εποχών, γεγονός που ανακλάται και στην τέχνη που παράγει. Μια στοχευμένη λοιπόν ανάγνωση των εικαστικών έργων της μοντέρνας και σύγχρονης εποχής έχει διττό όφελος: από τη μία επιτρέπει την ουσιαστική κατανόηση των επαναστατικών προσεγγίσεων των καλλιτεχνών, από τη άλλη συμβάλλει σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της κοσμοεικόνας του μοντέρνου και σύγχρονου ανθρώπου.
Η Ελένη Γέμτου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Ι.Φ.Ε.) της Σχολής Θετικών Επιστημών (Σ.Θ.Ε) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης