X, Y & Z: Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma - Η αληθινή ιστορία από τον ανιψιό του Alan Touring

X, Y & Z: Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma - Η αληθινή ιστορία από τον ανιψιό του Alan Touring

Προδημοσίευση στο protothema.gr

vivlio0
Το βιβλίο «X, Y & Z: Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma» είναι η αληθινή ιστορία του κώδικα του Enigma από τον ανιψιό του Alan Touring, Dermont Turing και θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. 

Είναι βασισμένο σε πρωτότυπη έρευνα και σε έγγραφα που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, και περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προφυλάξουν το μεγαλύτερο μυστικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η υπόθεση: Στο μπάνιο ενός βελγικού ξενοδοχείου, ένας Γάλλος αρχικατάσκοπος φωτογραφίζει άκρως απόρρητα έγγραφα –τις οδηγίες λειτουργίας της μηχανής κρυπτογράφησης Enigma. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας μαθηματικός στη Βαρσοβία αρχίζει να αποκρυπτογραφεί τις κωδικοποιημένες διαβιβάσεις του Τρίτου Ράιχ και βάζει τα θεμέλια για την επιχείρηση αποκρυπτογράφησης στο Μπλέτσλεϊ Παρκ. Η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία παίρνει την κωδική ονομασία «Χ, Υ & Ζ».

Ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ, ανηψιός του Άλαν Τιούρινγκ, είναι δικηγόρος, μελετητής θεμάτων του Β’ ΠΠ και τακτικός ομιλητής στο Κέντρο Κρυπτολογικής Ιστορίας της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Το 2012, τη χρονιά που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του θείου του, ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ ανέλαβε τη διαχείριση του Μπλέτσλεϊ Παρκ, εκεί όπου ο ιδιοφυής μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον κώδικα της συσκευής Enigma και χάραξε τον δρόμο προς τους υπολογιστές.

Οπως έγραψε το Nature «ο Turing φέρνει στην επιφάνεια μια σπουδαία ιστορία ευφυΐας, ανδρείας και συντροφικότητας, η οποία διαβάζεται απνευστί –σαν κατασκοπικό μυθιστόρημα».


Το protothema.gr προδημοσιεύει σήμερα απόσπασμα του συναρπαστικού βιβλίου. Για να διαβάσετε κάντε κλικ εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης