Κίρκη: To best seller που θα γίνει σειρά στο HBO - Τι συνδέει τη Madeleine Miller με την Ελλάδα

Κίρκη: To best seller που θα γίνει σειρά στο HBO - Τι συνδέει τη Madeleine Miller με την Ελλάδα

Μιλάει στο protothema.gr η συγγραφέας των best seller

miller
Η Madeline Miller είναι μία εξαιρετική συγγραφέας που με τα βιβλία της έχει προβάλει την ελληνική μυθολογία και διαφημίζει τη χώρα μας. Πρόκειται για τη συγγραφέα των βιβλίων «Το τραγούδι του Αχιλλέα» και «Κίρκη», τα οποία έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες και best seller σε πολλές χώρες. Το ταλέντο της δεν αναγνωρίζουν μόνο οι αναγνώστες της σε όλο τον κόσμο, αλλά έπεσε και στην αντίληψη ισχυρών ανθρώπων της show business. Το HBO Max, η νέα streaming πλατφόρμα του HBO που θα λανσαριστεί σε λίγο καιρό, ψάχνει να βρει τις καλύτερες σειρές και το υλικό εκείνο που θα του εξασφαλίσει επιτυχία, τέτοια σαν αυτή που το δίκτυο απέκτησε με το Game of Thrones. Μπορεί λοιπόν το επόμενο GOT να έχει άρωμα ελληνικό; Γιατί το HBO ετοιμάζει το βιβλίο Κίρκη (Circe, κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα) σε τηλεοπτική σειρά 8 επεισοδίων!

Η Madeline Miller, παρά το γεμάτο της πρόγραμμα και τις πολλές υποχρεώσεις της, δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα, μία χώρα που έχει αγαπήσει πολύ, όπως φαίνεται και από τα βιβλία της. Τον Οκτώβριο βρέθηκε στη χώρα μας και το protothema.gr την συνάντησε για να μάθει τι είναι αυτό που την συνδέει τόσο με τους Ελληνες, ποια είναι τα μελλοντικά της σχέδια και τι γίνεται με τη σειρά του HBO.  

kirki
 «Το Τραγούδι του Αχιλλέα», «Κίρκη». Η ελληνική μυθολογία σας εμπνέει. Πότε ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της;
Ανακάλυψα για πρώτη φορά την ελληνική μυθολογία όταν ήμουν παιδί. Η μητέρα μου μού διάβαζε αποσπάσματα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» σε μετάφραση. Ήταν έρωτας από την πρώτη στιγμή! Γοητεύτηκα από τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια των ιστοριών, αλλά και από τη σοβαρότητά τους. Ήταν ακόμη και από τότε σαφές σε εμένα ότι στους θεούς και τα τέρατα υπήρχαν στην ουσία ανθρώπινες ιστορίες για εμπειρίες που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου. Το να διαβάζω αυτές τις ιστορίες με έκανε να νιώθω σαν να μιλάω στο παρελθόν και εκείνο να μου μιλάει πίσω.

Είναι αλήθεια ότι έχετε ζήσει στην Ελλάδα; Πώς ήταν εκείνη η εμπειρία;
Ναι, είναι αλήθεια και ήταν υπέροχα! Εργάστηκα σε μία αρχαιολογική ανασκαφή στην Κέρκυρα και επίσης ταξίδεψα και λίγο. Τότε δεν έγραφα μυθιστορήματα, ωστόσο ο χρόνος που πέρασα στην Ελλάδα στάθηκε πολύ σημαντικός όταν ξεκίνησα να γράφω. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτόν τον κόσμο χωρίς να γνωρίζω τις συγκεκριμένες εσωτερικές λεπτομέρειες: το πώς μυρίζει ο αέρας, το φως στο νερό, η αίσθηση της σκόνης. Και εκτός από αυτό, ήταν μία αληθινή χαρά να μάθω και για την Ελλάδα του σήμερα.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στην Κίρκη; Γιατί την επιλέξατε;
Κλείσιμο
Με τράβηξε η Κίρκη εν μέρει εξαιτίας του μυστηρίου που την περιβάλλει – είναι μία πολύ ζωντανή φιγούρα στην «Οδύσσεια» αλλά βλέπουμε πολύ λίγα πράγματα για τη δική της ζωή, τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί άρχισε να μεταμορφώνει τους άντρες σε γουρούνια. Αγαπώ το πώς την περιγράφει ο Όμηρος, ότι «μιλάει σαν θνητή», και ήθελα να το φανταστώ αυτό από ψυχολογική σκοπιά: τι σημαίνει να είσαι μία θεά που μιλάει σαν θνητή; Αυτό για μένα υπονοούσε ότι ήταν μία φιγούρα εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, με το ένα πόδι στον καθένα, μία γυναίκα που νιώθει εκτός όπου και αν πηγαίνει.

Με ενέπνευσε επίσης το να αντικρούσω το πόσο αρνητικά έχει παρουσιαστεί η Κίρκη στη σύγχρονη λογοτεχνία. Στον Όμηρο είναι δισυπόστατη, πότε επιβλαβής, πότε θεραπευτική, άλλοτε απειλητική και άλλοτε καλοπροαίρετη. Ήθελα να αποκαταστήσω αυτή την πολυδιάστατη εκδοχή της.

Γνωρίζουμε ότι το HBO ετοιμάζει την τηλεοπτική μεταφορά της Κίρκης. Έχετε ξεκινήσει; Πώς νιώθετε γι αυτό;
Ενθουσιασμένη! Είναι πάντα συναρπαστικό να φανταστεί κάποιος τη δουλειά του στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, αλλά πέρα από αυτό έχω τεράστια πίστη στους ανθρώπους στους οποίους παρέδωσα την «Κίρκη». Οι συγγραφείς και οι παραγωγοί που επιβλέπουν το project είναι παθιασμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι και πιστεύω ότι πραγματικά αντιλαμβάνονται τι προσπάθησα να κάνω. Ανυπομονώ να δω πώς θα το μεταμορφώσουν!

Θα συνεχίσετε να γράφετε για ελληνική μυθολογία; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ήρωες;
Ναι! Επί του παρόντος γράφω μία μικρή ιστορία για την Πανδώρα. Θα ήθελα επίσης να γράψω για το τι απέγιναν οι Τρώες μετά την πτώση της Τροίας. Αυτό σημαίνει ψάξιμο σε ελληνικές πηγές αλλά και στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου. Μπορώ επίσης να φανταστώ τον εαυτό μου να γράφει κάτι τελείως διαφορετικό. Αλλά ό,τι και να γράφω, ξέρω ότι πάντα θα επιστρέφω στην ελληνική λογοτεχνία και μυθολογία. Είναι το αγκυροβόλι μου. Άλλοι αγαπημένοι μου ήρωες είναι ο Έκτορας και η Ανδρομάχη, ο Φιλοκτήτης, η Κλυταιμνήστρα και η Πενθεσίλεια.

Τα μελλοντικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν;
Ανέφερα ήδη την Πανδώρα και την Τροία, αλλά η άλλη ιστορία με την οποία έχω κολλήσει εδώ και καιρό είναι «Η Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Είμαι επίσης σκηνοθέτης θεατρικών έργων του Σάιξπηρ και η «Τρικυμία» είναι μαζί μου εδώ και καιρό. Όπως η Κίρκη αφορά επίσης μαγεία, μάγισσες και νησιά, νομίζω ότι πρόκειται για μία φυσική μετάβαση. Στην πραγματικότητα, η μάγισσα του έργου, η Σύκοραξ, έχει πάρει το όνομά της από τις ελληνικές ρίζες των λέξεων γουρούνι και κοράκι (μήπως σχετίζεται με την Κίρκη;). Άρα, όπου και να πάω, οι ελληνικές ιστορίες πηγαίνουν μαζί μου!

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κίρκη»
Η Κίρκη μέσα από την ιστορία της Madeline Miller έρχεται να αποδείξει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της. Μια γυναίκα με περισσότερη δύναμη από όση υπαγόρευε η κοινωνία να έχει... Το πολυσυζητημένο βιβλίο της Madeline Miller έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και εξακολουθεί να λαμβάνει καθώς δίνει νέα πνοή στην ελληνική μυθολογία, από μία συγγραφέα που την έχει μελετήσει ενδελεχώς.

Η Κίρκη στη μικρή οθόνη
Μετά το Game of Thrones που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας για 7 χρόνια, έρχεται η νέα σειρά του HBO με τίτλο Circe, που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, έχοντας ως κεντρική ηρωίδα τη μυθική Κίρκη. Η σειρά θα αποτελείται από 8 επεισόδια και θα προβληθεί στη νέα πλατφόρμα streaming HBO Max. Υπεύθυνοι προσαρμογής του βιβλίου σε σενάριο είναι οι ταλαντούχοι Rick Jaffa και Amanda Sliver (σεναριογράφοι και παραγωγοί της πρόσφατης τριλογίας Planet of the Apes και του Jurassic World), οι οποίοι αυτή την περίοδο δουλεύουν πάνω τη νέα ταινία Mulan της Disney και στα 2 sequel της ταινίας Avatar. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, θα είναι μία μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας, ειπωμένη από τη δυναμική Κίρκη.

Η επικεφαλής περιεχομένου του HBO Max Sarah Aubrey δήλωσε: «Η Circe θα μας πει μία επική ιστορία αγάπης, απώλειας και τραγωδίας, μέσα από ένα δυναμικό γυναικείο πρίσμα. Έχω υπάρξει για καιρό θαυμάστρια της δουλειάς του Rick και της Amanda και της ικανότητάς τους να χτίζουν επικούς φανταστικούς κόσμους ενώ ταυτόχρονα χτίζουν δυναμικούς χαρακτήρες. Σε συνεργασία με τους Peter Chernin και Jenno Topping, έχουμε την dream team για να φέρουμε την Κίρκη στη ζωή».

Περισσότερα για τη συγγραφέα
Η Madeline Miller πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία και διδάσκει. Επίσης έχει σπουδάσει στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή. «Το Τραγούδι του Αχιλλέα», από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι το πρώτο της βιβλίο.

Εχουν γράψει για το βιβλίο

Ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του. Γραμμένο με έναν ευέλικτο και ευφάνταστο πεζό λόγο, δημιουργεί έναν υπέροχο, ολοζώντανο κόσμο όπου οι ζωές ανθρώπων και θεών είναι στενά συνυφασμένες.
BBC History Magazine

Υπέροχα γραμμένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα…Η Miller ελευθέρωσε την Κίρκη από τα δεσμά του ανδροκρατούμενου έπους…
Literary Review

Η Κίρκη επιστρέφει ως superwoman... H μάγισσα του Ομήρου αλλάζει εμφάνιση και μας σαγηνεύει… Η Miller δημιουργεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που αψηψά τους άντρες και τις Μοίρες που της εναντιώνονται, μαγεύοντας τον αναγνώστη… Εξαιρετικά επίκαιρο.
The Times

H Κίρκη μας προσφέρει μια φεμινιστική προσέγγιση της Οδύσσειας… Η Miller δίνει στα αρχαία κείμενα έναν σύγχρονο παλμό γεφυρώνοντάς τα με τη σημερινή πραγματικότητα… Μια αέρινη απόλαυση, ένα μυθιστόρημα που δεν θες να το αφήσεις στιγμή από τα χέρια σου.
Observer

Η Κίρκη είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται χιλιάδες χρόνια πριν, μια σαγηνευτική ιστορία ανάμεσα στους θεούς και στις θεές που ερωτοτροπούν με τον κόσμο των θνητών. Ένα μυθολογικό ταξίδι εξαιρετικά καλογραμμένο. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο;
Ann Patchett, συγγραφέας

Διαβάστε απόσπασμα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης