Φεστιβάλ Βιβλίου: Μεγάλη συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου σήμερα στο Ζάππειο

Φεστιβάλ Βιβλίου: Μεγάλη συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου σήμερα στο Ζάππειο

Ο συνθέτης με το μουσικό του σύνολο ΑΝΕΛΙΞΗ, αποτελούμενο από έξι κορυφαίους Ελληνες μουσικούς, θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις χαρακτηριστικότερες μουσικές του νουβέλες

FES
Συναυλία στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019», τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Εκδοτών Ελλάδας, δίνει ο γνωστός συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο συνθέτης με το μουσικό του σύνολο ΑΝΕΛΙΞΗ, αποτελούμενο από έξι κορυφαίους Ελληνες μουσικούς, θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις χαρακτηριστικότερες μουσικές του νουβέλες. Μέσω αυτών, ο ίδιος φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική μουσική γλώσσα, ως μέσον έκφρασης μουσικών ιδεών και σύνθεσης μουσικών έργων.

Μουσικές Νουβέλες: Πρόκειται για ένα νέο είδος μουσικών έργων σύγχρονης μουσικής δωματίου, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν έργα ελληνικά, δηλαδή έργα με ελληνικό πρόσωπο.

Το έργο του συνθέτη αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ οι μουσικές του νουβέλες προβάλλονται ως νέο είδος στη μουσική παγκοσμίως.

Η συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου στο 48ο Φεστιβάλ βιβλίου θα μπορούσε να φέρει και τον τίτλο «Η Λογοτεχνία επί της Μουσικής Σκηνής», ως παραλλαγή του τίτλου του Φεστιβάλ Βιβλίου, δεδομένου ότι για τη σύνθεση κάθε μουσικής νουβέλας, όπως και κάθε άλλου έργου του συνθέτη, βασικό λειτουργικό ρόλο παίζει το Κείμενο Εργασίας, ως προϋπόθεση για το σχεδιασμό και τη σύνθεση ενός μουσικού του έργου. Ούτως ή άλλως, ο Θ. Μπακαλάκος έχει παρουσιάσει πολλά μελοποιημένα λογοτεχνικά κείμενα της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείς.

Ο συνθέτης στις μελοποιήσεις κειμένων, εργάζεται πάντα με κατεύθυνση να συλλαμβάνει μουσικά, το νοηματικό περιεχόμενο της γλώσσας μας και όχι να προβάλλεται απλά η γλώσσα, ως διαρθρωτική ροή της μουσικής που συνθέτει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων του συνθέτη που συλλαμβάνεται μουσικά το νοηματικό περιεχόμενο της γλώσσας στη μελοποίηση κειμένου είναι: το ορατόριό του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ», το έργο του ΕΛΕΝΗ για συμφωνική ορχήστρα και φωνή, σε ποίηση του βραβευμένου με κρατικό βραβείο ποίησης Πάνου Κυπαρίσση και το έργο ΟΥΚ ΑΝ ΑΦΟΙΚΙΜΗΝ ΕΙΣ ΠΕΡΣΩΝ ΧΩΡΗΝ σε ποίηση του γνωστού ποιητή Ηλία Γκρή και ρήσεις Ηρακλείτου, καθώς και τη «Συμφωνία της Αγάπης», έργο σε μορφη ορατορίου (Τα έργα αυτά μπορεί κάποιος να τα βρει στο YouTube).

Κλείσιμο
***Ο συνθέτης συνδυάζει τη «Συμφωνία της Αγάπης» με άλλα δύο έργα οργανικής μουσικής με κοινή θεματική, που σχεδίασε έτσι ώστε να αποτελούν το πρόγραμμα μιας συναυλίας συμφωνικής μουσικής με τον τίτλο «Συναυλία της Αγάπης». Εκκρεμεί ως πρόταση του συνθέτη προς τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, εδώ και 15 χρόνια. Προσδοκία του συνθέτη είναι να γίνει η Συναυλία αυτή, το καλοκαίρι του 2020 στα Μετέωρα, ανάμεσα στους χαρακτηριστικούς βράχους της περιοχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θρησκευτικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, ώστε με την αρμόζουσα προβολή τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή, να γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι τόπος τουριστικού προορισμού.

Στη συναυλία του συνθέτη στο Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 στο Ζάππειο, θα ακουστούν οι μουσικές νουβέλες:

1- ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

2- ΙΟΝΙΟ-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ για κλαρινέτο και βιόλα, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων».

3- ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΈΑΣ τρίο για κλαρινέτο, πιάνο και βιολί, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

4- ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

5- ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ για πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου»

6- ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ σεξτέτο για κουαρτέτο εγχόρδων κλαρινέτο και πιάνο, από τη συλλογή«Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Ερμηνεύουν οι κορυφαίοι μουσικοί:

Απόστολος Παληός σόλο πιάνο.

Κουαρτέτο L’ anima:

Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο.

Στο κλαρινέτο ο Άγγελος Πολίτης

Προλογίζει η γνωστή παραγωγός του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ και μουσικός Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Το κείμενο αυτό συμπεριλαμβάνεται στο 100σελιδο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης