Το ιστορικό δοκίμιο «Κατίνα Χαντζάρα Ζωή πέρα από τη σιωπή», παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Το ιστορικό δοκίμιο «Κατίνα Χαντζάρα Ζωή πέρα από τη σιωπή», παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Το βιβλίο αφορά στην καταγραφή της προφορικής μαρτυρίας σχετικά με τα τραγικά γεγονότα της πόλης του Αγρινίου, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944

Biblio_Parousiasi2
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26-2-2019 στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Δ. Τριανταφύλλου με τίτλο: Κατίνα Χαντζάρα (1912-1944) «Ζωή πέρα από τη σιωπή», δοκιμή ιστορικής βιογραφίας με προφορικές μαρτυρίες και υπότιτλο: Η εκτέλεση των 120 τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο, υπό την αιγίδα του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών, της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και των εκδόσεων «Γράμμα».


Book_Neo


Το βιβλίο προσφώνησε η Ειρήνη Δ. Τριανταφύλλου 
Εισηγητές: Γιάννης Τριάντης, δημοσιογράφος και Ιωάννης Νεραντζής, δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Συντονιστής: Παναγιώτης Ι. Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας
Κλείσιμο
Διάβασε αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες, η Ελεάνα Στραβοδήμου, πτυχιούχος Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.

Biblio_Parousiasi


Το ιστορικό αυτό δοκίμιο αφορά στην καταγραφή της προφορικής μαρτυρίας σχετικά με τα τραγικά γεγονότα της πόλης του Αγρινίου, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.
Η όλη προσπάθεια της ερευνήτριας είχε ως στόχο να αναδυθούν τα βιώματα των ιστορικών υποκειμένων από τα πέτρινα εκείνα χρόνια της Κατοχής και μέσα από αυτά να αναδειχθούν τα ιστορικά συμβάντα με τους όρους της αναπαραστασιμότητας.

Biblio_Parousiasi2


Με αφετηρία το πρόσωπο μίας ιδιαίτερης Γυναίκας, της Κατίνας Χαντζάρα - που γνώρισε έναν πολυκύμαντο βίο, αλλά και την προδοσία, όλα σε μία σύντομη ζωή - δόθηκε, μέσα από το πλέγμα – συναγωγή των μαρτυριών, η ηρωική συμπεριφορά, τα γεγονότα, η δράση των ξεχωριστών προσώπων, που ύστερα από 74 ολόκληρα χρόνια έγιναν για πρώτη φορά αφηγήσιμα.
Η όλη προσπάθεια αποτελεί δικαίωση για την ηρωίδα Κατίνα Χαντζάρα, αλλά και για όλους τους πληροφορητές που οι συνθήκες των μεταπολεμικών χρόνων είχαν υποχρεώσει σε αναγκαστική σιωπή. Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη έγγραφη κατάθεση προφορικής μαρτυρίας σχετικά με τα τοπικά γεγονότα της Αντίστασης και την εκτέλεση των 120, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο, ανάμεσα στους οποίους η ηρωίδα Κατίνα Χαντζάρα, η μόνη γυναίκα. Εκτελέστηκε μόλις τριάντα δύο χρονών. «… Σβάρνιζαν το κορμί της κάτω… το χώμα ήταν βρεγμένο και το στάρι στο χωράφι έγινε κατακόκκινο από τις εκτελέσεις…». Για τούτο έχει την ισχύ τής πρώτης γραφής και τη βαρύτητα του λόγου των ιστορικών υποκειμένων.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Αθηνών: Έναστρον, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Αγρινίου: Μοσχονάς. Μαργαρίτης, Επίκουρος, Βετσόπουλος, εκδόσεις Γράμμα στο Μεσολόγγι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης