«Στο όνομα της αξιοπρέπειας»: Τέσσερις δημοσιογράφοι σε μια ανατρεπτική συζήτηση για τα χρόνια της κρίσης

«Στο όνομα της αξιοπρέπειας»: Τέσσερις δημοσιογράφοι σε μια ανατρεπτική συζήτηση για τα χρόνια της κρίσης

Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο των  Νίκου Μαραντζίδη και Γιώργου Σιάκα 

0eg7c1550752645111
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου των Νίκου Μαραντζίδη και Γιώργου Σιάκα «Στο όνομα της αξιοπρέπειας - Οι ανατροπές της κοινής γνώμης στα χρόνια των Μνημονίων» που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Παπαδόπουλος, τέσσερις δημοσιογράφοι με διαφορετικές προσεγγίσεις για τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο καφέ του Public Συντάγματος και απάντησαν στις ερωτήσεις των συγγραφέων.

Η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη ανέλυσε τις ευθύνες του πολιτικού αλλά και του μιντιακού συστήματος λέγοντας πως η κοινή γνώμη διαμορφώνεται, δρα και σκέφτεται ανάλογα με το πως οι παραπάνω κύκλοι ανθρώπων αναλύουν και ερμηνεύουν τα γεγονότα και αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.

Ο Παντελής Καψής εξέφρασε την δημοσιογραφική του άποψη πως στην πολιτική για όλα τα φαινόμενα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και το ποια θα επικρατήσει είναι το ζητούμενο. Η κρίση στην κοινή γνώμη υπήρχε από το 2008 όταν η διαπλοκή οδήγησε τους πολίτες στο να απορρίψουν την τότε πολιτική ελίτ.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς μίλησε για την επιφυλακτικότητα του πολιτικού συστήματος απέναντι στο εκλογικό σώμα ενώ παράλληλα η μετάβαση το 2009 από την ισχυρή, στην συνείδηση του κόσμου Ελλάδα, σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα ήταν ένα ισχυρό σοκ για την κοινή γνώμη.

Τέλος ο Γιάννης Πρετεντέρης στάθηκε στο πρόβλημα που δημιούργησε το τέχνασμα της διαπλοκής στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η διαπλοκή έπληξε την ουσία της δημοκρατίας μας διότι έθιξε την αξιοπιστία των θεσμών μας.

IMG_2234
Κλείσιμο


Την συζήτηση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως ο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς και η κ. Βασιλική Γεωργιάδου καθηγητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κύριος Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου όπως οι Άννα Διαμαντοπούλου πρ. Υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης πρ. Υπουργός και Γιάννης Ραγκούσης πρ. Υπουργός. Το παρόν έδωσαν και οι δημοσιογράφοι Άρης Πορτοσάλτε, Απόστολος Μαγγηριάδης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Αντώνης Καρπετόπουλος και Πάσχος Μανδραβέλης.

Το βιβλίο «Στο όνομα της αξιοπρέπειας: Οι ανατροπές της κοινής γνώμης στα χρόνια των Μνημονίων» των Νίκου Μαραντζίδη και Γιώργου Σιάκα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Πολιτική Κοινωνιολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris VII και Paris X. Από το 1996 διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα είναι καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου (Πράγα) και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα (Ινδία).

Ο Γιώργος Σιάκας είναι διευθυντής ερευνών της Μονάδας Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την οποία συνεργάζεται από το 2013. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής, με μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και βασικές σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Από το 2007 έως το 2013 δραστηριοποιήθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης