Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη


Για 5ο χρόνο οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε».

evraioi_thessalonikis

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν από την Ισπανία το 1492, όταν η Ιερά Εξέταση τους εξανάγκασε σε μαζική φυγή προκειμένου να αλλαξοπιστήσουν. Επί αιώνες συνέβαλαν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Ζούσαν αρμονικά μαζί με τους Έλληνες και τους Τούρκους, αποτελούσαν δε τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της πόλης, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον ελληνικό στρατό.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, η εβραϊκή κοινότητα έμελλε να ξεκληριστεί. Από τους 55.250 Θεσσαλονικείς Εβραίους αφανίστηκε ολοσχερώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 96%.
Οι εκδηλώσεις εις μνήμην του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθούν στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ.210-3228839

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
  • Από τις 12 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται η έκθεση της Αρτέμιδος Αλκαλάη « ΜΝΗΜΗ» η οποία παραπέμπει στο ανθρώπινο δράμα, με μια σειρά από στοιβαγμένες μαριονέτες και γλυπτά από λευκό καμβά. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η φωτογραφική έκθεση με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπέργκεν Μπέλζεν και η φωτογραφική απεικόνιση των μεταλλικών «objets trouvés».
  •  Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 20.30 θα προβληθεί ταινία «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (1997),  του Σκηνοθέτης Δημήτρη Σοφιανόπουλου σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού.
  • Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 20.30 θα προβληθεί η ταινία «Η Θυσία του Κόρτσακ» σε σκηνοθεσία Αντρέι Βάιντα. Η ταινία αποτίει φόρο τιμής στον Πολωνό-Εβραίο γιατρό, παιδαγωγό και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος θεωρείται και πρόδρομος της χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Κόρτσακ, ιδρυτής δυο ορφανοτροφείων στην προπολεμική Βαρσοβία, αφιέρωσε τη ζωή του στα ορφανά παιδιά, τα οποία και ακολούθησε στην μετακόμισή τους στο Γκέτο της Βαρσοβίας, αλλά και τους θαλάμους αερίων του χιτλερικού στρατοπέδου της Τρεμπλίνκα το 1942. Για τον Γιάνους Κόρτσακ θα μιλήσουν από την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» οι Αγγελική Βαρελά, συγγραφέας, Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, φιλόλογος-μεταφράστρια, Χαράλαμπος Μπαλτάς, δάσκαλος και Φωτεινή Παπαρήγα, εκπαιδευτικός-μεταφράστρια.
  • Στις 24 Ιανουαρίου, στις 8:30 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Τα τρένα της σιωπής» του Θωμά Σιδέρη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζων Καλέφ-Εζρά.
  • Στις 25 Ιανουαρίου στις 20.30 η Αλεξάνδρα Πατρικίου από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα μιλήσει για το ευρύ φάσμα εμπειριών των Ελλήνων Εβραίων την περίοδο του ναζιστικού διωγμού (1941-44) και η Ελένη Κούκη από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα παρουσιάσει τρεις διαφορετικές ιστορίες διάσωσης Εβραίων βασιζόμενη στις συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει οι ίδιοι οι επιζήσαντες στο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΜΕ.
  • Στις 27 Ιανουαρίου στις 21.00 Οι Klezmer Yunan, ένα μουσικό σχήμα με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, συμμετέχουν στο αφιέρωμα των Εκδόσεων Γαβριηλίδης για το Ολοκαύτωμα παρουσιάζοντας σύγχρονες ερμηνείες της Ασκενάζι εβραϊκής μουσικής παράδοσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης