«Αστυγραφία: Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική»

«Αστυγραφία: Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική»

Στο κατάμεστο café του Public Συντάγματος το βράδυ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018

titlo47633
Στο κατάμεστο café του Public Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου Αστυγραφία: Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική του επίτιμου δικηγόρου και πρώην βουλευτή Επικρατείας Στράτη Στρατήγη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και οι δημοσιογράφοι Ριχάρδος Σωμερίτης και Κώστας Ιορδανίδης.

stratigis1


Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος αφού δήλωσε χαρούμενος για τη συνεργασία με τον Στράτη Στρατήγη και για την έκδοση του βιβλίου Αστυγραφία, θέλησε να επισημάνει πως φιλοδοξία της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - στην οποία και εντάσσεται ο συγκεκριμένος τίτλος - είναι να καλύψει κάποια κενά στην ελληνική ιστορική βιβλιογραφία.

Αναφερόμενη στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ η Κωνσταντίνα Μπότσιου δήλωσε πως πρόκειται για βιβλία που συνταιριάζουν διαφορετικά είδη ιστοριογραφίας με περισσότερο κείμενο και λιγότερες υποσημειώσεις – χωρίς ωστόσο να χάνουν την επιστημονική τους αξία– και διακρίνονται για την αδογμάτιστη ματιά τους και το σεβασμό στο παρελθόν. Οι συγγραφείς της σειράς, συμπλήρωσε η διευθύντριά της, προβαίνουν σε πρωτότυπες αναλύσεις και εκφράζονται συχνά υποκειμενικά επιτρέποντας έτσι τη σφαιρική ανάλυση της ιστορίας.

stratigis2
Κλείσιμο


Για το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Αστυγραφία η Κωνσταντίνα Μπότσιου σημείωσε πως είναι η μαρτυρία ενός Έλληνα αστού ο οποίος βίωσε όλα τα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. ''Πρόκειται για ένα βιβλίο που στεγάζει μνήμες και σκέψεις ενός ανθρώπου που αποτελεί “είδος προς εξαφάνιση” για την ελληνική κοινωνία καθώς ανέκαθεν προτιμούσε να είναι κύριος παρά πρόεδρος'', δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως η Αστυγραφία θα αποτελέσει στο μέλλον πηγή για άλλα βιβλία νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Στην τοποθέτηση του ο συγγραφέας του βιβλίου Στράτης Στρατήγης ανέφερε πως έγραψε ένα βιβλίο με τις ιστορίες που διηγούνταν στις εγγονές του και πως πήρε την απόφαση να τις μεταφέρει γραπτώς έπειτα από την έντονη παρότρυνση των φίλων του και της Κωνσταντίνας Μπότσιου.

Παίρνοντας το λόγο ο Ριχάρδος Σωμερίτης δήλωσε πως η Αστυγραφία είναι ένα έργο αυτοβιογραφικό, ηθικογραφικό και κοινωνιολογικό. Αναφερόμενος στα παράλληλα βιώματα που έχει με τον Στράτη Στρατήγη, ο γνωστός δημοσιογράφος δήλωσε πως θαύμασε τη μνήμη του συγγραφέα στα γεγονότα που περιγράφει και συνοψίζοντας υπογράμμισε πως είναι ένα βιβλίο αστικής ευπρέπειας, ατομικής αξιοπρέπειας και κριτικής σκέψης.

stratigis3


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Ιορδανίδης αποκάλυψε πως ο ίδιος ήταν ένας από τους φίλους που πίεζαν τον Στράτη Στρατήγη να γράψει ένα βιβλίο για όλα όσα περιέγραφε στις συζητήσεις τους. Για την Αστυγραφία δήλωσε πως είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά, με αμεσότητα και ακρίβεια αφήγησης που περιέχει πολλές ανεκδοτολογικές αναφορές, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η αστική τάξη στην Αθήνα δίχως να την κατηγοριοποιεί και πως εντέλει πρόκειται για μία αφήγηση-ευρύτερη κατάθεση προς τη ζωή.

φού ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους πάνω στις σκέψεις που εξέφρασαν με αφορμή αναφορές που γίνονται στο βιβλίο, και κλείνοντας τη συζήτηση η Κωνσταντίνα Μπότσιου επισήμανε πως το πλεονέκτημα της Αστυγραφίας είναι πως ο συγγραφέας της κριτικάρει τη γενιά του και την τάξη του καθώς δεν πιστεύει στην ταξική αλαζονεία αλλά στην αστική ηθική.

Η βραδιά έκλεισε με τον Στράτη Στρατήγη να υπογράφει βιβλία για το κοινό.


Περισσοτερες πληροφορίες για το βιβλίο
Μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς.

Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, προοδευτικός βασιλόφρων, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του.

Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο πλαίσιο των οποίων χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.


Ο συγγραφέας

Σχεδιο-χωρις-τιτλο-41

Ο Στράτης Στρατήγης γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1933 στην Πλάκα. Σπούδασε νομικά στη Βασιλεία της Ελβετίας (1951-1956), όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1956. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 2012 και διατέλεσε νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ από το 1964 έως το 1998, µε διακοπή στη διάρκεια της Δικτατορίας (1970-1974). Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ, όπου παρέμεινε μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1994. Διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» από τον Ιανουάριο του 1998 έως την παραίτησή του τον Ιούλιο του 1999. Συνταξιούχος από το 2012.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης