Στα σκοτεινά νερά του Δημήτρη Σίμου, ενός Ελληνα που ξέρει να γράφει αστυνομικά

Στα σκοτεινά νερά του Δημήτρη Σίμου, ενός Ελληνα που ξέρει να γράφει αστυνομικά

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το νέο του βιβλίο «Τυφλά ψάρια»

psaria_mesa
Τα αστυνομικά μυθιστορήματα αποτελούν από τις αγαπημένες κατηγορίες του αναγνωστικού κοινού και ειδικά τα τελευταία χρόνια οι εκδόσεις είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη υπόθεση για έναν γραφιά να ξεχωρίσει. Ο Δημήτρης Σίμος, αν και νέος συγγραφέας, κατάφερε με το πρώτο του κιόλας βιβλίο να κερδίσει τις εντυπώσεις, να βραβευτεί και να έχει και συνέχεια...

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της σειράς Σκοτεινά Νερά με τον ευφάνταστο τίτλο «Τυφλά ψάρια», από τις εκδόσεις Bell
, συνομιλήσαμε μαζί του για να μας συστήσει τον αστυνόμο Καπετάνο και να μάθουμε ποια στοιχεία τον έκαναν να κερδίσει την προσοχή του ελληνικού αναγνωστικού κοινού (πρώτο βιβλίο της σειράς ήταν το βραβευμένο μυθιστόρημα «Τα Βατράχια»).

«Το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Καπετάνο και τίτλο Τυφλά Ψάρια, είναι μια αστυνομική περιπέτεια με κοινωνικές προεκτάσεις και αποτελεί το δεύτερο έργο της σειράς Σκοτεινά νερά. Μια υπόθεση που ξεκινά από την δολοφονία μιας νεαρής μητέρας και ξετυλίγεται μέσα από μια διαδρομή γεμάτη διαφθορά, έρωτα και παρανομία» μας λέει ως μία εισαγωγή στον κόσμο του βιβλίου του.
 
Πώς θα παρουσιάζατε τον αστυνόμο Καπετάνο σε κάποιον που δεν έχει μυηθεί ακόμα στις ιστορίες του; Τι τον κάνει να ξεχωρίζει;

Ένας ευφυής, ευαίσθητος αστυνόμος και ένας άνδρας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα της ζωής του. Έντονα αυτοσαρκαστικός και με πράξεις που ακροβατούν μεταξύ του ηθικά σωστού και του νόμιμα σωστού.

Κλείσιμο
 Η επιλογή της Εύβοιας, όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, είναι τυχαία ή σας συνδέει κάτι μαζί της;

Η Εύβοια εμπεριέχει όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια. Την αθωότητα ανέμελων χρόνων και την γνωριμία προσώπων που καθόρισαν την ζωή μου. Η Εύβοια αποτελεί μια ιδανική σκηνογραφία συνδυάζοντας τα τερτίπια μια μικρής κοινωνίας και την ίδια στιγμή τις ομοιότητες των μητροπολιτικών κέντρων. Τόσο ίδια με ό,τι γνωρίζει ο αναγνώστης μιας μεγάλης πόλης και τόσο διαφορετική.
 
Διαβάζοντας το βιογραφικό σας βλέπουμε ότι κινείστε στον χώρο των χρηματοοικονομικών. Πώς έγινε το πέρασμα στη συγγραφή και μάλιστα αστυνομικής λογοτεχνίας; Ο ένας «χώρος» βοηθάει τον άλλο;

Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί που εμένα με βοηθάνε στο να βρίσκω την απόλυτη ισορροπία. Ένας κόσμος ορθολογισμού που παλεύει με τη μυθοπλασία. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός για αληθοφανείς ιστορίες που χρήζουν αστυνομικής επίλυσης!
 
Οταν είχατε ολοκληρωμένο το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο, περιμένατε ότι θα είχε τόσο θερμή υποδοχή; Γνωρίζατε ότι έχετε κάνει καλή δουλειά ή ήσασταν πιο διστακτικός;

Ήμουν σίγουρος για μια προσπάθεια κάτι ‘’διαφορετικού’ που θα έφερνα στην αστυνομική λογοτεχνία. Πολυεπίπεδη ιστορία και πλοκή, αλλά με Έλληνες χαρακτήρες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ήταν ένα ρίσκο που ήθελα να πάρω, ιστορίες με προσωπικό χαρακτήρα, να αναγνωρίζει ο αναγνώστης από τις πρώτες σελίδες το ύφος μου, να είμαι εγώ. Το ρίσκο φαίνεται πως πέτυχε. Το κοινό έχει αγαπήσει τις περιπέτειες στα Σκοτεινά Νερά και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που έδειξε από την πρώτη στιγμή σε έναν νέο συγγραφέα.
 
Πώς γράφετε; 

Γράφω με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα σχεδόν κάθε πρωί για τρεις ώρες. Η συγγραφή θέλει επιμονή και αφοσίωση.

Ποιοι συγγραφείς αποτέλεσαν έμπνευση για εσάς;

Η γαλλική αστυνομική σχολή με εκπρόσωπο τον Ιζζό. Το ύφος μιας μελαγχολίας που σε μαγεύει. Αστυνομικές ιστορίες με έντονα κοινωνικά ψυχογραφήματα.

 
Τα αγαπημένα σας
 
Βιβλίο: Όταν σκοτώνουν τα Κοτσύφια. Harper Lee
Μυρωδιά: Νυχτολούλουδο
Ταινία: Chinatown. Η καλύτερη αστυνομική ταινία!
Δρόμος της Αθήνας: Πλάκα
Τραγούδι: Ανδρομέδα, Θανάσης Παπακωσταντίνου
Προορισμός διακοπών: Κουφονήσια

Λίγα λόγια για τα Τυφλά Ψάρια

Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν.

Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.
Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

Μετά το βραβευμένο μυθιστόρημα Τα Βατράχια, ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει σε ακόμη πιο Σκοτεινά Νερά… Το Τυφλά Ψάρια είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1987. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Τα Βατράχια, η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έχουν κερδίζει την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα. Δραστηριοποιείται παράλληλα ως θεατρικός συγγραφέας· το πρώτο του θεατρικό έργο, Το Κόκκινο Μελίσσι, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Πόλη. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ως ένα από τα νεαρότερα μέλη της. Το Μάιο του 2018 πρόκειται να εκδοθεί το δεύτερο μυθιστόρημά του, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Καπετάνος.
1116_TYFLA_PSARIAcover
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης