Βραβεία κοινού Public: Ποια βιβλία αγαπήσαμε τη χρονιά που πέρασε

Βραβεία κοινού Public: Ποια βιβλία αγαπήσαμε τη χρονιά που πέρασε

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία

public
Ενας από τους αγαπημένους θεσμούς του βιβλίου, τα βραβεία Κοινού Public απονεμήθηκαν χθες σε εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς, αποτυπώνοντας τις τάσεις που υπάρχουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Το βραβείο στην κατηγορία «Ελληνικό μυθιστόρημα» κέρδισε ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος για το βιβλίο «Ιστορία χωρίς όνομα» των εκδόσεων
Ψυχογιός. Ο συγγραφέας βασισμένος στα προσωπικά ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα έγραψε για το μεγάλο της πάθος, τον Ιωνα Δραγούμη και μία αγάπη που έμελλε να μείνει ανεκπλήρωτη, αλλά βαθιά και «ζωντανή» μέχρι τις τελευταίες στιγμές. Πρόκειται για ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από τον εύθραυστο ψυχισμό της Δέλτα και τη ματαίωση των ονείρων της, το οποίο κινείται με ακρίβεια μεταξύ διαφόρων εποχών, αποδίδοντας παράλληλα ορισμένες από τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας.

Στην κατηγορία «Διήγημα» βραβεύτηκε το «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή» της Τζούλιας Γκανάσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Καλύτερο «Μεταφρασμένο μυθιστόρημα» επιλέχθηκε το «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς, των εκδόσεων Gutenberg, σε μετάφραση Αθήνας Δημητριάδου.

Στη «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση» βραβεύτηκε το «Τα Πέρα Μέρη» της Μυρσίνης Γκανά από τις Εκδόσεις Μελάνι. 

Στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία» το βραβείο πήγε στο βιβλίο «Το τέταρτο αλογάκι» του Διονύση Λεϊμονή από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ στην «Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία» στο «Ο άνθρωπος-φωτιά» του Κωνσταντίνου Πατσαρού των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Βραβείο «ΕΥ ΖΗΝ» πήρε το «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής του Χρήστου Βέργαδου από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 

Κλείσιμο
«Ηρωίδα-έμπνευση» ήταν για το κοινό η «Ρένα» από τον Αύγουστο Κορτώ και τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας αναδείχθηκε η Φραντζέσκα Μάνγγελ για το βιβλίο «Η νύχτα του Σάουιν» των εκδόσεων Bell.

Καλύτερο «Ελληνικό non-fiction» επιλέχθηκε το βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α. 1942-1974» του Αλέξη Παπαχελά. Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του.

Το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε στην Παναγιώτα Καρτσακάλη για τις «Νύχτες θαυμάτων» των εκδόσεων Λιβάνη.

Το βραβείο για το «Εκδοτικό Αποτύπωμα» απονεμήθηκε στις εκδόσεις Πατάκη ως τον «εκδότη που μέσα από τη βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε», ενώ καλύτερο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο αναδείχθηκε ο «Σπόρος» της Κηφισιάς.

Στη διαδικασία επιλογής των αγαπημένων βιβλίων και συγγραφέων συμμετείχαν περίπου 154.000 αναγνώστες, με 289.000 ψήφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης