Η Σέχτα, τα αστυνομικά θρίλερ και το ταξίδι με οτο-στοπ από Δανία σε Ελλάδα

Η Σέχτα, τα αστυνομικά θρίλερ και το ταξίδι με οτο-στοπ από Δανία σε Ελλάδα

Ο δημοφιλής συγγραφέας Μίκαελ Κατς Κρέφελ ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε στο protothema.gr για το νέο του βιβλίο αλλά και τη σχέση του με τη χώρα μας

bw
Ο Μικαέλ Κατς Κρέφελ είναι ένας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας που κατάφερε όχι μόνο να ανοίξει τα φτερά του από την κλειστή δανέζικη αγορά, αλλά και να αγαπηθεί από αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Η αιτία, πίσω από την επιτυχία του, είναι η σειρά με ήρωα τον ντετέκτιβ Τόμας «Ράουν» Ράουνσχολτ που έχει γίνει παντού μπεστ σέλερ και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στα ελληνικά, το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Η Σέχτα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
. Ο συγγραφέας αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει με τους φανατικούς αναγνώστες του και να μας παρουσιάσει τις νέες περιπέτειες του δημοφιλούς ντετέκτιβ. Οπως μάθαμε μάλιστα ο κ. Κρέφελ έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας, καθώς νεαρός είχε τέτοια εμμονή να έρθει να την επισκεφτεί που έφτασε μέχρι εδώ με οτο-στοπ από τη Δανία!
DSC_3914

Η Σέχτα
«Η Σέχτα» είναι μία ανατριχιαστική ιστορία για μια κλειστή κοινωνία με τους δικούς της κανόνες και το μυστικό παρελθόν της που φτάνει όμως να απειλεί την ίδια της την ύπαρξη. Είναι το τρίτο μέρος της σειράς με ήρωα τον ντετέκτιβ Τόμας «Ράουν» Ράουνσχολτ (μετά τα
Κλείσιμο
«Θλιμμένα Αγάλματα» και «Ο Αγνοούμενος»). Η σειρά κατέλαβε την τρίτη θέση στα αστυνομικά βιβλία όλων των εποχών στο Φεστιβάλ Αστυνομικού Βιβλίου της Δανίας 2017. Ο πρώην ντετέκτιβ Τόμας Ράουνσχολτ, ο αποκαλούμενος και «Ράουν», προσπαθεί να προχωρήσει στη ζωή μετά τη δολοφονία της συντρόφου του όταν δέχεται την επίσκεψη του Μέσμερ, ενός πανίσχυρου επιχειρηματία, που του αναθέτει μια απλή αποστολή: να βρει τον γιο του, Γιάκομπ. Πριν από δέκα χρόνια, ο Γιάκομπ ίδρυσε τη σέκτα «Οι επίλεκτοι του Θεού» και εξαφανίστηκε. Τώρα ο πατέρας του θέλει να εντοπίσει τα ίχνη του. Οπως λέει στο protothema.gr ο συγγραφέας: «Πρωταγωνιστής είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ράουν που ζει σε ένα σκάφος στην Κοπεγχάγης με το γερασμένο βρετανικό μπουλντόγκ του τον Møffe. Ο Ράουν έχει εξειδίκευση σε υποθέσεις εξαφανισμένων προσώπων και έτσι αναλαμβάνει να βρει τον χαμένο γιο του επιχειρηματία. Ο Ραουν όμως σύντομα ανακαλύπτει ότι το κίνητρο του πατέρα δεν είναι μόνο η πατρική αγάπη. Πρόκειται για μία μάχη μεταξύ καλού και κακού και ο Ράουν βρίσκεται στη μέση!».
9786180123821_hd

Πώς ήρθε η επιτυχία
Σε μία εποχή κατά την οποία η αστυνομική λογοτεχνία, ειδικά η σκανδιναβική, γνωρίζει μεγάλη άνθιση και καθημερινά γνωρίζουμε νέους συγγραφείς και τα έργα τους, η επιτυχία δεν έρχεται πάντα εύκολα. Ηταν ο δρόμος του κ. Κρέφελ προς την αναγνώριση στρωμένος με ροδοπέταλα; «Η επιτυχία δεν ήρθε καθόλου εύκολα. Ηρθε βήμα βήμα. Είχα γράψει τέσσερα βιβλία πριν τη σειρά με τον ήρωα Ράουν και όλα έγιναν μπεστ σέλερ στη Δανία, όμως εκδόθηκαν σε ελάχιστες ξένες χώρες. Με τη σειρά του Ράουν να έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, ζω μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, για την οποία πραγματικά είμαι πολύ ευγνώμων. Αν ήρθε εύκολα; Το να γράφεις δεν είναι ποτέ εύκολο. Επί του παρόντος γράφω το 10ο μου βιβλίο και ακόμα απογοητεύομαι μερικές φορές. Αλλά η ίδια η δουλειά έχει και τους τρόπους να σε αποζημιώνει. Το να εκδίδονται τα βιβλία σου σε χώρες εκτός Δανίας είναι πολύ δύσκολο, ειδικά επειδή προέρχομαι από μία μικρή «αγορά», όσον αφορά τη γλώσσα, όπως είναι η δανική. Ετσι είμαι πολύ ευγνώμων στους εκδότες ανά τον κόσμο και τον «Ψυχογιό» εδώ στην Ελλάδα για τη δουλειά τους και την προσπάθειά τους να φέρουν τα βιβλία μου στους Ελληνες αναγνώστες.

Ο ίδιος είναι φανατικός αναγνώστης, ωστόσο η αγαπημένη του «σχολή» δεν είναι η σκανδιναβική: «Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει η αμερικανική αστυνομική λογοτεχνία περισσότερο από την σκανδιναβική. Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς ανάμεσα σε πολλούς είναι ο James Elroy, ο Cormack McCarthy και ο Michael Connelly».

Το οτο-στοπ στην Ελλάδα και ο... Σωκράτης
Η συζήτηση με τον κ. Κρέφελ είχε και εκπλήξεις, όσον αφορά τη σχέση του με τη χώρα μας. «Η πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήταν όταν ήμουν 22 ετών. Πάντα ήθελα να έρθω στη χώρα σας, αλλά ήμουν συνέχεια άφραγκος, επομένως ξέρετε τι έκανα; Ηρθα με οτο-στοπ όλο τον δρόμο από τη Δανία μέχρι τη χώρα σας! Τα κατάφερα, ήρθα, ταξίδεψα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και πήγα και στα νησιά για έναν ολόκληρο μήνα. Ποτέ δεν ξεχνώ πόσο καθαρός είναι ο ουρανός τη νύχτα και πως η Ελλάδα ήταν το πρώτο μέρος από όπου είδα τον γαλαξία».

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε με χιουμοριστικό τρόπο και όταν τον ρωτήσαμε αν θα μείνει πιστός στην αστυνομική λογοτεχνία ή θα πειραματιστεί και με άλλα είδη: «Είμαι στην καρδιά συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας: αυτό είναι το πάθος μου, αυτή θα είναι η δουλειά μου. Γράφω το 10ο μου βιβλίο και ήδη έχω ασχοληθεί με διάφορα θέματα και υπό-είδη. Ισως μια μέρα γράψω ένα ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα Είχατε πολλούς φόνους την εποχή του Σωκράτη, δίκιο δεν έχω;» μας λέει χαμογελώντας!

Λίγα λόγια για τον Μικαέλ Κατς Κρέφελ
Ο Μικαέλ Κατς Κρέφελ γεννήθηκε το 1966 στη Δανία και είναι συγγραφέας ευπώλητων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος για ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές σειρές. Έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο με το θρίλερ Before the Storm, με το οποίο κέρδισε το 2007 το βραβείο First Book της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ενώ το 2012 ψηφίστηκε Κορυφαίος Δανός Συγγραφέας Αστυνομικού Μυθιστορήματος.
Krefeld_3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης