Οι Έλληνες νέοι έχουν αλλάξει: Δεν είναι πια «παραδοσιακά οικογενειακά άτομα»

Οι Έλληνες νέοι έχουν αλλάξει: Δεν είναι πια «παραδοσιακά οικογενειακά άτομα»

Χαρακτηρίζονται από ναρκισσισμό και προσπαθούν να επιβεβαιώνουν τον εαυτό τους μέσα σε κύκλους ψηφιακών φίλων, ενώ, αντιμετωπίζουν την ελληνική κοινωνία ως εμπόδιο στην αυτοεξέλιξή τους

Έμφαση στην προσωπική επιτυχία, την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη, αγάπη για τους φίλους, αλλά και απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφωμένοι νέοι Έλληνες, όπως προκύπτει από έρευνα της ομότιμης καθηγήτριας του Παντείου, Ιωάννας Τσιβάκου, στο βιβλίο της «Ατομικισμός και Φιλία: η ταυτότητα των νέων Ελλήνων».

Όπως διαπιστώνει η συγγραφέας, οι νέοι ηλικίας 25-35 ετών που έχουν φοιτήσει σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαφέρουν σήμερα κατά πολύ από τους νέους της προηγούμενης εικοσαετίας. Παρότι διαθέτουν, χάρη στο διαδίκτυο, υψηλή πληροφόρηση, «εν τούτοις καλλιεργούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ένα είδος ναρκισσισμού, που τους ωθεί σε προσπάθεια επιβεβαίωσης του εαυτού τους και επίδειξης της εικόνας τους μέσα σε κύκλους ψηφιακών φίλων, ομοίων ηλικιακά και πολιτισμικά», εξηγεί η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουν την ελληνική κοινωνία ως εμπόδιο στην αυτοεξέλιξή τους, και την οικογένεια, μολονότι τους στηρίζει οικονομικά και συναισθηματικά, «ως κοινωνικό κέλυφος που δεν κατανοεί τις δικές τους αξίες». «Ο νέος δεν είναι πια το παραδοσιακό οικογενειακό άτομο που ξέραμε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά έχουμε ένα καινούριο, εξατομικευμένο υποκείμενο, προσδεδεμένο κυρίως στους φίλους, επηρεαζόμενο πιο πολύ από τις φιλικές επαφές, παρά από την οικογένεια», τονίζει η κ. Τσιβάκου.

Στη φιλία οι νέοι προσδίδουν υψηλή αξία. «Η διαπίστωσή μου είναι πως η φιλία αντιμετωπίζεται ως συναισθηματική στήριξη, γεγονός που εύκολα, με την πρώτη παρεξήγηση, μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή της», παρατηρεί η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου. Πρόκειται, όπως συμπληρώνει, για ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

Εκείνο που η συγγραφέας χαρακτηρίζει εντυπωσιακό στη σύνδεση των νέων με τους φίλους είναι ότι «πρόκειται περισσότερο για μια ψυχολογική τάση παρά μια τάση που στηρίζεται σε κοινές ηθικές στάσεις στη ζωή και στα πράγματα. Για τους νέους ο φίλος είναι αυτός που με νιώθει, αυτός που μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, δεν είναι αυτός με τον οποίο προσπαθώ από κοινού να βελτιώσω τον εαυτό μου και να οικοδομήσω ένα ηθικό κόσμο».

Στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώνεται, επίσης, η απομάκρυνση των νέων από την έννοια του ελληνισμού, την οποία αντιλαμβάνονται «ως αρχαιοπληξία, διατηρημένη μέσα από εθνικιστικές ιδεολογίες και μια καθυστερημένη κρατική εκπαιδευτική πολιτική που επιμένει να αντισταθμίζει την υστέρηση του κοινωνικο-οικονομικού μας βίου με την προσφυγή στο αρχαίο κλέος», όπως σημειώνεται στο βιβλίο. Αντίθετα, οι νέοι «θέλουν να ανήκουν στο δυτικό κόσμο και να είναι παιδιά της παγκοσμιοποίησης».

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι επιλέγουν συχνά να φύγουν στο εξωτερικό, ένα ζήτημα που, όπως διευκρινίζει η κ. Τσιβάκου, «έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα κυρίως ως φυγή για εξεύρεση εργασίας». Κατά τα δικά της συμπεράσματα, ωστόσο, «το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας φεύγει απογοητευμένο από τη λειτουργία των ελληνικών θεσμών και από το επικρατούν πνεύμα της αναξιοκρατίας». Στη νοοτροπία τους «δεν υπάρχει ο πόνος για τις τύχες αυτού του τόπου ούτε η διάθεση για την ανάταξή του. Οι νέοι αδιαφορούν για το μέλλον της κοινωνίας μας, καθώς δεν λειτουργεί η έννοια της συλλογικότητας παρά μόνο ένας στείρος ατομικισμός».

Το βιβλίο «Ατομικισμός και φιλία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σιδέρης», θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), στην Αθήνα. Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος- Ιωάννης Μεταξάς, και η συγγραφέας, Μαρία Γιαγιάννου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρώην υπουργός και καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Ένας Νέος

Αφήνοντας πίσω τις παλιές παραδόσεις, δημιουργούμε χώρο για τη δημιουργία Νέων Παραδόσεων. Τώρα φτιάχνουμε τις αξίες του μέλλοντος.

panos

που τις φτιαχνεις τις αξιες του μελλοντος ρε βλαξ?με μια χωρα χρεωκοπημενη?με εκατομμυρια λαθρομεταναστες και τους νεους μεσα στο αλκοολ κ τα ναρκωτικα?απορω ρε κτηνη που ζειτε εσεις?δεν βλεπετε μπροστα σας?

Δεν εχει αξιες το μελλον

Η παγκοσμιοποιση εχει αποτυχει ολοι γυρνανε πισω στα παραδοσιακα η νεα γενια ειναι η πιο συντηρητικη απο ποτε, απλος οπως παντα εδω στην Ελλαδα ειμαστε χρονια πισω απο τις αλλες χωρες, σιγα σιγα θα ερθουν σε εμας οι ιδεες που ασπαστηκαν οι αλλοι, ΧΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΝΙΑ πριν. Γιατι τετοιοι ειμαστε, οτι αποβαλουνε οι αλλοι με το τρωμε. Δεν ειμαστε ικανοι να φτιαξουμε τιποτα.

Κηπουρος

Ρωτησα τον γιο μου 15 ετών, θεωρητικά μπορεί να αλλάξει φύλλο οπότε δίνω βαρυτητα στην γνώμη του. Δεν έχει ιδέα για Αριστερα, Δεξιά, Φασίστες και άλλους -ισμούς. Τον ενδιαφέρουν τα drones, ο Ελον Μανσκ, οι φίλοι του και τα κορίτσια. Και περιμένουμε από τον Λεβέντη να αγγίξει τις ψυχές αυτών των παιδιών μιλώντας τους για τον καλό/κακό Παπανδρεισμό; Αντε γεια

ματα

καλα κανουν και κοιτανε τον εαυτο τους και κυριως τη φιλια, γιατι και η πολλη προσκοληση στην οικογενεια κ την παραδοση ειναι νοσηρη; η αμφισβητηση σε παει μπροστα

Χωρις οικογενια

Δεν θα υπαρξεις σαν ειδος. Το μελλον θα ειναι θρησκο, γιατι? Γιατι οι αθεοι "προοδευτικοι" δεν κανουνε παιδια. Ετσι οι ανθρωποι του μελλοντος θα ειναι θρησκοι. Οι "προοδευτικοι θα πεθανουνε.

Κακό του κεφαλιού τους.

Οι Ελληνες νέοι αλλά και οι millenials γενικότερα έχουν μεγαλώσει σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον όπου δεν τους είχε λείψει τίποτα σε υλικά αγαθά και όπου τα ερεθίσματα που έπαιρναν ήταν νεοφιλελέυθερα. Οι επικρατούσες ιδεολογίες ήταν αντίθετες σε αρχές και ιδανικά του παρελθόντος, ταυτίζοντας τα εσφαλμένα με τον φασισμό και τον σωβινισμό. Τα νέα ήθη και οι νέες αξίες πηγάζουν πλέον από τα ΜΜΕ, τα social media και το lifestyle. Δεν έμαθαν ποτέ πώς είναι ο πραγματικός κόσμος και δεν κατέκτησαν ποτέ τίποτα μόνοι τους. Ολα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κακομαθημένων ανθρώπων, με υπερμετρο εγωισμό αλλά καθόλου φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Τα τέλεια πιόνια για έναν κόσμο που θέλει ανθρώπους άδειους. Για μένα αυτή η γενιά είναι η πιο άχρηστη ever αλλά παράλληλα και η πιο αδίστακτη. Μεγάλωσε χωρίς να έχει κανέναν ηθικό φραγμό και όταν μπουν για τα καλά στον στοίβο της ζωής, ο ένας θα τρώει τον άλλο. Τότε δεν θα μιλάμε απλώς για ζούγκλα, αλλά για χάος.

Η οικογένεια του ενός παιδιού

Μοναχικό παιδί που δεν έμαθε να μοιράζετε την ζωή με τα αδέρφια του. Με γονείς υπερπροστατευτικούς έτοιμους να ικανοποιήσουν την απαίτηση του θησαυρού τους. Μαμμόθρεφτο και κακομαθημένο.

@Η οικογένεια του ενός παιδιού

Ολα μοναχοπαιδια ειναι δηλαδη ?? Δεν νομιζω....

χχχ

καμμενος απ τις εθυνες για την πολυμελη σου οικογενεια ε? δεν ηξερες δε ρωταγες ?δεν πειραζει κουραγιο

Μετανάστης Στο Κατάρ

Μετά την επικράτηση της Αλλαγής το '81 όπως έχει γράψει σχετικά ο Καραμπελιάς και στα επόμενα 15 χρόνια στα οποία υπήρχε απόλυτη ιδεολογική και εξουσιαστική κυριαρχία της Αριστεράς στην Κοινωνία, στην Ελληνική Ελίτ, στην Αρχουσα Τάξη, στην Στρατιωτική Αριστοκρατία και στην Μεσαία Τάξη μπήκαν μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα Αριστερής ιδεολογίας με κοινή τους ιδεολογική αφετηρία τους "αγώνες" του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, τον εμφύλιο και μαζικά Αριστερά κινήματα όπως ο Μαης του '68. Ολους αυτούς τους Αριστερούς και Κομμουνιστές συνέδεε ένας αριθμός απο ιδεολογήματα. Πρώτον, το μίσος και η απέχθεια για την Αρχαιοπρέπεια (Καθαρεύουσα και ενδοσκοπικός Αρχαιο-Ελληνισμός), ο Διεθνισμός και η περιφρόνηση σε οτιδήποτε πατριωτικό, εθνικό ή φιλο-μιλιταριστικό, και φυσικα η απέχθεια για τον Χριστιανισμό και η αποστροφή στην Χριστιανική οικογένεια. Το σύνθημα της χούντας ήταν Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια. Η Αριστερή Διεθνιστική Νεο-Ελίτ της Ελλάδας με τις Κομμουνιστικές ρίζες απέρριπτε την έννοια της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας. Η Καθηγήτρια της Παντείου που υπογράφει την εν λόγω "ερευνα" απλά πήγε και πήρε συνετεύξεις απο τα παιδιά αυτής ακριβώς της Αριστερής Νεο-Ελίτ με τις Κομμουνιστικές Ρίζες, τυπικός εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Νίκος Ρωμανός, παιδί της Αριστερής Διεθνιστικής Εθνομηδενιστικής Ελίτ απο τα Βόρεια Προάστεια. Οπως σημειώνει η ίδια, χρησιμοποίησε στην έρευνα τής τις απόψεις "νεων μορφωμένων Ελλήνων 25-35". Για την μέση καθηγήτρια της Παντείου στην οποία έχω φοιτήσει, "μορφωμένος" θεωρείται όποιος εχει διαβάσει Χοχαιμερ, Μπρουκενχάιμερ, Κροπότκιν, Μπακούνιν, Μάρξ (φυσικά), Γκράμσι καθώς και τις ανθρωπολογικές μελέτες του Καθηγητή Λουκα Καβάλλι-Σφόρτσα πάνω στις σχέσεις των γηγενών Μπαντού με τους Πυγμαίους Κυνηγούς-Συλλέκτες της Υποσαχάριας Αφρικής. Τελεία. Δηλαδή σύντροφοι, τι άλλο περιμένατε να σας πούν τα τέκνα της Ελληνικής σχεδόν απόλυτα Αριστερο-διεθνιστικής Νεο-Ελίτ με τις καθαρές στιβαρές Κομμουνιστικές ρίζες; Φανταστείτε ότι ο μέσος συνεντευξιαζόμενος φοιτητής εκεί είναι ενας λιγάκι πιο λάιτ Nίκος Ρωμανός. Τι περιμένετε να σας πεί ο μέσος Νεο-Γενίτσαρος της Ελίτ; Καμμία σχέση με τη ραχοκοκκαλιά του Εθνους που είναι το μέσο λαικό παιδί που δεν έχει σχέση με Ελίτ και Χοχάιμερ, πάει φαντάρος στο ΣΞ, δουλεύει σε μηχανουργείο, παίζει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πάει στην εκκλησία της γειτονιάς του καμμιά φορά, και χαιρετάει τον παπά της ενορίας του στο δρόμο. Αυτά, σύντροφοι.

@Μετανάστης Στο Κατάρ

Σωστότατος!! Το δείγμα της ποιο ήταν; Πόσοι είναι οι νέοι που τελείωσαν αυτά τα πανεπιστήμια; Ποσοστιαία. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Τι γίνεται με τους νέους που τελειώνουν πολυτεχνείο, κάποιο ΤΕΙ, παιδιά που πάνε σε ΙΕΚ, της Επαρχίας, που δεν πάνε πανεπιστήμιο κλπ. Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί από τους "μορφωμένους" των εκάστοτε Παντείων. Το δείγμα της είναι προκατελειμμένο όπως και η ίδια. Έτσι βαφτίζει τεχνιέντως μία ολόκληρη γενιά ως ατομικιστική κλπ. Και πώς τελικά τρέχουν στα συλλαλητήρια κατά εκατοντάδες χιλιάδες υπέρ π.χ. της Μακεδονίας (ένα πρόσφατο παράδειγμα); Ή μήπως ήταν μόνο 35+ όσοι πήγαν. Όχι όμως, ήταν όλες οι ηλικίες και μάλιστα πάρα πολύ οι νέοι. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους; Αφού πήγαν ενδιαφέρονται. Μελέτες της πλάκας λοιπόν, που εξυπηρετούν σκοπούς προπαγανδιστικούς. Δηλαδή, κοινώς: Μπούρδες προς εντυπωσιασμόν.

Βαγγελης

Καπιταλισμός ονομάζεται ο πραγματικός εχθρός.Να είμαι εγώ καλά και οι άλλοι ας πεθαίνουν.

@Βαγγέλης.

Ο καπιταλισμός μπορεί να έχει πολλά αρνητικά αλλά τουλάχιστον σου δίνει την δυνατότητα, αν δουλέψεις σκληρά και εκμεταλευτείς τις ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν, να ευημερήσεις. Μην ξεχνάς ότι ο καπιταλισμός έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και διαμόρφωσε έναν κόσμο με πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ο κομμουνισμός τι έκανε? Μπορείς να μας πεις?

Νέος

Να στηρίξω μία κοινωνία που χρυσοπληρώνει ένα πρεζόνι σαν τον Καρανίκα και έναν κοπρίτη σαν τον Κοτοπολάκη;; Ή να στηρίξω μία κοινωνία που εξέλεξε πρωθυπουργό τον Πινόκιο, διαλύει κάθε μέλλον για εργασία και ασφάλιση σε αυτόν τον τόπο, βλέπε χοντροβούβαλο Κατρούγκαλο, και ταυτόχρονα καταστρέφει κάθε αξιοπρέπεια στην περηφάνια και την αξιοπιστία του τόπου, ξεπουλώντας ότι σημαίνει Ελλάδα, βλέπε Ψεκασμένο, ΣΚοτζιά και τη μούμια τον Γιαμβρόγλου;; Τι υποννοεί η κα της έρευνας;; Μόνο ένας ψυχικά ασθενής νέος θα ενδιαφερόταν να στηρίξει μια τέτοια χώρα. Όλοι οι νέοι, εμπρός, για άλλες χώρες, και ας μείνουν εδώ τα λαθροόρκς να μετανομάσουν τη χώρα μας σε νεά Τουρκία και να σφάξουν όλα τα πρόβαρα που ψήφισαν πρώτη φορά φασιστερά και φέραν την χούντα στην Ελλάδα.

kyriakos

Και η πατρίδα τι θα γίνει ρε μεγάλε; Θα την αφήσεις να χαθεί; Αν δεν έχεις πατρίδα, δεν σε υπολογίζει ΚΑΝΕΙΣ! Δεν το καταλαβαίνεις ακόμα. Σου εύχομαι να μην το καταλάβεις πότε.

Μπα;

Τόσα χρόνια πως στήριζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα έκανε όλα γαργάρα;

Nέε...

Να υποθέσω ότι εσύ δεν έχεις ψηφίσει ποτέ ε? Οταν γίνονται εκλογές φίλε μου και το ποσοστό αποχής είναι περίπου 47% ( νέοι άνθρωποι επι το πλείστον) δεν σου φταίει κανένας. Τώρα αν νομίζεις ότι στο εξωτερικό θα βρεις τη γη της επαγγελίας σου... στο καλό και καλή τύχη. Εγώ πάντως που έμεινα Ελλάδα, αν και πτυχιούχος ανώτατης εκπαίδευσης και κάτοχος μεταπτυχιακού, ασχολούμαι με την αγροτική οικονομία και με τα έσοδα που έχω την περνάω μια χαρα. Με το αμαξάκι μου, την μηχανάρα μου και το σπιτάκι μου. Χαίρομαι λοιπόν που είμαι ένας "ψυχασθενής". Αλλά μιλάμε για δουλειά! Σκληρή δουλειά! Εισαι διατεθειμένος για κάτι τέτοιο? Αν όχι, καλή τύχη στις πάμπ που θα δουλέψεις έξω...

Η παγκοσμιοποίηση κερδίζει

γιατί κατάφερε να παράγει ακριβώς το πρότυπο νέου που επιδίωκε. Μοναχικά, φοβισμένα ανθρωπάκια. Στρατοί ανθρώπων που αντιγράφουν τις απαιτήσεις του συστήματος. Εκπαιδευμένοι από αυτά που δεν έχουν αξία. Το τατουάζ, την μουσική, την μόδα κλπ. Ο σύγχρονος άνθρωπος διαμορφώνεται από τρεις παράγοντες την παιδεία και τις τέχνες και τον αθλητισμού που είναι απόλυτα ελεγχόμενοι. Αυτό που στερείτε είναι η φαντασία και ο προβληματισμός. Ανίκανος να ρωτήσει το γιατί και απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό που επιθυμεί είναι η αλήθεια.

ΦΓΜ

η παγκοσμιοποίηση δεν είναι φυσικό πρόσωπο για να κερδίσει. Είναι μία νομοτέλεια. Είναι η αντανάκλαση της σμίκρυνσης των αποστάσεων. Συμφωνώ ότι δημιουργούνται στρατοί φοβισμένων ομογενοποιημένων ανθρώπων, όμως διαφωνώ ότι φταίει κάποιος "άλλος". Οι ίδιοι έλαβαν αυτό που ζήτησαν. Η ευθύνη είναι 99.9% στους ίδιους. Οι στρατοί που αναφέρεσαι είναι η ηλεκτρονική αντανάκλαση της ψυχολογίας της αγέλης απουσία κριτικής ικανότητας. Δηλαδή είναι η αυθεντική έκφραση της μεσαίας τάξης.

Προσοχή με τον ναρκισσισμό, παιδία.

Είναι το πρώτο στάδιο του gay!

Gay

Ο ήλιος καίει για μας τους gay.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vivlio-mesa

Η ζωή στο κοσμοπολίτικο νησί από την καλή και από την ανάποδη, μια ιστορία με σεξ, ναρκωτικά, βία αλλά και τη μοναδική ανεμελιά της Μυκόνου. Εξερεύνηση ενός μαγεμένου παραδείσου όπου γίνονται πραγματικότητα όλα τα όνειρα -ενίοτε και οι εφιάλτες.

1