Νέο βιβλίο για το πραξικόπημα του 1964-85 στη Βραζιλία

Νέο βιβλίο για το πραξικόπημα του 1964-85 στη Βραζιλία

Ένα βιβλίο που αναφέρεται στη μακρά περίοδο της δικτατορίας στη χώρα (1964-85) γραμμένο από τους αξιωματικούς που είχαν πάρει μέρος στο πραξικόπημα, έχει γνωρίσει μεγάλη εκδοτική επιτυχία

Νέο βιβλίο για το πραξικόπημα του 1964-85 στη Βραζιλία
Σε μία πολύ διακριτική θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά ανοικτά διαδεδομένο στις λέσχες και τους κύκλους των στρατιωτικών σε δεκατέσσερις πόλεις της Βραζιλίας, ένα βιβλίο που αναφέρεται στη μακρά περίοδο της δικτατορίας στη χώρα (1964-85) γραμμένο από τους αξιωματικούς που είχαν πάρει μέρος στο πραξικόπημα, έχει γνωρίσει μεγάλη εκδοτική επιτυχία και πλέον ετοιμάζεται για δεύτερη έκδοση, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Εστάντου ντζι Σάου Πάουλου.

Με αρχικό τιράζ 3.000 αντίτυπα, τα οποία εξαντλήθηκαν μόλις σε ενάμιση μήνα, το βιβλίο, με τίτλο Όρβιλ: Απόπειρες κατάκτησης της εξουσίας, φιλοδοξεί να δώσει τη δική του απάντηση στη σύσταση—τον περασμένο Μάιο—της «Επιτροπής Αλήθειας» από μέρους της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία στη νεότητά της είχε φυλακισθεί και βασανισθεί κατά τη διάρκεια της δυναστείας των στρατιωτικών ως μέλος μιας ανατρεπτικής οργάνωσης.

Η επιτροπή αυτή καλείται να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας, χωρίς ωστόσο να θέσει εν αμφιβόλω την αμνηστία του 1979, βάσει της οποίας επέστρεψαν οι εξόριστοι πολιτικοί και έμειναν ατιμώρητοι οι στρατιωτικοί κι οι αστυνομικοί που κατηγορούνταν για δολοφονίες και βασανιστήρια.

Ο υπογράφων τον πρόλογο του βιβλίου, απόστρατος στρατηγός Ζεράλντου Λουίζ Νέρι ντα Σίλβα, υποστηρίζει πως «ο ρεβανσισμός της κυβερνώσας αριστεράς, που δεν ικανοποιείται από τις σοβαρές χρηματικές μειώσεις που έχει επιβάλλει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη διακριτική μεταχείριση που επιφυλάσσει προς τους στρατιωτικούς παντοιοτρόπως—ιδίως οικονομικά—είχε το θράσος να δημιουργήσει με την σύμφωνη γνώμη ενός άχρωμου Κοινοβουλίου αυτό που τολμούν να αποκαλούν Επιτροπή της Αλήθειας».

Το Όρβιλ, αναγραμματισμός της λέξης ‘λίβρου’ (βιβλίο) περιγράφει στις 924 σελίδες του το πραξικόπημα του 1964—που από τους συγγραφείς του πονήματος χαρακτηρίζεται ως «αντεπανάσταση»—το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζουάου Γκουλάρτ και αναφέρεται εκτενώς στη δράση των ένοπλων παράνομων οργανώσεων που αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς στο διάστημα 1966-75.
Κλείσιμο

Η 64χρονη πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, που ανήκε σε μία από τις ομάδες αντάρτικου πόλης, αναφέρεται σε τρία σημεία. Στο βιβλίο περιγράφεται ιδιαίτερα η φυλάκισή της από τους πραξικοπηματίες επί τρία χρόνια, δίχως ωστόσο να γίνεται η παραμικρή μνεία για τα βασανιστήρια που υπέστη. Το βιβλίο αφηγείται επίσης, με τον δικό του τρόπο πάντοτε, την φοιτητική εξέγερση του 1968.

«Γνωρίζετε τις ανατρεπτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις και τους ηγέτες τους.

Μάθετε την αλήθεια όπως την διηγούνται τα πρόσωπα που εργάσθηκαν στις υπηρεσίες πληροφοριών. Μάθετε την αλήθεια που όσοι βρίσκονται στην εξουσία στη Βραζιλία δεν θέλουν να γνωρίζετε. Το Όρβιλ θα σας δώσει πληροφορίες που θα σας αφήσουν άφωνους», υπογραμμίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εκδότης.

Το βιβλίο υπογράφει ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Ζουζέ Κονεγκούντζιες ντο Νασιμέντου. Στη σύνθεσή του συνεργάσθηκαν κι άλλοι 30 αξιωματικοί, που όμως δεν θέλησε το όνομά τους να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συγγραφέων.

Οι νεκροί κι οι αγνοούμενοι από την καταστολή στη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία αριθμούνται σε 400, εν αντιθέσει με τους 3.200 της Χιλής και τους 30.000 στην Αργεντινή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης