LIVE

Κορωνοϊός

Οι Έλληνες εκδότες στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό

Οι Έλληνες εκδότες στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό

Η κρίση έχει πλήξει κατά κράτος την αγορά του βιβλίου, αλλά αρκετοί Έλληνες εκδότες (21 τον αριθμό) σπεύδουν, από αύριο Τετάρτη, να δώσουν το "παρών" στην 64η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Νέα Ζηλανδία.

Η κρίση έχει πλήξει κατά κράτος την αγορά του βιβλίου, αλλά αρκετοί Έλληνες εκδότες (21 τον αριθμό) σπεύδουν, από την Τετάρτη, να δώσουν το "παρών" στην 64η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Νέα Ζηλανδία.

Με μειωμένα τα τετραγωνικά του κατά το ήμισυ, το εθνικό περίπτερο της Φρανκφούρτης, που έχουν ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων & Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), θα λειτουργήσει φέτος σε τρεις χώρους.

Στον πρώτο χώρο, που θα είναι και ο μεγαλύτερος, θα φιλοξενηθούν οι εκδότες, καταβάλλοντας ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους (200 ευρώ το ράφι). Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι αφιερωμένοι σε δύο θεματικές εκθέσεις, που θα αποτελέσουν τον «κράχτη» της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στη Φρανκφούρτη: μια έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων ελλήνων συγγραφέων (σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ, κατά τη διάρκεια του 2011 μεταφράστηκαν 433 τίτλοι σε 26 γλώσσες) και μια έκθεση ελληνικών βιβλίων που βραβεύτηκαν πέρσι (από θεσμούς όπως τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία, τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω», τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.α.)

Η πρώτη διοργάνωση υποστηρίζεται και από το πρόγραμμα του υπουργείου «Φράσις» για την επιχορήγηση των μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας ενώ η δεύτερη διοργάνωση αποκτά ξεχωριστό βάρος αν υπολογίσουμε πως οι υποψήφιοι αγοραστές ρωτούν πάντοτε για τα βιβλία της χρονιάς στη χώρα η οποία τους ενδιαφέρει εμπορικά (αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε πως η εκδοτική συνάντηση της Φρανκφούρτης είναι ένα από τα ισχυρότερα πλαίσια για τις εμπορικές συμφωνίες του βιβλίου σε διεθνές επίπεδο).

Η ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη δεν είναι χωρίς αντιδράσεις. Πολλές αντιρρήσεις για τη λογική του εθνικού περιπτέρου προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), η οποία είχε μέχρι και το 2010 την ευθύνη για τη λειτουργία του και διαμαρτύρεται τώρα εντόνως για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΕΚΕΒΙ, που κατηγορείται για έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στις επιλογές του. Από την πλευρά του ΕΚΕΒΙ, ωστόσο, σημειώνεται ότι το εθνικό περίπτερο έχει ενταχθεί στη στρατηγική του για ετήσια προβολή του ελληνικού βιβλίου στους δύο μεγάλους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους της Φρανκφούρτης και της Μπολόνια με κριτήρια που συνδυάζουν τις ανάγκες της αγοράς με την ποιότητα και το είδος του εκδοτικού προϊόντος, αποφεύγοντας την ισοπεδωτική γραμμή της σωματειακής εκπροσώπησης.

Το σίγουρο είναι πως η φετινή συμμετοχή των εκδοτών, που προσπαθούν να στραφούν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό, είναι μεγαλύτερη από την περυσινή ενώ και πολλές από τις ενώσεις τους μοιάζει να βλέπουν μάλλον με καλό μάτι τα καινούργια δεδομένα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης