«Το σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης» από την Ελένη Κερκοπούλου

«Το σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης» από την Ελένη Κερκοπούλου

Το βιβλίο έχει ιστορικό υπόβαθρο την οθωμανική αυτοκρατορία, μετά την ελληνική επανάσταση και καλύπτει περίπου μισό αιώνα

Kerkopoulou_Book
Η Ελένη Κεκροπούλου είναι μια από τις γνωστότερες και καλύτερες συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων και «Το σταυροδρόμι των Ρωμιών» από τις εκδόσεις Ωκεανός προσθέτει άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο στα προηγούμενα έργα της.

Το βιβλίο έχει ιστορικό υπόβαθρο την οθωμανική αυτοκρατορία, μετά την ελληνική επανάσταση και καλύπτει περίπου μισό αιώνα. Αναφέρεται στους Έλληνες Χιώτες, κυρίως του Πέραν, που ξεκίνησαν ως έμποροι, έγιναν μετά βιομήχανοι και τραπεζίτες και έφτασαν να κρατούν στα χέρια τους την οικονομία της παραπαίουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας, δίνοντας δάνειο στο οθωμανικό κράτος, είτε οι ίδιοι είτε διαμεσολαβώντας για ξένους, κυρίως γαλλικούς και αγγλικούς, τραπεζικούς οίκους.

Αναπλάθει την ιστορία της σχέσης και το περιβάλλον γνωστών οικογενειών όπως οι Ζαρίφηδες, οι Μπαλτατζήδες, οι Ράλληδες που έφθασαν να έχουν καταστήματα μέχρι τη βρετανική τότε Ινδία και κυρίως τον δαιμόνιο, αυτοδημιούργητο Ανδρέα Τσιγγρό που άλλαξε μετά το όνομά του σε Συγγρό.

Παρακολουθούμε την ανέλιξη του Συγγρού από την Κωνσταντινούπολη στη σημερινή (τότε ακόμα οθωμανική) Ρουμανία, την Αίγυπτο με τα βαμβάκια, το Λονδίνο με το χρηματιστήριο της Βαλτικής, το Παρίσι και τη Βιέννη, και έτσι την πορεία όχι μόνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ελλάδας (συμμετοχή του Συγγρού για να διασώσει το ελληνικό κράτος για τα Λαυρεωτικά) αλλά και της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας, σε ειρήνη και πολέμους. (Κριμαϊκός πόλεμος, αμερικανικός εμφύλιος). Και όλα αυτά με έναν εξαιρετικά ζωντανό και γλαφυρό τρόπο γραφής.

Η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική έρευνα ακόμα που φαίνεται και από την βιβλιογραφία που παραθέτει. Φτάνει σε λεπτομέρειες όπως τα ξενοδοχεία και εστιατόρια της εποχής, τα πλοία, τη μόδα, την κουζίνα, που πραγματικά ζωντανεύει και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

Είναι ένα πραγματικά απολαυστικό μυθιστόρημα ακόμα, που μας παρουσιάζει μια ολόκληρη, σχετικά άγνωστη, εποχή και τους μεγάλους Έλληνες πρωταγωνιστές της που, όπως ο Συγγρός, έγιναν και εθνικοί ευεργέτες.

Κλείσιμο
Νίκος Κυριαζής
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Συγγραφέας

Ειδήσεις σήμερα:

ΣτΕ: Οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης


Απεργία σήμερα: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων - Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς


ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα από το «τετ α τετ» του αμερικανικού drone με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης