Κόρμακ Μακάρθι: 16 χρόνια μετά τον «Δρόμο» επέστρεψε με δύο μυθιστορήματα

Κόρμακ Μακάρθι: 16 χρόνια μετά τον «Δρόμο» επέστρεψε με δύο μυθιστορήματα

Τα βιβλία με τίτλους «Επιβάτης» και «Stella Maris» σφραγίζουν την επιστροφή του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα

Books_mcCarthy
Ο 89χρονος Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ Μακάρθι 16 χρόνια μετά τον «Δρόμο» (που τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ) επανακάμπτει και κυριαρχεί διεθνώς κατά την τρέχουσα εκδοτική περίοδο με την έκδοση δύο βιβλίων άρρηκτα συνδεδεμένων.

Ο Μακάρθι που σύμφωνα με πολλούς είναι ο κορυφαίος εν ζωή συγγραφέας επέστρεψε με δυο μυθιστορήματα: τον Eπιβάτη που κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου του 2022 και το Stella Maris που κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου του 2022.

Τα βιβλία θα μπορούσαν να διαβαστούν και αυτόνομα. Ωστόσο το έργο παραμένει ενιαίο και το ένα κείμενο συμπληρώνει και φωτίζει με διαφορετικό τρόπο το άλλο.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Ο Επιβάτης
Αυτό είναι το βιβλίο του Μπόμπι Γουέστερν, ενός ιδιοφυούς φυσικού που εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα κι έγινε δύτης διάσωσης. Τον στοιχειώνει διαρκώς η εικόνα του πεθαμένου πατέρα του (μέλους της ομάδας που εφηύρε την ατομική βόμβα), ενώ μεγάλη οδύνη του προκαλεί και η σκέψη της αδερφής του Αλίσια. Όταν βουτά για να εντοπίσει ένα αεροπλάνο που έπεσε στη θάλασσα και τους δέκα επιβάτες του, βρίσκει μόνο εννιά. Από κει κι έπειτα περίεργα πράγματα αρχίζουν να του συμβαίνουν: φίλοι του εξαφανίζονται, τον παρακολουθεί το FBI, μπλοκάρεται ο τραπεζικός του λογαριασμός…

Stella Maris
Αυτό είναι το βιβλίο της εικοσάχρονης Αλίσια Γουέστερν, σπάνιας ιδιοφυΐας στα μαθηματικά, που προσέρχεται με τη θέλησή της στην ψυχιατρική κλινική Stella Maris έχοντας 40.000 δολάρια σε μια πλαστική σακούλα. Στις συνεδρίες της με τον ψυχίατρο συζητούν για τα ουσιαστικά θέματα της ζωής της: τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, τη μουσική, τον θεό, τον θάνατο, το ζήτημα της αλήθειας, αλλά και για τον αδελφό της Μπόμπι Γουέστερν. Το Stella Maris, το δεύτερο μέρος του μυθιστορηματικού δίπτυχου που ξεκίνησε με τον Επιβάτη.

Ποιος είναι ο Κόρμακ Μακάρθι
Ο Κόρμακ Μακάρθι γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί και σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ήδη με το πρώτο μυθιστόρημα The Orchard Keeper (1965) κέρδισε την ομόφωνη αποδοχή της κριτικής, καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φώκνερ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Child of God (1973), Suttree (1979) και Blood Meridian (1985). Το 1992 με το πρώτο βιβλίο της «Τριλογίας των συνόρων» Όλα τα όμορφα άλογα (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, εκδ. Καστανιώτη, 2000) βραβεύεται με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Βραβείο Κριτικών. Τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας Το πέρασμα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτη, 2003) και Πεδινές πολιτείες εδραιώνουν τη φήμη του. Ακολούθησαν το Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Καστανιώτη, 2008) και το βραβευμένο με το Πούλιτζερ Λογοτεχνίας μυθιστόρημα Ο δρόμος (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Καστανιώτη, 2007). Τα βιβλία του Όλα τα όμορφα άλογα, Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους και Ο δρόμος μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.


Ειδήσεις σήμερα:

Μάιλι Σάιρους: Παρουσιάζει το νέο της κομμάτι από τη... ντουζιέρα της


Βραζιλία: Η δημοκρατία άντεξε - «Οι φανατικοί φασίστες θα τιμωρηθούν», διαμηνύει ο Λούλα


Πάτρα: Κατέρρευσε 22χρονος ποδοσφαιριστής - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης